Εκφοβισμός και αδιαφορία

εκφοβισμός-και-αδιαφορία-810954

Η χθεσινή κινητοποίηση στα υπό πτώχευση σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος δεν ανέδειξε μόνο την αγωνία και τον φόβο των 200 εργαζομένων στα τοπικά καταστήματα του ομίλου για την επόμενη ημέρα των ίδιων και των οικογενειών τους, αλλά αποτέλεσε μια πρώτης τάξης ευκαιρία ώστε να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για την κατάσταση στους κόλπους του σωματείου που προσπαθεί εν μέσω πιέσεων και εκφοβισμού να χαράξει μια γραμμή αντίστασης μήπως και περισωθούν τα αυτονόητα δικαιώματά του. Τις τελευταίες ημέρες ασκήθηκαν αφόρητες πιέσεις στους απλήρωτους εργαζόμενους να μην μετάσχουν στη χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση. Αυτή η προσπάθεια πέτυχε έως ένα βαθμό καθώς οι λίγες δεκάδες των εργαζομένων που συγκεντρώθηκαν έξω από το κατάστημα της 2ας Νοεμβρίου δεν αντικατόπτριζαν την πραγματική εικόνα ενός σωματείου που βρίσκεται σε αδιέξοδο. «Εχουμε χάσει τον ύπνο μας. Κοντεύουμε να αρρωστήσουμε με αυτή την κατάσταση», μας εκμυστηρεύτηκε με την αγωνία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της, μιας εργαζόμενη που κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά της μετά από περισσότερα από 15 χρόνια.

Η κατάσταση εντός των σούπερ μάρκετ, όπως την περιγράφουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, είναι απελπιστική. Τα άδεια ράφια και οι τεράστιες ελλείψεις σε βασικά ειδή διατροφής, καθώς οι προμηθευτές δεν τροφοδοτούν την αλυσίδα για ευνόητους λόγους, λειτουργούν αποτρεπτικά για τις όποιες προσπάθειες διάσωσης της εταιρείας. Οι εισπράξεις σε καταστήματα όπως αυτό της οδού Γιάννη Δήμου με Ιωλκού που έφταναν και τα 20.000 ευρώ ημερησίως (έως και 40.000 ευρώ τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς), έχουν πλέον κατρακυλήσει στα 1.000 ευρώ ή ακόμη και χαμηλότερα!

Οι ευθύνες για τα τραγικά λάθη που έγιναν ώστε να φτάσει η μεγαλύτερη αλυσίδα λιανεμπορίου της χώρας στο χείλος της καταστροφής δεν έχουν ακόμη προσωποποιηθεί. Ωστόσο τα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποτρέψουν τους εργαζόμενους από το να διεκδικήσουν το δίκιο τους. Τι άλλο τους έχει απομείνει πλέον πέραν της αγωνιστικής διάθεσης και της ενότητας; Η τοπική κοινωνία και οι εκπρόσωποί της παρακολουθούν απαθείς τις εξελίξεις, ευρισκόμενοι σε πλήρη ταύτιση με την κεντρική εξουσία η οποία μάλλον δεν ασχολείται με το θέμα. Περισσότεροι από 12.000 εργαζόμενοι κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο από το Σεπτέμβριο, ενώ το κανόνι στην αγορά θα αφανίσει 100άδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται στον μακρύ κατάλογο των απλήρωτων προμηθευτών του Μαρινόπουλου. Παρ’ όλα αυτά οι εργαζόμενοι εκβιάζονται για να μην αντιδράσουν και οι συγκυβερνώντες δίνουν λυσσαλέες μάχες στη Βουλή για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος και να διατηρηθούν στην καρέκλα της εξουσίας

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου