Ιατρεία εν καμίνω

ιατρεία-εν-καμίνω-826861

Φανταστείτε να αντιμετωπίζετε κάποιο καρδιολογικό ή αναπνευστικό πρόβλημα και να χρειαστεί να μεταβείτε για εξέταση σε χώρο ο οποίος βράζει από τη ζέστη. Φανταστείτε επίσης να πρέπει να εργαστείτε σε ένα εργαστήριο – καμίνι και ταυτόχρονα να πρέπει να χρησιμοποιήσετε συσκευές που παράγουν θερμότητα μιας και είναι απαραίτητες για τη δουλειά σας. Ελατε τώρα στη θέση των ασθενών αλλά και των εργαζομένων στα ιατρεία του ΠΕΔΥ Βόλου, όπου για τρίτο συνεχόμενο καλοκαίρι το κεντρικό σύστημα κλιματισμού βρίσκεται εκτός λειτουργίας, καθώς δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα κονδύλια για την επιδιόρθωσή του. Αυτές τις ημέρες που ο υδράργυρος έχει χτυπήσει «κόκκινο» και τα ποσοστά υγρασίας είναι ιδιαίτερα υψηλά, κάνοντας την αίσθηση της δυσφορίας ανυπόφορη, τα ιατρεία του πολύπαθου ΠΕΔΥ θυμίζουν καμίνι και οι γιατροί με τους νοσηλευτές και τους ασθενείς ζουν έναν πραγματικό εφιάλτη. Οι ανεμιστήρες που φέρνουν από τα σπίτια τους οι εργαζόμενοι ή τα ανοικτά παράθυρα, έτσι ώστε να γίνει ρεύμα και να δροσίσει κάπως ο χώρος, δεν είναι τίποτα άλλο από ημίμετρα σε μια οριακή κατάσταση.

Στο καρδιολογικό τμήμα, για παράδειγμα, οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας δεινοπαθούν μέχρι να εξεταστούν και να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Στο οδοντιατρικό τμήμα συναντήσαμε οδοντοτεχνίτες να εργάζονται σε χώρους που βράζουν από τη ζέστη και αναγκάζονται να χρησιμοποιούν φλόγιστρα και άλλες συσκευές παραγωγής θερμότητας που είναι απαραίτητες για τη δουλειά τους, ωστόσο επιδεινώνουν την απελπιστική κατάσταση με την έλλειψη κλιματισμού. Την ίδια στιγμή στα γραφεία των υπηρεσιών του ΙΚΑ, στο ίδιο κτίριο, ο κλιματισμός λειτουργεί μια χαρά και οι διοικητικοί υπάλληλοι με τους εξυπηρετούμενους ασφαλισμένους δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα.

Ενώ λοιπόν τα ιατρεία του ΠΕΔΥ θυμίζουν σάουνα, τα γραφεία του ΙΚΑ δροσίζονται κανονικά, με την όλη εικόνα να παραπέμπει σε σενάριο επιθεώρησης, όπου η σάτιρα γίνεται πολλές φορές ακραία και υπερβολική. Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν πρόκειται για σάτιρα, αλλά για μια ζοφερή πραγματικότητα σε ένα απαξιωμένο και στα όρια της διάλυσης δημόσιο σύστημα υγείας. Σε αυτό το σύστημα η γραφειοκρατία, η έλλειψη συντονισμού και οι δραματικές περικοπές στον τομέα των δαπανών έχουν δημιουργήσει μια απελπιστική κατάσταση, με πρώτα θύματα τους εργαζομένους και τους ασθενείς. Το γεγονός ότι η διοικητική ευθύνη για το ΠΕΔΥ έχει περάσει πλέον τις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας δημιουργεί επιπρόσθετες ανησυχίες για το ενδεχόμενο επίλυσης προβλημάτων, στα οποία επιβάλλονται αυτονόητοι χειρισμοί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου