Γιώργος Λαμπράκης: Ανελέητοι φόροι σε μια εξαθλιωμένη κοινωνία

γιώργος-λαμπράκης-ανελέητοι-φόροι-σε-844123

Συνομιλώντας με εκπροσώπους παραγωγικών και οικονομικών φορέων, με αφορμή την ψήφιση από τη Βουλή του πακέτου των έμμεσων φόρων (παρά τις οξύτατες αντιδράσεις της κοινωνίας), συμπεράναμε ότι τα δύσκολα για την πραγματική οικονομία τώρα ξεκινούν. Το προηγούμενο διάστημα υπήρχε μεγάλη πτώση στην κατανάλωση, αδυναμία καταβολής φόρων και εισφορών καθώς και ένα γενικότερο κλίμα απαισιοδοξίας που τροφοδοτούν η παρατεταμένη ύφεση και η απόλυτη έλλειψη ρευστότητας. Ωστόσο υπήρχε η προσδοκία ότι η πρώτη αριστερή κυβέρνηση της χώρας θα προστάτευε τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών από επιπλέον φορολόγηση. Η φοροκαταιγίδα που ψήφισαν οι συγκυβερνώντες, υπό την πίεση των εταίρων για κλείσιμο της αξιολόγησης, θα πέσει σαν πραγματική κεραμίδα πάνω στα κεφάλια της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας, οδηγώντας σε νέα μείωση την κατανάλωση, αύξηση των λουκέτων στην αγορά και διόγκωση της φοροδιαφυγής. Η μείωση στην κατανάλωση θα έρθει από τη στιγμή που μια σειρά από βασικά προϊόντα όπως τα ζυμαρικά, το αλεύρι, τα όσπρια ακόμη και το ρύζι θα πωλούνται από την επόμενη εβδομάδα με συντελεστή ΦΠΑ 24%, τον υψηλότερο στην Ευρώπη!

Η μείωση στην κατανάλωση θα οδηγήσει σε μείωση τον τζίρο των καταστημάτων, που στην προσπάθειά τους να περιορίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα αρχικά θα απολύσουν προσωπικό και αν δεν τα καταφέρουν θα βάλουν λουκέτο. Από τη στιγμή επίσης που θα αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές σε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες που εκτός των φόρων έχουν να αντιμετωπίσουν τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά τους ταμεία, θα πάψουν να εκδίδουν αποδείξεις προκειμένου να γλιτώσουν ό,τι μπορούν. Αυτό θα οδηγήσει σε μείωση των εσόδων που προσδοκά να εισπράξει το κράτος από την φοροεπιδρομή που εξαπολύει από τον επόμενο μήνα.

Ολες οι προηγούμενες αντίστοιχες αυξήσεις προκάλεσαν αυτές ακριβώς τις αλυσιδωτές αντιδράσεις στην αγορά. Κατά συνέπεια και στην προκειμένη περίπτωση οι συνέπειες για την πραγματική οικονομία θα είναι ταυτόσημες, παρά την προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου να παρουσιάσει μια εντελώς διαφορετική εικόνα, επικαλούμενο ένα κλίμα αισιοδοξίας που δεν επιβεβαιώνει καμία αξιόπιστη πηγή για ρύθμιση του χρέους. Τα πολιτικά στελέχη που αγνοούν βασικούς κανόνες της αγοράς, προσδοκούν ότι θα εισπραχθούν μέχρι το 2018 φόροι 100άδων εκατομμυρίων ευρώ έτσι ώστε να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα στα επίπεδα της συμφωνίας του τρίτου μνημονίου. Οι προσδοκίες τους θα διαψευστούν μαζί με αυτές των πολιτών που πριν από ενάμιση χρόνο πίστεψαν σε υποσχέσεις, οι οποίες μετατράπηκαν σε άθλια ψέματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου