Φραγμός στην απαξίωση της παιδείας

φραγμός-στην-απαξίωση-της-παιδείας-820323

Ηταν θέμα χρόνου για τους δασκάλους να αντιδράσουν οργανωμένα στο σχέδιο του υπουργού Παιδείας για το νέο σχολείο. Ενα σχέδιο που προβλέπει λιγότερες ώρες διδασκαλίας και λιγότερες θέσεις εκπαιδευτικών. Γι’ αυτό και αποφασίστηκαν δυναμικές κινητοποιήσεις με το «καλημέρα» της νέας σχολικής χρονιάς. Εδώ και καιρό οι εκπαιδευτικοί φωνάζουν και διαμαρτύρονται για τους σχεδιασμούς του αρμόδιου υπουργείου, το οποίο όντας εναρμονισμένο στη γενικότερη πολιτική των περικοπών θέλει να εφαρμόσει ένα σύστημα που σύμφωνα με τους καθ’ ύλην αρμοδίους θα υποβαθμίσει σε δραματικό βαθμό την ήδη απαξιωμένη δημόσια εκπαίδευση. Το σύστημα που φαντασιώνεται και θέλει να εφαρμόσει ο υπουργός Παιδείας από την επόμενη κιόλας σχολική χρονιά θα αφήσει εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας 100άδες αναπληρωτές δασκάλους και νηπιαγωγούς που τα προηγούμενα χρόνια είχαν μετατραπεί σε νομάδες προκειμένου να καλύπτουν τις ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης και ταυτόχρονα και τις δικές τους βιοποριστικές ανάγκες. Για αυτούς τους εκπαιδευτικούς δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για τη νέα σχολική χρονιά, ιδίως για όσους ανήκουν στον κλάδο της ειδικής αγωγής.

Ακόμη και καθηγητές ειδικοτήτων από τα ΕΠΑΛ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το υπουργείο ώστε να καλυφθούν τα κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, δίχως διορισμούς και δίχως τοποθετήσεις αναπληρωτών. Την ίδια στιγμή έρχεται στο μυαλό των δασκάλων η δέσμευση του Νίκου Φίλη μέσα στη Βουλή ότι θα γίνουν 20.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών μέσα στη επόμενη τριετία. Αντί για προσλήψεις το υπουργείο βαδίζει ολοταχώς στην υλοποίηση του σχεδίου του για περαιτέρω υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, προκειμένου να εξοικονομήσει δαπάνες και να επιτευχθούν οι στόχοι του τρίτου μνημονίου που υπέγραψε η παρούσα συγκυβέρνηση.

Με αυτά τα δεδομένα οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών είναι αυτονόητος μονόδρομος, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα υπάρξει μαζικότητα και ενότητα. Ο κλάδος τους δεν φημίζεται για τα αγωνιστικά αντανακλαστικά του, ιδίως τα χρόνια των μνημονίων που έγιναν δραματικές περικοπές στην παιδεία και ελήφθησαν αποφάσεις από τις εκάστοτε ηγεσίες του αρμόδιου υπουργείου με σκοπό την απαξίωση του δημόσιου σχολείου. Ο ρόλος των εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στην προσπάθεια συσπείρωσης του κλάδου, προκειμένου να υπάρξει μαζική συμμετοχή στις εξαγγελθείσες για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις, είναι μείζονος σημασίας. Σε περίπτωση που γίνει ό,τι απαιτείται από τους συνδικαλιστές και παρ’ όλα αυτά η συμμετοχή είναι και πάλι από υποτονική έως ανάξια αναφοράς τότε ο καθένας ας αναλάβει τις προσωπικές του ευθύνες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου