Το κακό έγινε

το-κακό-έγινε-808144

Η περίπτωση των μετρήσεων στην παραλία της Κορόπης στο δήμο Νοτίου Πηλίου, όπου προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση στην τοπική κοινή γνώμη και επλήγη η εικόνα μιας περιοχής κατ’ εξοχήν τουριστικής, μας διδάσκει ότι όπου οι κρατικές υπηρεσίες αφήνουν περιθώρια για τη δράση μη πιστοποιημένων φορέων, οι συγκεκριμένοι φορείς αναπτύσσουν πρωτοβουλίες, οι οποίες πολλές φορές δημιουργούν σύγχυση και αρνητικές εντυπώσεις, έστω και αν η αρχική τους πρόθεση είναι τελείως διαφορετική. Αν δηλαδή οι υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση είχαν φροντίσει αμέσως μετά το Πάσχα που ξεκίνησαν οι δειγματοληψίες για την καταλληλότητα των νερών κολύμβησης στις ακτές του Παγασητικού και όχι μόνο, να δημοσιοποιούν ανά 20ήμερο (για να μην πούμε πιο τακτικά), τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων στα δείγματα του θαλασσινού νερού, τότε καμία Μη Κυβερνητική Οργάνωση δεν θα είχε το περιθώριο να προχωρήσει σε δικές της δειγματοληψίες. Αν οι πολίτες όλο αυτό το διάστημα είχαν σαφή εικόνα για την ποιότητα των νερών, αναφορικά με την ύπαρξη ή όχι μικροβιακού φορτίου, το ΠΑΚΟΕ εν προκειμένω δεν θα είχε κανέναν απολύτως λόγο παρέμβασης, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Το κακό έχει πλέον γίνει στην παραλία της Κορόπης και ο θόρυβος που προκάλεσαν σε πανελλαδικό μάλιστα επίπεδο τα δημοσιοποιηθέντα στοιχεία των μετρήσεων του Πανελληνίου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών, στιγμάτισαν ως ακατάλληλη για κολύμβηση μία από τις πλέον πολυσύχναστες ακτές της περιοχής. Η περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα μικροβιακού φορτίου στην επίμαχη παραλία και μάλιστα σήμερα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν και τα αποτελέσματα των μετρήσεων που έγιναν στην Κορόπη μόλις πριν από τρία 24ωρα.

Οσοι ασχολούνται με τον τουρισμό λένε ότι μια αρνητική είδηση μπορεί να διώξει από μια περιοχή δεκάδες τουρίστες, ενώ μια θετική είδηση μπορεί να φέρει ελαχίστους. Στη Μαγνησία όπου δεν έχει απομείνει πλέον τίποτα άλλο πλην του τουριστικού προϊόντος, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για την απώλεια έστω και ενός επισκέπτη. Οσοι δεν το κατανοούν κάνουν κακό στην περιοχή είτε μέσα από την ολιγωρία, είτε μέσα από την ανευθυνότητά τους. Ας ελπίσουμε το συγκεκριμένο περιστατικό να αποτελέσει μάθημα για την τοπική κοινωνία και στο διάστημα που απομένει έως ότου ολοκληρωθεί και η φετινή τουριστική σεζόν να μην επαναληφθούν ανάλογα παρατράγουδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου