Γιώργος Λαμπράκης: Λάθος συνταγή

γιώργος-λαμπράκης-λάθος-συνταγή-6016

Το κίνημα «δεν πληρώνω» που γιγαντώθηκε όταν φίλοι και στελέχη της σημερινής κυβέρνησης ήταν στην αντιπολίτευση, αναμένεται να μετατραπεί το επόμενο διάστημα σε κίνημα «δεν έχω να πληρώσω» με πρώτους και καλύτερους «υποστηρικτές» τους ανθρώπους της αγοράς. Ωστόσο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ενταχθούν σε αυτό το άτυπο κίνημα και άλλες παραγωγικές και οικονομικές τάξεις της χώρας που μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού και του φορολογικού νομοσχεδίου θα κληθούν να καταβάλουν (κάποιοι από τους προσεχείς μήνες, κάποιοι άλλοι τον επόμενο χρόνο), δυσβάστακτους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των εμπόρων και των φοροτεχνικών τους, το νέο ασφαλιστικό και το νέο φορολογικό αφαιρούν έως και το 70% του ετήσιου εισοδήματος ενός μικρομεσαίου ελεύθερου επαγγελματία που εκτός των πρόσφατων νομοθετημάτων της συγκυβέρνησης έχει να αντιμετωπίσει την απελπιστική κατάσταση της αγοράς. Η πτώση της κατανάλωσης παραμένει συνεχής, η οικονομική ασφυξία, σε ό,τι αφορά στον τραπεζικό δανεισμό και τη ρευστότητα που πρέπει να υπάρχει σε μια φυσιολογική οικονομία, εβδομάδα με την εβδομάδα και μήνα με τον μήνα γίνεται όλο και πιο αφόρητη, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν μακρινές αναμνήσεις οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για τόνωση της αγοράς και στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών.

Μετά την ψήφιση του φορολογικού και του ασφαλιστικού νομοσχεδίου αναμένεται να βρεθούν στην ίδια μοίρα πάνω – κάτω και οι εργαζόμενοι που θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, τη στιγμή που τα εισοδήματά τους πετσοκόβονται με έμμεσο ή άμεσο τρόπο. Κατά συνέπεια το κίνημα «δεν έχω να πληρώσω» θα επεκταθεί και στις τάξεις των μισθωτών και των συνταξιούχων όπου ήδη ένα μεγάλο κομμάτι πολιτών αδυνατεί να καταβάλει τους φόρους του προς το κράτος και περιλαμβάνεται στην ατέλειωτη λίστα των οφειλετών του δημοσίου.

Οι συνθήκες οικονομικής ασφυξίας που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά και τα νοικοκυριά επιβάλουν τη λήψη άμεσων αποφάσεων για την τόνωση της πραγματικής οικονομίας και όχι τη νομοθέτηση αντιαναπτυξιακών μέτρων, όπως η επιπλέον φορολόγηση και η καθιέρωση ενός άδικου και χωρίς ανταποδοτικότητα ασφαλιστικού συστήματος. Προς το παρόν η διαρκής διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων προς το δημόσιο δεν έκανε σοφότερους τους κυβερνώντες. Το υπό διαμόρφωση κίνημα «δεν έχω να πληρώσω» θα κάνει ξεκάθαρο με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο αυτό που βιώνει το σύνολο της κοινωνίας, αλλά κάνουν πως αγνοούν όσοι μας κυβερνούν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου