Ιπτάμενα φεγγάρια

ιπτάμενα-φεγγάρια-825243

Το περιστατικό με το πυροσβεστικό αεροσκάφος που παρουσίασε βλάβη στον έναν από τους δύο κινητήρες του, με αποτέλεσμα οι πιλότοι να καταφέρουν να το προσγειώσουν και να γλιτώσουν από θαύμα, καταδεικνύει πρώτον ότι όσο περνούν τα χρόνια, τόσο εγκαταλείπονται στη μοίρα τους τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης και δεύτερον ότι χάρις στις ασύλληπτες ικανότητες των πιλότων και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των μηχανικών και τεχνικών της Πολεμικής Αεροπορίας αποφεύγονται τραγωδίες. Το Canadair που έκανε αναγκαστική προσγείωση κατά τη διάρκεια πυρόσβεσης στα Δερβενοχώρια, είχε συμπληρώσει περισσότερες από 8.500 ώρες πτήσης και βρισκόταν εν λειτουργία περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες! Πρόσφατα ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε τους πιλότους της πολεμικής αεροπορίας που πετάνε με τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και από ό,τι έχει αποδειχθεί, παίζουν το κεφάλι τους κορώνα – γράμματα προκειμένου να συνδράμουν σε δύσκολες φωτιές και να σώσουν δάση και οικισμούς ανά την Ελλάδα. Λίγες μόνο ημέρες μετά τη συγκεκριμένη επίσκεψη, που εκ των πραγμάτων αποδείχτηκε ότι έγινε για καθαρά εθιμοτυπικούς λόγους, λίγο έλλειψε να θρηνήσουμε νέα θύματα, στο βωμό του καθήκοντος.

Η περιοχή μας γνωρίζει αυτό το οδυνηρό συναίσθημα μετά τον χαμό των δύο πιλότων τον Αύγουστο του 2000, στα βουνά του Νοτίου Πηλίου κατά τη διάρκεια της μεγάλης πυρκαγιάς, η οποία αποτέφρωσε χιλιάδες στρέμματα δασικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Η κατάσταση δυστυχώς παραμένει ίδια σε ό,τι αφορά στην αντικατάσταση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης που συμβάλουν καθοριστικά στις δύσκολες φωτιές. Ο υφιστάμενος στόλος των Canadair έχει φάει τα ψωμιά του, ενώ τα σχετικά πιο σύγχρονα πυροσβεστικά αεροσκάφη δεν πετούν λόγω έλλειψης ανταλλακτικών. Κατά τα άλλα κάθε καλοκαίρι υποτίθεται ότι σχεδιάζεται ένα οργανωμένο πλάνο αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Με γερασμένα αεροσκάφη και προσωπικό που δεν επαρκεί πώς είναι δυνατόν να εφαρμοστεί αυτός ο σχεδιασμός και το πιο σημαντικό, πώς είναι δυνατόν να αποφευχθούν καταστάσεις όπως η πρόσφατη στα Δερβενοχώρια; Συνομιλώντας χθες με τον πρόεδρο των πυροσβεστών στη Μαγνησία, συνειδητοποιήσαμε ότι από τη στιγμή που οι εργαζόμενοι στο πυροσβεστικό σώμα αγοράζουν με δικά τους έξοδα τις στολές και τον εξοπλισμό τους επειδή η υπηρεσία τους χορηγεί ρούχα και παπούτσια με το σταγονόμετρο, τότε το μόνο στο οποίο μπορούμε να ελπίζουμε για να μην επαναληφθούν τραγωδίες με τους πιλότους των πυροσβεστικών αεροσκαφών ή τα πεζοπόρα τμήματα στις επιχειρήσεις πυρόσβεσης, είναι η πίστη και η προσευχή στον Μεγαλοδύναμο. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που η αυταπάρνηση και η αυτοθυσία χαρακτηρίζουν τη συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών του πυροσβεστικού σώματος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου