Εικονική πραγματικότητα

εικονική-πραγματικότητα-808718

Οι δύο βασικοί πυλώνες της αγοράς, οι καταναλωτές και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, παραμένουν εγκλωβισμένοι στον φαύλο κύκλο της οικονομικής ύφεσης και της υπανάπτυξης, ανακυκλώνοντας τη μιζέρια και τα αδιέξοδά τους. Ενώ βρισκόμαστε στην καρδιά της θερινής περιόδου των εκπτώσεων και ταυτόχρονα στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν, η κίνηση στις εμπορικές επιχειρήσεις παραμένει αναιμική. Οι περισσότεροι καταναλωτές δεν αγοράζουν ή επιλέγουν να κάνουν κάποιες στοχευμένες αγορές προϊόντων τα οποία πωλούνται σε προσφορές. Και αυτό δύο ημέρες προτού τελειώσει ο μήνας και δύο με τρεις ημέρες αφού θα έχει μπει ο επόμενος. Τότε δηλαδή που καταβάλλονται οι μισθοί και οι συντάξεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Ολο το υπόλοιπο διάστημα ένα μεγάλο κομμάτι της εμπορικής αγοράς καταγράφει εξαιρετικά χαμηλές έως ανύπαρκτες εισπράξεις, καθώς οι καταναλωτές παραμένουν σε οικονομικό αδιέξοδο λόγω της συνεχούς συρρίκνωσης της αγοραστικής τους δύναμης και της επιβολής νέων δυσβάστακτων φόρων.

Υπό αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατον να κινηθεί η αγορά και κατά συνέπεια να εισπράξει έσοδα το κράτος είτε μέσω της απόδοσης του ΦΠΑ, είτε μέσω της καταβολής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των ελεύθερων επαγγελματιών. Μια επιχείρηση που έχει μηδενικούς τζίρους πώς είναι δυνατόν να καλύψει τα λειτουργικά της έξοδα και να αποπληρώσει ταυτόχρονα και τις υποχρεώσεις της προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία;

Την ίδια στιγμή, η παράταση στην εφαρμογή των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές, άγνωστο για πόσους μήνες ακόμη, συμβάλει στη διατήρηση και ενίσχυση ενός κλίματος οικονομικής ασφυξίας στην εμπορική αγορά. Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για την παροχή κινήτρων, ώστε να κυριαρχήσει η χρήση του πλαστικού χρήματος, παραμένουν σε επίπεδο υποσχέσεων και νομοθετικής επεξεργασίας. Κατά συνέπεια δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε ευρεία βάση ένα μέτρο που αφενός θα χτυπήσει τη φοροδιαφυγή και αφετέρου θα δώσει ουσιαστική λύση στο καθημερινό πρόβλημα ρευστότητας των νοικοκυριών, τα οποία με 420 ευρώ την εβδομάδα ή 840 ευρώ το 15ήμερο πρέπει να καλύψουν το σύνολο των αναγκών τους και να στηρίξουν και την αγορά.

Με τα σημερινά δεδομένα θα συνεχιστεί η κατάσταση εικονικής πραγματικότητας στην οικονομία, όπου από τη μια μεριά οι φορολογούμενοι είτε αυτοί είναι φυσικά πρόσωπα, είτε επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι θα κάνουν πως πληρώνουν τους φόρους τους και από την άλλη το υπουργείο Οικονομικών θα κάνει πως τους εισπράττει, έτσι ώστε να πιάσει τους άπιαστους στόχους των πλεονασμάτων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου