Βαρέλι χωρίς πάτο

βαρέλι-χωρίς-πάτο-820699

Ασφυκτικό πρέσινγκ δέχονται τις τελευταίες ημέρες έμποροι του Βόλου από εκπροσώπους τραπεζικών ιδρυμάτων, προκειμένου να διευθετηθούν ληξιπρόθεσμες δόσεις δανείων. Σχετικές καταγγελίες έγιναν σε μέλη της διοίκησης του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου που ενημερώθηκαν από συναδέλφους τους με «κόκκινα» δάνεια ότι οι τράπεζες έχουν αγριέψει, ιδίως μετά την απελευθέρωση των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών εδώ και περισσότερο από ένα μήνα. Η κατάσταση είναι τόσο πιεστική ώστε οι καταστηματάρχες με ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των τριών μηνών, αρχίζουν να βρίσκονται σε αδιέξοδο καθώς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τις διεκδικήσεις των τραπεζών, αλλά και τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και ενδεχομένως και προς τους προμηθευτές τους. Την ίδια στιγμή η απόλυτη έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και η συνεχιζόμενη ελεύθερη πτώση της κατανάλωσης επιτείνουν το πρόβλημα και οδηγούν την πραγματική οικονομία σε απόγνωση.

Τα «κανόνια» που έσκασαν στην αγορά τα τελευταία 24ωρα με την μεγάλη αλυσίδα λιανεμπορίου και την εταιρεία πετρελαιοειδών, εκτιμάται ότι αποτελούν την αρχή μιας πραγματικής χιονοστιβάδας αιτήσεων για υπαγωγή στον πτωχευτικό κώδικα. Από τη μια οι τράπεζες και τα ληξιπρόθεσμα προς το δημόσιο, από την άλλη η νέα φοροκαταιγίδα και η επιπλέον οικονομική αφαίμαξη που θα προκαλέσει στην αγορά, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα που δεν θα αργήσει να εκραγεί και να συμπαρασύρει στην απόλυτη καταστροφή τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Οι καταγγελίες των εμπόρων στο Βόλο που βρίσκονται υπό τον ασφυκτικό κλοιό των τραπεζών, αποτελούν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των προθέσεων του τραπεζικού συστήματος που από τη μια έχει στεγνώσει την αγορά με τη μη χορήγηση δανείων και από την άλλη σφίγγει τη θηλιά των ληξιπρόθεσμων χρεών των επιχειρήσεων, ασκώντας τεράστιες πιέσεις στους δανειολήπτες – ελεύθερους επαγγελματίες.

Μέσα σε αυτό το εφιαλτικό σκηνικό εκφράζονται έντονες ανησυχίες από υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ότι στο τέλος του χρόνου θα διογκωθεί το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και θα ξεπεράσει τα 96 δισεκατομμύρια ευρώ! Το παράδοξο είναι πως οι άνθρωποι της αγοράς έχουν κάνει αυτή την εκτίμηση εδώ και μήνες. Από την ημέρα που δημοσιοποιήθηκαν οι κυβερνητικές προθέσεις για το νέο φορολογικό και με δεδομένη την ασφυκτική οικονομική κατάσταση στην αγορά, όσοι έχουν πραγματική αίσθηση της οριακής κατάστασης έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών. Το αστείο της υπόθεσης είναι πως ενώ επικρατεί στην αγορά η κατάσταση που περιγράφεται πιο πάνω, οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου ανεβάζουν στα 27 με 30 δισεκατομμύρια ευρώ το σύνολο των φορών που πρέπει να πληρώσουμε έως το τέλος του χρόνου…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου