Νέα τρικλοποδιά στην πραγματική οικονομία

νέα-τρικλοποδιά-στην-πραγματική-οικο-807650

Με τη στάση της στη Βουλή πριν από δύο 24ωρα, η κυβέρνηση φρόντισε να διευρύνει το αρνητικό μέτωπο που έχει συγκροτηθεί εναντίον της, μετά τη συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο και τις επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό και το φορολογικό. Από τη μια λοιπόν οι κυβερνητικοί βουλευτές ψήφιζαν με συνοπτικές διαδικασίες την προκλητική τροπολογία για τις απεριόριστες δαπάνες όσων συνοδεύουν τον πρωθυπουργό στα ταξίδια του και από την άλλη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης έκανε μπαλάκι τους περιπτερούχους ανάμεσα στο υπουργείο του και το υπουργείο Ανάπτυξης, αρνούμενος να περάσει την τροπολογία των ΑΝΕΛ για την αύξηση του ποσοστού κέρδους τους από την πώληση καπνικών ειδών και καρτών κινητής τηλεφωνίας. Οι εκπρόσωποι του κλάδου κάνουν ανοικτά λόγο για υπαναχώρηση της κυβέρνησης στις ασφυκτικές πιέσεις μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, που δεν θα ήθελαν σε καμία περίπτωση να δουν να μειώνεται το δικό τους ποσοστό κέρδους από μια ενδεχόμενη αύξηση στο ποσοστό κέρδους των ιδιοκτητών περιπτέρων.

Εκτός όμως από το παρασκήνιο αυτής της υπαναχώρησης, οι εκπρόσωποι των περιπτερούχων θέτουν ένα πολύ ουσιαστικό ζήτημα, το οποίο προκύπτει από την απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας. Αν λοιπόν αυτή περνούσε από τη Βουλή, όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί ακόμη και το γραφείο του πρωθυπουργού στους εκπροσώπους της ομοσπονδίας, τότε θα μπορούσαν να δημιουργηθούν έως και 25.000 νέα περίπτερα ανά τη χώρα, ενώ οι οφειλές 100άδων εκατομμυρίων ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούσαν να εισπραχθούν και να αποτελέσουν σημαντική τονωτική ένεση για το ημιθανές ασφαλιστικό σύστημα. Τώρα τίποτα από όλα αυτά δεν πρόκειται να συμβεί. Το αντίθετο μάλιστα. Τα λουκέτα στα περίπτερα θα αυξηθούν και οι όποιες θέσεις εργασίας έχουν απομείνει θα χαθούν.

Μετά και από αυτή την εξέλιξη δεν υπάρχει καμία πλέον αμφιβολία στις τάξεις ενός ακόμη επαγγελματικού κλάδου στη χώρα μας για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, αναφορικά με τη στήριξη και την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας. Κάθε πρωτοβουλία που πάει να εκδηλωθεί ώστε να στηριχτεί η αγορά, προσκρούει είτε στη γραφειοκρατία, είτε στην εσφαλμένη αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ για την ανατυπξη. Αντίθετα, αποφάσεις που ευνοούν το κομματικό κράτος και το πελατειακό σύστημα που έχει ήδη καθιερώσει και αξιοποιεί η νέα κυβέρνηση, περνούν από τη Βουλή με συνοπτικές διαδικασίες, μεγεθύνοντας τα συναισθήματα αγανάκτησης και οργής των απλών πολιτών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου