Γιώργος Λαμπράκης: Χάνεται και η ελπίδα

γιώργος-λαμπράκης-χάνεται-και-η-ελπίδ-14655

Η χθεσινή επίσκεψη του επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρου Θεοδωράκη στις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ αποτέλεσε μια ακόμη αφορμή ώστε να εκφραστούν η αγωνία και η αβεβαιότητα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα για τα εκρηκτικά προβλήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων, στον αρχηγό ενός από τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Ανάλογες επισκέψεις εκτός από τον εθιμοτυπικό τους χαρακτήρα πρέπει να αποκτήσουν και ουσιαστικό περιεχόμενο καθώς η κατάσταση στον αγροτικό τομέα είναι πλέον οριακή. Μπορεί η βολιώτικη γαλακτοβιομηχανία του τοπικού αγροτικού συνεταιρισμού να αποτελεί πρότυπο υγιούς επιχειρηματικότητας, ωστόσο οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα με του οποίους συνεργάζεται ο συνεταιρισμός στενάζουν καθημερινά. Από τη μια οι αγιάτρευτες παθογένειες της ελληνικής αγροτικής οικονομίας, από την άλλη οι ασφυκτικές συνθήκες των τελευταίων ετών στη χώρα μας, έχουν δημιουργήσει ένα, τουλάχιστον, εχθρικό περιβάλλον για τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο.

Πόσο υποκριτικές ακούγονται οι κατά καιρούς τοποθετήσεις του πολιτικού κόσμου για το ρόλο και τη συμβολή του πρωτογενούς τομέα στην συνολική προσπάθεια επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας; Την ίδια στιγμή που στηρίζουν με τα λόγια τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, νομοθετούν με τέτοιον τρόπο ώστε καταδικάζουν σε πραγματικό ξεκλήρισμα τους ανθρώπους που ζουν από τη γη. Οι έμπειροι συνεταιριστές που βιώνουν από πρώτο χέρι τα αδιέξοδα των συνάδελφων τους έχουν κρούσει εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου για την αγροτιά. Η αγωνία τους δεν έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους έχοντες την σχετική ευθύνη.

Ο φετινός αγροτικός ξεσηκωμός ανέδειξε τα εκρηκτικά προβλήματα του πρωτογενούς τομέα και ανάγκασε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε κάποιες επιφανειακές διορθωτικές κινήσεις, χωρίς όμως ουσιαστικό περιεχόμενο. Οι αγρότες έφυγαν από τους δρόμους αλλά οι αιτίες που τους οδήγησαν να αφήσουν τα χωριά τους και να στρατοπεδεύσουν κατά μήκος της εθνικής οδού για 40 ολόκληρες ημέρες εξακολουθούν και υφίστανται. Το ασφαλιστικό και το φορολογικό που θα ψηφιστούν από τη Βουλή μετά το Πάσχα, θα δώσουν τη χαριστική βολή στους νέους αγρότες και θα αφανίσουν και τους εναπομείναντες κτηνοτρόφους. Ολα αυτά είναι γνωστά και τα επανέλαβε χθες ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου στον Σταύρο Θεοδωράκη. Το χειρότερο είναι πως εκτός από την αξιοπιστία τους προς το πολιτικό προσωπικό της χώρας, οι αγρότες όπως και το σύνολο των παραγωγικών τάξεων έχουν χάσει την ελπίδα για έξοδο από το τούνελ της οικονομικής και κοινωνικής παρακμής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου