Γιώργος Λαμπράκης: Στο επίκεντρο οι υποσιτισμένοι μαθητές

γιώργος-λαμπράκης-στο-επίκεντρο-οι-υπ-44630

Σε στέρεες βάσεις έχουν αποφασίσει να θέσουν το θέμα της αντιμετώπισης του υποσιτισμού στα σχολεία, η διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και η Μητρόπολη Δημητριάδος. Το φαινόμενο παρουσιάστηκε και στο Βόλο τα τελευταία χρόνια που τα μνημόνια οδήγησαν σε αδιέξοδο πολλές οικογένειες, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να εξασφαλίσουν ακόμη και τα στοιχειώδη στα παιδιά τους. Σε αρκετές περιπτώσεις καταγράφηκαν περιστατικά με μαθητές οι οποίοι πήγαιναν νηστικοί στο σχολείο και κατά τη διάρκεια της ημέρας όχι μόνο αδυνατούσαν να παρακολουθήσουν το μάθημα, αλλά στέκονταν μετά βίας στα πόδια τους. Οι προσπάθειες που έγιναν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ήταν αποσπασματικές, ενώ σε πολλές περιπτώσεις το πρόβλημα κρυβόταν από τις ίδιες τις οικογένειες για ευνόητους λόγους. Τα υπάρχοντα στοιχεία για τους υποσιτισμένους μαθητές στη Μαγνησία αποτυπώνουν μια πολύ μικρή πραγματικότητα, τη στιγμή που οι αληθινές διαστάσεις του προβλήματος παραμένουν επί της ουσίας άγνωστες, τόσο στην κοινωνία, όσο και στους φορείς που έχουν την ευθύνη να μεριμνήσουν για τους υποσιτισμένους μαθητές.

Η προσπάθεια που συμφώνησαν να ξεκινήσουν από τη ερχόμενη σχολική χρονιά ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, αποσκοπεί στην κατ’ αρχήν καταγραφή του προβλήματος μέσα από τη διαδικασία των εγγραφών των μαθητών στα σχολεία τους τον ερχόμενο Ιούνιο. Εκεί οι διευθυντές θα ρωτούν τις οικογένειες για το αν χρειάζονται υποστήριξη στο θέμα της σίτισης των παιδιών τους και μέσα από τα στοιχεία που θα προκύψουν θα ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο η υλοποίηση ενός σχεδιασμού με σεβασμό πάνω από όλα στην προσωπικότητα των μαθητών και των οικογενειών τους.

Η τοπική εκκλησία αναλαμβάνει να καλύψει το κόστος αυτής της προσπάθειας, η οποία είτε μέσω των κυλικείων, είτε μέσω άλλων διαδικασιών εντός των σχολικών κοινοτήτων φιλοδόξει να εξαλείψει αυτό το τραγικό φαινόμενο. Οι υπόλοιποι φορείς της περιοχής με πρώτον από όλους το δήμο Βόλου, μπορούν να συμβάλουν οικονομικά στην επίλυση μιας σειράς άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες των μαθητών, οι οποίοι βρίσκονται σε δεινή θέση. Από τη στιγμή που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους ούτε λίγο φαγητό, είναι αδύνατο να καλύψουν τα έξοδα για γεωμετρικά όργανα, φόρμες γυμναστικής και αθλητικά παπούτσια. Σε αυτό το επίπεδο μπορεί να συνδράμει ο δήμος Βόλου, που από ό,τι μαθαίνουμε έχει εκδηλώσει την επιθυμία να συστρατευθεί στην προσπάθεια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και της Μητρόπολης Δημητριάδος.

Εφόσον τελεσφορήσει ο συγκεκριμένος σχεδιασμός, από την ερχόμενη σχολική χρονιά δεν θα υπάρχει ούτε ένας μαθητής στα σχολεία της περιοχής που θα πηγαίνει νηστικός στο σχολείο ή που θα βρίσκεται σε μειονεκτική θέση επειδή δεν μπορεί να παρακολουθήσει κάποια μαθήματα λόγω οικονομικής αδυναμίας να αγοράσει τα απαραίτητα εφόδια. Εχουμε τη βεβαιότητα, καθώς γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που πρωτοστατούν σε αυτήν την προσπάθεια έχουν και τη διάθεση και την αποφασιστικότητα να ασχοληθούν με το πρόβλημα, ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα αποτελεί μια κακή ανάμνηση ο εφιάλτης που ζουν τα τελευταία χρόνια οι οικογένειες, οι οποίες βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Βεβαίως ανάλογες πρωτοβουλίες αντιμετωπίζουν μόνο τις συνέπειες και όχι τις γενεσιουργές αιτίες εκρηκτικών κοινωνικών προβλημάτων, όπως οι υποσιτισμένοι μαθητές. Αν όμως δεν υπήρχαν και αυτές οι προσπάθειες, η επίσημη πολιτεία θα συνέχιζε να αδιαφορεί για το γεγονός ότι στη χώρα μας κάποιες αθώες ψυχές στερούνται ακόμη και τα στοιχειώδη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου