Η πραγματική οικονομία στο απόσπασμα

η-πραγματική-οικονομία-στο-απόσπασμα-825831

Στη συνάντηση που προσδιορίστηκε την μεθεπόμενη εβδομάδα στο υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ της ομοσπονδίας επαγγελματοβιοτεχνών Μαγνησίας και του αναπληρωτή υπουργού Τρύφωνα Αλεξιάδη για το θέμα των κατασχέσεων εις χείρας τρίτων, οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων θα καθίσουν στο τραπέζι για να συζητήσουν ένα θέμα που καίει την πραγματική οικονομία, ευρισκόμενοι σε μειονεκτική θέση. Και αυτό γιατί θα έχουν απέναντί τους το αρμόδιο στέλεχος μιας κυβέρνησης που αφενός δεν ενδιαφέρεται για τα εκρηκτικά προβλήματα της αγοράς και αφετέρου έχει ρίξει όλο το βάρος της πολιτικής της στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε να παραμείνει στην εξουσία με αλχημείες ή στη χειρότερη περίπτωση να οδηγήσει τη χώρα σε ακυβερνησία, στο εξαιρετικά πιθανό ενδεχόμενο δικής της ήττας στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Αυτά τα πολιτικά τερτίπια κάθε άλλο παρά ενδιαφέρουν τους επαγγελματοβιοτέχνες, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι με κάθε οικονομικό μέτρο που ανακοινώνεται και κάθε υπουργική απόφαση που υπογράφεται, το τέλος του κλάδου τους έρχεται όλο και πιο κοντά.

Το πρόσφατο χτύπημα με τον ανενεργό νόμο του 2011 που ενεργοποιήθηκε ώστε να συμβάλει στην αγωνιώδη προσπάθεια για τη συγκέντρωση εσόδων, αποτελεί τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης για τους μικρομεσαίους. Και ο πλέον καλόπιστος εξ αυτών πείστηκε ότι πραγματική επιδίωξη των κυβερνώντων είναι η οικονομική τους αφαίμαξη και μοιραία ο επαγγελματικός τους αφανισμός, από τη στιγμή που νομοθετούνται μέτρα τα οποία τους οδηγούν μια ώρα αρχύτερα στον γκρεμό. Γι’ αυτό και προσέρχονται στη συνάντηση με τον κ. Αλεξιάδη (που θα πραγματοποιηθεί τελικά τη μεθεπόμενη εβδομάδα, ώστε να είναι παρών και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ), με ξεκάθαρο πλαίσιο διεκδικήσεων. Εφόσον δεν μπορεί να αποσυρθεί αυτός ο κατάπτυστος νόμος, οι εκπρόσωποι των επαγγελματοβιοτεχνών θα προτείνουν το πάγωμά του και ταυτόχρονα θα ζητήσουν οι συνάδελφοί τους να μπορούν να έρθουν σε συμφωνία με την εφορία, οι ίδιοι και όχι να στρέφεται το δημόσιο στους πελάτες και τους προμηθευτές τους για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αν αυτό το πλαίσιο προτάσεων δεν γίνει αποδεκτό, τότε οι επαγγελματοβιοτέχνες έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν το δρόμο των κινητοποιήσεων. Για ευνόητους λόγους δεν ανακοινώνουν τις επόμενες κινήσεις τους, ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα κάτσουν με τα χέρια σταυρωμένα απέναντι στον επερχόμενο αφανισμό τους.

Το εξαιρετικά δυσάρεστο στοιχείο αυτής της προσπάθειας είναι ότι έχουν απέναντί τους μια κυβέρνηση, η οποία αποδεδειγμένα δεν νοιάζεται για τον ιδιωτικό τομέα, και αυτό το έχει αποδείξει πλειστάκις κατά τη διάρκεια της παρουσίας της στο τιμόνι της χώρας. Τη δεδομένη χρονική συγκυρία, τα κυβερνητικά στελέχη που θα έπρεπε να εργάζονται νυχθημερόν για να στηρίξουν την αγορά ώστε να βγει η χώρα από το τέλμα, έχουν ρίξει όλη την προσοχή τους στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, προκειμένου να ικανοποιήσουν την πολιτική τους ματαιοδοξία και την ακόρεστη δίψα τους για εξουσία. Εχουν δηλαδή επιλέξει να αφήσουν να βουλιάξει η πραγματική οικονομία, για να προκύψει ένας εκλογικός νόμος, ο οποίος θα είναι στα μέτρα τους. Αυτό που δεν έχουν υπολογίσει είναι ότι όταν γίνουν ξανά εκλογές (πρόωρες ή στο τέλος της τετραετίας), τα λουκέτα στην αγορά θα είναι τόσα πολλά ώστε δεν θα έχει καμία απολύτως σημασία ποιο κόμμα θα τις κερδίσει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου