Γιώργος Λαμπράκης: Μελαγχολικές συγκρίσεις

γιώργος-λαμπράκης-μελαγχολικές-συγκ-12114

Πρόσφατα μεγάλο αθηναϊκό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε ένα άκρως αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, συγκρίνοντας τις αποδοχές και τις ασφαλιστικές εισφορές δύο εργαζομένων στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Ο μισθός τους είναι ο ίδιος, ωστόσο οι ασφαλιστικές τους εισφορές διαφέρουν καθώς στη χώρα μας το κράτος αρπάζει από την τσέπη μας τα διπλάσια σχεδόν από όσα καταβάλλει κάποιος εργαζόμενος στη Γερμανία. Οταν δεν γίνεται σύγκριση ανάμεσα στις παρεχόμενες υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και κοινωνικής ασφάλισης των δύο χωρών, τότε τα συμπεράσματα είναι τουλάχιστον αποκαρδιωτικά για την Ελλάδα. Η σύγκριση έγινε ανάμεσα σε Ελληνες εργαζόμενους, με τον πρώτο να έχει επιλέξει τη μετανάστευση λόγω των οικονομικών συνθηκών στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και τον δεύτερο να είναι από τους ελάχιστους τυχερούς που όχι μόνο έχουν δουλειά στην Ελλάδα, αλλά αμείβονται με μισθό άνω των 1.500 ευρώ το μήνα.

Από τη μια λοιπόν έχουμε ένα κράτος που σέβεται τους πολίτες και τους ζητά να καταβάλουν λογικές ασφαλιστικές εισφορές, προκειμένου να λάβουν ποιοτικές υπηρεσίες και παροχές όσο είναι εν ενεργεία εργαζόμενοι αλλά και όταν θα συνταξιοδοτηθούν και από την άλλη ζούμε σε ένα κράτος, το οποίο αρπάζει από τον μηνιαίο μισθό όσων έχουν ακόμη δουλειά ένα σημαντικό ποσό. Αυτό το ποσό όχι μόνο είναι αντιστρόφως ανάλογο του επίπεδου των παρεχόμενων υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αλλά βάσει του υπό ψήφιση ασφαλιστικού νομοσχεδίου θα πάει υπέρ πίστεως και πατρίδος προκειμένου να στηριχθεί το σχεδιαζόμενο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο με τα σημερινά δεδομένα είναι τουλάχιστον θνησιγενές. Κατά τα άλλα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιμένει ότι στην Ελλάδα οι συντάξεις είναι υψηλότερες από τις αντίστοιχες στη χώρα του και για αυτό πρέπει να περικοπούν δραματικά.

Κατά τα άλλα ο Ελληνας ομόλογός του προσπαθεί να αποτρέψει το αναπόφευκτο, παίζοντας καθυστερήσεις σε μια διαπραγμάτευση με προδιαγεγραμμένη κατάληξη. Κατά τα άλλα οι πολίτες αυτής της χώρας γιορτάζουν την Ανάσταση του Θεανθρώπου, με τη σκέψη τους περισσότερο στον λαϊκό ξεσηκωμό της επόμενης εβδομάδας και λιγότερο στην κορυφαία γιορτή της χριστιανοσύνης.

Για αυτούς η λύτρωση από τα πάθη των μνημονίων θα αργήσει πολλά χρόνια ακόμη. Κατά συνέπεια, η αγωνιστική τους απάντηση σε έναν καταστροφικό σχεδιασμό πρέπει να είναι εκκωφαντική. Ας οπλιστούν με δύναμη, ας αναλογιστούν τί περνάνε σήμερα και τί τους περιμένει μετά την αξιολόγηση και ας αντιδράσουν οργανωμένα και αποφασιστικά στο αντιασφαλιστικό τερατούργημα του προκλητικού κ. Κατρούγκαλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου