Φορώντας κομματικές παρωπίδες

φορώντας-κομματικές-παρωπίδες-845563

Στο Βόλο της τερατώδους ανεργίας και της εκρηκτικής κοινωνικής εξαθλίωσης εξακολουθούμε να τρώμε τις σάρκες μας ακόμη και σε ζητήματα τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να κινητοποιήσουν την κοινωνία και να ενώσουν φορείς και πολίτες

Τελικά είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Μετά από τόσα παθήματα δεν έχουμε διδαχτεί τίποτα. Ούτε ο αποκλεισμός της Μαγνησίας από μια σειρά προγραμμάτων που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν έστω και λίγο όσους βρίσκονται στο κοινωνικό και οικονομικό περιθώριο, ούτε οι αλλεπάλληλοι τραγέλαφοι σε ουκ ολίγα δημόσια έργα, ούτε η γενικότερη στάση της πολιτείας, διαχρονικά, απέναντι στο νόμο, μας έχει κάνει πιο επιφυλακτικούς και υποψιασμένους. Το αντίθετο μάλιστα. Ενώ αποκαλύπτεται ένας κατάπτυστος σχεδιασμός σε βάρος μιας περιοχής με τεράστια προβλήματα, με πρωταγωνιστές υπηρεσιακά στελέχη τα οποία κατέχουν καίριες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό, το μέσο που κάνει αυτές τις αποκαλύψεις – ο «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» εν προκειμένω – δέχεται κριτική επειδή επιτελεί το ρόλο του, ενώ όσοι προσπαθούν να ξυπνήσουν την τοπική κοινωνία από τον ακατανόητο λήθαργο της, βασιζόμενοι στις αποκαλύψεις της εφημερίδας λοιδορούνται και στήνονται στον τοίχο της κοινωνικής απαξίωσης. Ειλικρινά, δεν γνωρίζω σε ποια άλλη πόλη της χώρας η δημοσιογραφική έρευνα που αποκαλύπτει τέτοια ζητήματα θα αποτελούσε αφορμή για εσωτερικές έριδες και ανθρωποφαγία και όχι την αιτία για να τεθούν άπαντες σε κατάσταση συναγερμού, ενωμένοι και αποφασισμένοι.

Στο Βόλο της τερατώδους ανεργίας και της εκρηκτικής κοινωνικής εξαθλίωσης εξακολουθούμε να τρώμε τις σάρκες μας ακόμη και σε ζητήματα τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να κινητοποιήσουν την κοινωνία και να ενώσουν φορείς και πολίτες, υπό τη σημαία της προστασίας των διεκδικήσεων της περιοχής. Αντίθετα, οι αποκαλύψεις για τον σχεδιαζόμενο αποκλεισμό του νοσοκομείου Βόλου από τη νέα προγραμματική περίοδο δημιούργησαν ένα μέτωπο αμφισβήτησης τόσο για αυτούς που έκαναν τη δουλειά τους, όσο και για αυτούς που θεώρησαν ότι πρέπει να καλέσουν την τοπική κοινωνία σε ξεσηκωμό, ενάντια σε μια ακόμη μεθόδευση που αν επαληθευτεί θα υποβαθμίσει για τα επόμενα χρόνια την κορυφαία υγειονομική υποδομή του νομού.

Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου που διοργανώνουν την κινητοποίηση της ερχόμενης Τετάρτης έξω από το «Αχιλλοπούλειο», κατηγορούνται ότι εξυπηρετούν αντιπολιτευτικά συμφέροντα και προσπαθούν να πλήξουν την εικόνα της κυβέρνησης. Με την ίδια λογική αυτοί που τους έβαλαν στο στόχαστρο θα μπορούσαν να κατηγορηθούν ότι προσπαθούν να απαξιώσουν τους καταγγέλλοντες και να ρίξουν στάχτη στα μάτια της τοπικής κοινής γνώμης επειδή εξυπηρετούν τα συμφέροντα της κυβέρνησης, εν αναμονή κάποιας κυβερνητικής θεσούλας, μέσω των κομματικών επετηρίδων. Σε κάθε περίπτωση αυτές οι λογικές μπορούν να έχουν ένα και μόνο αποτέλεσμα: Την αποδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, μπροστά στη διεκδίκηση όσων δικαιούται η περιοχή μας και το διχασμό των πολιτών τη στιγμή που ο Βόλος και η Μαγνησία παραμένουν στο περιθώριο, διαχρονικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου