Γιώργος Λαμπράκης: Σταύρωση χωρίς Ανάσταση

γιώργος-λαμπράκης-σταύρωση-χωρίς-ανά-17963

Ο Γολγοθάς που πορεύεται τα τελευταία επτά χρόνια η κοινωνία και η αγορά έγινε ακόμη πιο ανηφορικός τη φετινή εορταστική περίοδο του Πάσχα, με το τρίτο μνημόνιο και το τέταρτο που από ό,τι φαίνεται που θα το συνοδεύσει. Οι αντοχές των πολιτών και της πραγματικής οικονομίας έχουν εξανλτηθέι προ πολλού, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να πτοεί τους κυβερνώντες, οι οποίοι με τις αποφάσεις και τις επιλογές τους οδηγούν τα πράγματα στο έσχατο σημείο. Τα τελευταία 24ωρα που κορυφώθηκαν οι πιέσεις των δανειστών προς την ελληνική πλευρά, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και να μην επαναληφθούν οι χαοτικές καταστάσεις του περασμένου χρόνου, η ελληνική πλευρά βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο. Από τη μια οι πιέσεις των εταίρων για ακόμη περισσότερα μέτρα, από την άλλη η πίεση της κοινωνίας που δεν αντέχει άλλη λιτότητα και φόρους. Και στις δύο περιπτώσεις οι επιλογές της ελληνικής πλευράς τόσο έναντι των δανειστών της χώρας, όσο και έναντι της κοινωνίας ήταν εκείνες που οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο.

Το πολιτικό μας σύστημα δέχτηκε ένα ακόμη καίριο πλήγμα, ενώ η ημιθανής ελληνική οικονομία με τις παθογένειες και τις εξαρτήσεις της από την κρατική εξουσία βρίσκεται ενώπιων μιας αδιέξοδης κατάστασης, την οποία επιτείνουν τα υπό ψήφιση, από τη Βουλή, νομοσχέδια του ασφαλιστικού και του φορολογικού. Ολη αυτή η αναστάτωση επηρεάζει σε δραματικό βαθμό την ψυχολογία των καταναλωτών, οι περισσότεροι εκ των οποίων αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, ενώ ακόμη και όσοι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν κάποιες αγορές δεν πρόκειται να τολμήσουν να βγουν από το καβούκι τους. Αυτό μεταφράζεται σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση για την πραγματική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αντί για την πολυπόθητη Ανάσταση βιώνουν για έβδομη συνεχή χρονιά το μαρτύριο της σταγόνας.

Προσπαθώντας να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους στη ζωή, οι ιδιοκτήτες τους προσδοκούσαν ότι φέτος το Πάσχα θα είχε κλείσει η εκκρεμότητα της αξιολόγησης και θα είχε αποκατασταθεί η ηρεμία στην ελληνική οικονομία και το πολιτικό σκηνικό. Αντί για σταθερότητα και ηρεμία τόσο οι άνθρωποι της αγοράς, όσο και οι καταναλωτές βλέπουν τα τελευταία 24ωρα να επανέρχονται στο προσκήνιο τα μαύρα σύννεφα της οικονομικής αποσταθεροποίησης και τα σενάρια της αδυναμίας κάλυψης των αναγκών του κράτους σε μισθούς και συντάξεις. Μέσα σε αυτό το κλίμα ποιος έχει όρεξη για αγορές και γιορτές;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου