Γιώργος Λαμπράκης: Φορολογική μέγγενη

γιώργος-λαμπράκης-φορολογική-μέγγεν-847505

Η περίπτωση των νησιών με πληθυσμό κάτω των 3.000 κατοίκων, όπως η Αλόννησος, όπου καταργούνται από τον Ιούλιο και οι τελευταίες ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις, επιβεβαιώνει την απόλυτη οικονομική ισοπέδωση που φέρνει το τρίτο μνημόνιο, ακόμη και σε περιοχές με σοβαρές ιδιαιτερότητες.

Η αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες θα επιφέρει ένα ισχυρό πλήγμα στις τοπικές οικονομίες, οι οποίες θα χάσουν σε μεγάλο βαθμό την όποια ανταγωνιστικότητά τους. Πλέον στο κόστος μεταφοράς μιας σειράς προϊόντων θα έρθει να προστεθεί και η αύξηση στον ΦΠΑ, ανεβάζοντας στα ύψη τις τιμές των αγαθών με τους επαγγελματίες να αδυνατούν να απορροφήσουν μια τόσο μεγάλη αύξηση και τους καταναλωτές είτε πρόκειται για ντόπιους, είτε για επισκέπτες να επιβαρύνονται με ένα ακόμη χαράτσι.

Και όλα αυτά υπό την ψευδαίσθηση ότι αν διπλασιαστούν οι συντελεστές του ΦΠΑ θα αυξηθούν τα δημόσια έσοδα.

Τα αντίστοιχα εγχειρήματα που κατέληξαν σε φιάσκο δεν δίδαξαν τίποτα στους εμπνευστές ανάλογων αποφάσεων. Σε όσα προϊόντα ή υπηρεσίες ακρίβυνε ο ΦΠΑ, αφενός μειώθηκε η κατανάλωση και αφετέρου διογκώθηκε η φοροδιαφυγή.

Αυτό θα γίνει και στην περίπτωση των νησιών όπου τίθενται πλέον σε ισχύ από 1ης Ιουλίου τα όσα συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου.

Ακόμη και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των ελεύθερων επαγγελματιών παραδέχονται κυνικά ότι μόλις τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία για τις αλλαγές στον ΦΠΑ οι αποδείξεις θα αρχίσουν να αποτελούν είδος προς εξαφάνιση. Μάλιστα ο πρόεδρος των εμπορών της Ανδρου, όπου αυξάνεται κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες ο ΦΠΑ από τον Ιούλιο, δε δίστασε να ομολογήσει σε συνέντευξή του ότι αποδείξεις στους καταναλωτές θα κόβονται στο νησί του μόνο όταν θα καταφθάνει για ελέγχους κλιμάκιο του ΣΔΟΕ!

Στην περίπτωση της Αλοννήσου καθώς και στα υπόλοιπα νησιά θα προκύψουν όμως και άλλες παρενέργειες, όπως για παράδειγμα η τεράστια επιβάρυνση που θα κληθούν να καλύψουν από την τσέπη τους οι επαγγελματίες του τουρισμού, οι οποίοι έχουν κλείσει τουριστικά πακέτα από το προηγούμενο καλοκαίρι, όταν δηλαδή ίσχυε το παλιό καθεστώς με τον ΦΠΑ στα νησιά.

Ολοι αυτοί οι επαγγελματίες θα επιβαρυνθούν με τη δυσβάστακτη αύξηση και θα είναι ίσως οι μοναδικοί που θα αποδώσουν κάποια έσοδα. Για όλους τους υπόλοιπους ανοίγεται διάπλατα ο δρόμος της φοροδιαφυγής και της απόκρυψης εσόδων από ένα κράτος που αντιμετωπίζει τους πολίτες σαν κορόιδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου