Οργανωμένο σχέδιο υποβάθμισης

οργανωμένο-σχέδιο-υποβάθμισης-9520

Η αγανάκτηση των εκπαιδευτικών γίνεται ακόμη μεγαλύτερη από τη στιγμή που ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωνε από το βήμα της Βουλής προσλήψεις 20.000 εκπαιδευτικών

Οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί βράζουν αυτό το διάστημα από αγανάκτηση κατά της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, το οποίο έχει αποφασίσει να υλοποιήσει έναν σχεδιασμό που συρρικνώνει και υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Κανένας δάσκαλος και πολύ περισσότερο κανένας συνδικαλιστής του χώρου δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η πρώτη αριστερή κυβέρνηση όχι μόνο θα ακολουθούσε τα βήματα των προκατόχων της αναφορικά με την υλοποίηση του ίδιου σχεδίου περικοπής δαπανών στην παιδεία, αλλά θα σχεδίαζε να μειώσει από τη νέα σχολική χρονιά τις ώρες διδασκαλίας στα δημοτικά και να καταργήσει, επί της ουσίας, τα ολοήμερα σχολεία. Οι ρυθμίσεις δε που προβλέπουν συγκεκριμένο αριθμό μαθητών για τη λειτουργία τμημάτων στα ολοήμερα και οι αυστηρές προϋπόθεσες για την ένταξη στα ολοήμερα μόνο των μαθητών που έχουν δυο εργαζόμενους γονείς, προκαλούν πραγματική αγανάκτηση και ενισχύουν τις εκτιμήσεις για οργανωμένο σχέδιο διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης.

Η αγανάκτηση των εκπαιδευτικών γίνεται ακόμη μεγαλύτερη από τη στιγμή που ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωνε από το βήμα της Βουλής προσλήψεις 20.000 εκπαιδευτικών, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στα σχολεία και τώρα δημοσιοποιεί τις αποφάσεις του για τις δραματικές αλλαγές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Το χειρότερο είναι πως αυτές οι περικοπές γίνονται προκειμένου να εξοικονομηθούν και άλλες δαπάνες καθώς επίσης και για να καλυφθούν οι κενές θέσεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τί κάνει δηλαδή το υπουργείο Παιδείας; Περικόπτει ώρες διδασκαλίας στα δημοτικά, σε ό,τι αφορά σε μαθήματα όπως οι ξένες γλώσσες και η πληροφορική, καταργεί τα τμήματα των ολοήμερων σχολείων με τις αυστηρές προϋποθέσεις λειτουργίας που αποφάσισαν τα φαεινά μυαλά του υπουργείου, με σκοπό να καλύψει τα κενά στα γυμνάσια και τα λύκεια, όπου θα κληθούν να διδάξουν οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι περισσεύουν πλέον στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Ενώ λοιπόν πριν από λίγο καιρό ο κ. Φίλης ανακοίνωνε προσλήψεις, τώρα προχωράει σε περικοπές και μετατρέπει σε γυρολόγους της εκπαίδευσης νέους επιστήμονες, οι οποίοι για κακή τους τύχη πρέπει να επιβιώσουν και να στήσουν τις δικές τους οικογένειες σε μια χώρα που φέρεται με απαξίωση και εχθρότητα στους ανθρώπους των γραμμάτων. Το πιο ανησυχητικό στοιχείο από όλο αυτό το σκηνικό που περιγράφει το παρών σημείωμα, είναι η στάση των εκπροσώπων του κλάδου οι οποίοι απλά παρακολουθούν τις εξελίξεις και αρκούνται στο να καταγγέλλουν τον υπουργό Παιδείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου