Γιώργος Λαμπράκης: Πολύ αργά για συγκρούσεις

γιώργος-λαμπράκης-πολύ-αργά-για-συγκρ-26361

Η κόντρα που έχει ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα μεταξύ του δήμου Σκοπέλου και της περιφέρειας Θεσσαλίας για το μείζον ζήτημα της αποκατάστασης των καταστροφών στις υποδομές του νησιού από τη θεομηνία του περασμένου Σεπτεμβρίου, μπορεί να έχει μόνο μια κατάληξη, σε περίπτωση που δεν πέσουν οι τόνοι και δεν προσπαθήσουν να συνεργαστούν οι δύο πλευρές. Ο σχεδιασμός που έχει γίνει για μια σειρά παρεμβάσεων, κυρίως στο βασικό οδικό δίκτυο του νησιού θα τιναχθεί στον αέρα και η επερχόμενη τουριστική περίοδος θα βρει τη Σκόπελο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σκοπέλου, ακούστηκαν φωνές αγανάκτησης για τη στάση της περιφέρειας στο θέμα των μελετών και της χρηματοδότησης των έργων οδοποιίας στο κατεστραμμένο δίκτυο προς τη Γλώσσα και το Λημνονάρι.

Είχε προηγηθεί η αιχμηρή ανακοίνωση της περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας για τις ευθύνες της δημοτικής αρχής, αναφορικά με την απορρόφηση του κονδυλίου του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ καθώς και της εκπόνησης μελετών. Ο μεν δήμος Σκοπέλου έχει εγκλωβιστεί ανάμεσα στην πίεση της τοπικής κοινωνίας και την ανετοιμότητα των υπηρεσιών του να αντιμετωπίσουν έκτακτες καταστάσεις, όπως η πρωτοφανής θεομηνία του περασμένου Σεπτεμβρίου. Η περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας από τη δική της πλευρά βρίσκεται ανάμεσα στις συμπληγάδες της έλλειψης πόρων και των γραφειοκρατικών αρρυθμιών των εμπλεκόμενων υπουργείων, τα οποία χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν έξι μήνες ώστε να χαρακτηρίσουν το νησί πλημμυρόπληκτο και να δρομολογηθεί η διαδικασία αποδέσμευσης πόρων για την αποκατάσταση των ζημιών.

Με αυτά τα δεδομένα ο δήμος δεν δικαιολογείται να έχει απορροφήσει τόσο καιρό μόλις 14.000 ευρώ από το συνολικό κονδύλι του 1,5 εκατομμυρίου, ενώ η περιφέρεια όφειλε να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο για την ολοκλήρωση μιας σειράς διαδικασιών, από τη στιγμή που ο τοπικός δήμος είχε δείξει στο πρόσφατο παρελθόν εξόφθαλμες αδυναμίες σε ζητήματα σχετικά με το σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων υποδομής, ακόμη και σε περιπτώσεις κατά τις οποίες η χρηματοδότηση ήταν εξασφαλισμένη και οι εργολαβίες εν εξελίξει. Αυτή τη στιγμή που η κατάσταση στο νησί παραμένει δραματική, σε ό,τι αφορά στο κεντρικό οδικό δίκτυο, η απόδοση ευθυνών πρέπει να δώσει τη θέση της στην όσο το δυνατόν καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές μήπως και γίνουν έστω και την ύστατη ώρα κάποιες παρεμβάσεις οι οποίες θα προφυλάξουν την τουριστική εικόνα της Σκοπέλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου