Γιώργος Λαμπράκης: Σκοτώνουν με μεθοδικό τρόπο την κτηνοτροφία

γιώργος-λαμπράκης-σκοτώνουν-με-μεθοδ-21938

Για πολλοστή φορά χθες ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου εξέφρασε την αγωνία του για την κατάσταση στον πρωτογενή τομέα. Χωρίς περιστροφές ο Νικήτας Πρίντζος έκρουσε ξανά τον κώδωνα του κινδύνου, κυρίως για την κτηνοτροφία όπου τα πράγματα είναι τόσο δύσκολα ώστε αν δεν ληφθούν άμεσα οι κατάλληλες αποφάσεις ο τομέας των αγελαδοτρόφων θα αφανιστεί ολοκληρωτικά.

Hδη καταγράφεται μεγάλη μείωση στο ζωικό κεφάλαιο, ενώ οι μονάδες κλείνουν η μια πίσω από την άλλη. Oλα αυτά θα οδηγήσουν σε νέα μείωση της ετήσιας παραγωγής αγελαδινού γάλακτος στον τόπο μας, όπου οι εισαγωγές είναι έτσι και αλλιώς αθρόες και οι πάλαι ποτέ μεγάλες ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες άρχισαν να αποσύρονται από την εγχώρια παραγωγή.

Το χειρότερο είναι πως απέναντι σε αυτή τη δραματική κατάσταση δεν υπάρχει η παραμικρή αντίδραση από την πολιτεία. Θα έλεγε κανείς πως απλά παρατηρούν το πλοίο να βουλιάζει και τους επιβάτες του να πνίγονται, χωρίς να κουνάνε ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι.

Ο πρωτογενής τομέας που κατά πολλούς αποτελεί την ύστατη ελπίδα για την οικονομική ανάκαμψη του τόπου μας παραμένει εγκαταλελειμμένος στη μοίρα του, με τους παραγωγούς να φορολογούνται με άδικο και παράλογο τρόπο, να αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας και κατά συνέπεια να μην μπορούν να καλύψουν το υψηλό κόστος παραγωγής.

Την ίδια στιγμή εξακολουθούν και δέχονται χτυπήματα κάτω από τη μέση με αποφάσεις όπως αυτή για την επιμήκυνση στη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος, ενώ το νέο χτύπημα προέρχεται και πάλι από την περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ όπου προβλέπεται η αποσύνδεση του νωπού γάλακτος από την παραγωγή γιαουρτιού και το άνοιγμα ενός τεράστιου παραθύρου για την χρήση ακόμη και γάλακτος σε σκόνη.

Δηλαδή αφού πρώτα επενέβηκαν στην εγχώρια αγορά αγροτικών προϊόντων, επιβάλλοντας αποφάσεις στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της μείωσης του κόστους για τους καταναλωτές τώρα οι κύριοι του ΟΟΣΑ επιχειρούν να υλοποιήσουν έναν σχεδιασμό ο οποίος θα δώσει τη χαριστική βολή σε έναν ημιθανή κλάδο. Από τη μια λοιπόν έχουμε έναν πρωτογενή τομέα, ο οποίος πνέει τα λοίσθια, ενώ θα μπορούσε να αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα και από την άλλη ένα ανεπαρκές πολιτικό προσωπικό, που έχει μεταβληθεί σε απλό παρατηρητή της διαδικασίας επιβολής καταστροφικών μέτρων για τους Ελληνες αγρότες και κτηνοτρόφους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου