Λανθασμένη εκτίμηση του κινδύνου

λανθασμένη-εκτίμηση-του-κινδύνου-819495

Οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας προφανώς δεν έχουν εκτιμήσει σωστά τον κίνδυνο αφανισμού του ζωικού τους κεφαλαίου από τη θανατηφόρα νόσο της οζώδους δερματίτιδας που έχει πλήξει κοπάδια βοοειδών σε περιοχές πολύ κοντά στη Θεσσαλία. Δεν εξηγείται διαφορετικά η απροθυμία ή έστω η αβελτηρία τους να αγοράσουν τα απαραίτητα εμβόλια, ώστε να θωρακίσουν τα κοπάδια τους. Τα κρούσματα της οζώδους δερματίτιδας αφανίζουν 100άδες βοοειδή σε νομούς της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας. Μόλις προσβληθεί ένα ζώο θανατώνεται όλο το κοπάδι καθώς δεν υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης της νόσου που μεταδίδεται αστραπιαία μέσω των τσιμπημάτων από τα κουνούπια και όχι μόνο. Παρ’ όλα αυτά δεν έχουν αγοραστεί ακόμη ούτε τα μισά από τα 26.000 εμβόλια που απαιτούνται για τον εμβολιασμό αντίστοιχου αριθμού βοοειδών στο νομό Μαγνησίας. Ο χρόνος πιέζει και οι συνέπειες από πιθανή εκδήλωση της νόσου στην περιοχή θα είναι καταστροφικές για την κτηνοτροφία που έτσι κι αλλιώς βρίσκεται σε οριακή κατάσταση.

Από πλευράς υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν υπάρχει η παραμικρή αντίδραση, αναφορικά με την κάλυψη του κόστους εμβολιασμού των κοπαδιών για τη νόσο της οζώδους δερματίτιδας. Ανάλογη ολιγωρία είχε επιδείξει και με τον καταρροϊκό πυρετό που αφάνισε τα κοπάδια των αιγοπροβατοτρόφων. Οχι ότι περίμεναν οι κτηνοτρόφοι να επιδείξουν οι υπεύθυνοι του αρμόδιου υπουργείου διαφορετική στάση αυτή τη φορά. Ενώ είχε αρχίσει να εξαπλώνεται η ασθένεια, ζήτησαν με χαρακτηριστική καθυστέρηση από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα να εγκριθεί το σχετικό κονδύλι για την αγορά εμβολίων. Το συνολικό κόστος για την περιφέρεια Θεσσαλίας ξεπερνά τις 350.000 ευρώ. Αν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι δεν καλύψουν από την τσέπη τους το κόστος για την αγορά των εμβολίων (το κάθε ένα από αυτά κοστίζει 2 ευρώ), τότε η καταστροφή δεν θα αργήσει να χτυπήσει και την πόρτα της περιοχής.

Η καθυστέρηση στην αγορά του απαιτούμενου αριθμού εμβολίων, σε συνδυασμό με τις δραματικές ελλείψεις σε κτηνιάτρους της τοπικής περιφερειακής ενότητας, αποτελούν τον μεγάλο πονοκέφαλο των αρμόδιων πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων. Το μόνο σίγουρο είναι πως αν δεν ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία αγοράς των εμβολίων, σε λίγο καιρό ο κλάδος της τοπικής κτηνοτροφίας θα δεχτεί ένα ακόμη καίριο πλήγμα. Με την κατάσταση που επικρατεί στον πολύπαθο κλάδο, η οζώδης δερματίτιδα ίσως δώσει το τελειωτικό χτύπημα στους κτηνοτρόφους που τόσα χρόνια παλεύουν ενάντια σε θεούς και δαίμονες ώστε να στηρίξουν μια δραστηριότητα με ημερομηνία λήξης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου