Γιώργος Λαμπράκης: Τα χειρότερα έρχονται

γιώργος-λαμπράκης-τα-χειρότερα-έρχον-836463

Η συζήτηση που έχει ανοίξει τις τελευταίες ημέρες για τις επερχόμενες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και τροφοδοτείται μέσω φημών και διαρροών, οι οποίες ως είθισται δεν επιβεβαιώνονται από επίσημα κυβερνητικά χείλη, δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να προετοιμάζει το έδαφος για την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα και την απώλεια και των τελευταίων ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους εργαζόμενους. Πρώτοι και καλύτεροι οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων έθεσαν ζήτημα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού, χωρίς οι εκπρόσωποι των θεσμών να έχουν ζητήσει κάτι τέτοιο, αν δεχτούμε τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εργασίας. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης και τις αντίστοιχης δόσης του δανείου, βάσει των προβλέψεων του τρίτου μνημονίου, θα τεθεί το θέμα των ομαδικών απολύσεων και της κατάργησης επί της ουσίας του δικαιώματος στην απεργία.

Ολα αυτά θα δοκιμάσουν τη συνοχή της εύθραυστης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της συγκυβέρνησης καθώς τα στελέχη της θα κληθούν να ψηφίσουν μέτρα τα οποία θα δώσουν τη χαριστική βολή στον ιδιωτικό τομέα και κατά συνέπεια σε μεγάλο κομμάτι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όπου δηλαδή απασχολούνται λιγότεροι των 10 εργαζομένων. Σε αυτές τις επιχειρήσεις η κατάργηση δύο επιπλέον μισθών το χρόνο θα προκαλέσει οδυνηρές συνέπειες καθώς η απώλεια εισοδήματος θα οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση της αγοραστικής τους δύναμης και κατά συνέπεια σε δραματική συρρίκνωση του τζίρου των εν λόγω επιχειρήσεων. Για να κρατηθούν ζωντανές θα πρέπει να προχωρήσουν σε περιστολή εξόδων και σε αυτή τη λίστα κυρίαρχη θέση κατέχει η μείωση του προσωπικού. Και αυτό για όσες ΜμΕ αντέξουν τον επερχόμενο Αρμαγεδδώνα. Πολλές εξ αυτών θα βάλουν λουκέτο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις πρόσφατης μελέτης της πανελλήνιας ομοσπονδίας επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων για δεκάδες χιλιάδες λουκέτα στην αγορά μέχρι το τέλος του 2016.

Αυτό το εφιαλτικό σκηνικό καλούνται να αναλογιστούν τα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία θα διαπραγματευτούν κατ’ αρχήν με τους εκπροσώπους των δανειστών και στη συνέχεια οι βουλευτές της συγκυβέρνησης που θα κληθούν να στηρίξουν με την ψήφο τους το κορυφαίο ίσως αντεργατικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να έρθει στην εθνική αντιπροσωπεία από τότε που μπήκαμε στην εποχή των μνημονίων. Διαθέτουν τις κατάλληλες αντιστάσεις οι βουλευτές της συγκυβέρνησης, ώστε να αποτρέψουν την εργασιακή καταδίκη 100άδων χιλιάδων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα; Οι πρόσφατες ψηφοφορίες στη Βουλή για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και τους έμμεσους φόρους έδειξαν το αντίθετο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου