Γιώργος Λαμπράκης: Συσκέψεις με χαρακτήρα ομαδικής ψυχοθεραπείας

γιώργος-λαμπράκης-συσκέψεις-με-χαρακ-46234

Συσκέψεις σαν τη χθεσινή για την ετοιμότητα των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας, ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου, παλαιότερα είχαν καθαρά διαδικαστικό χαρακτήρα καθώς συγκεντρώνονταν γύρω από ένα τραπέζι οι εκπρόσωποι φορέων και υπηρεσιών για να συζητήσουν για το βαθμό ετοιμότητάς τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν έκτακτες καταστάσεις. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο αυτές οι συσκέψεις αποκτούν χαρακτήρα περισσότερο ομαδικής ψυχοθεραπείας και λιγότερο εμπεριστατωμένης συζήτησης για το πώς θα λειτουργήσει με τον πλέον ικανοποιητικό τρόπο ένας μηχανισμός, ο οποίος πάσχει από δεδομένες και αδιαμφισβήτητες παθογένειες. Σε αυτές τις παθογένειες ήρθαν να προστεθούν η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση ακόμη και υπηρεσιών με νευραλγικό χαρακτήρα, όπως τα δασαρχεία και οι τομείς πολιτικής προστασίας των Καλλικρατικών δήμων. Για παράδειγμα, όταν ο εκπρόσωπος μεγάλου δήμου της περιοχής επισημαίνει ότι ενώ υπάρχουν τα κατάλληλα μηχανήματα που μπορούν σε μια έκτακτη κατάσταση να αποσοβήσουν τα χειρότερα, λείπουν οι χειριστές τους, πόσο ήσυχοι μπορούν να είναι οι κάτοικοι του εν λόγω δήμου ότι δεν θα ζήσουν εφιαλτικές στιγμές όταν ξεσπάσει μια μεγάλη πυρκαγιά; Οταν για παράδειγμα, ο δήμαρχος της Σκοπέλου επισημαίνει ότι στο δασαρχείο του νησιού υπηρετεί μόνο ο Δασάρχης και δεν υπάρχει ούτε ένας υπάλληλος, σε μια περιοχή η οποία καλύπτεται σε ποσοστό 80% από πευκώδη δάση, τότε σε τί μπορεί να ελπίζει ο απλός δημότης;

Διαχρονικά το συντονιστικό όργανο, παλαιότερα της νομαρχίας Μαγνησίας και τα τελευταία χρόνια της τοπικής περιφερειακής ενότητας, αντιμετωπίζει προβλήματα συντονισμού και οργάνωσης. Μετά τα μνημόνια ήρθαν να προστεθούν η υποσχελέχωση και η υποχρηματοδότηση ακόμη και υπηρεσιών μείζονος σημασίας για την πρόληψη των πυρκαγιών το καλοκαίρι και την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων το χειμώνα, με τις βροχές ή άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα. Η φετινή αντιπυρική περίοδος που ξενικά τη 1η Μαΐου βρίσκει τη Μαγνησία χωρίς το απαραίτητο έμψυχο δυναμικό και με σοβαρές ελλείψεις στον κρίσιμο τομέα της χρηματοδότησης. Το τρίπτυχο «συντονισμός – στελέχωση υπηρεσιών – οικονομική επάρκεια» που έθεσε η αντιπεριφερειάρχης θα συνεχίσει να αποτελεί άπιαστο όνειρο για τις τοπικές δυνάμεις του συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας. Μόνο οι δυνάμεις της πυροσβεστικής δηλώνουν και δείχνουν απολύτως έτοιμες να αντιμετωπίσουν έκτακτες καταστάσεις. Δεν είναι μόνο η εμπειρία και οι ικανότητες του τοπικού πυροσβεστικού δυναμικού. Φέτος ολοκληρώθηκε η προμήθεια 10 πυροσβεστικών οχημάτων, τα οποία θα ανανεώσουν το στόλο κυρίως των νησιών.

Κατά τα άλλα η μιζέρια και ο έντονος προβληματισμός κυριάρχησαν σε μια ακόμη συνεδρίαση του τοπικού συντονιστικού οργάνου, το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει πιθανές μεγάλες πυρκαγιές από μειονεκτική θέση. Οι καλές προθέσεις όσων το απαρτίζουν δεν αμφισβητούνται. Ωστόσο όταν λείπουν ουσιώδη στοιχεία με τα οποία μια έκτακτη κατάσταση μπορεί γρήγορα να ελεγχθεί και να αποτραπούν καταστροφές τις οποίες θα πληρώνει η περιοχή για πολλά χρόνια, τότε οι προθέσεις από μόνες τους δεν είναι επαρκείς. Ανάλογες συσκέψεις θα γίνονται για τους τύπους και οι αποφάσεις που θα λαμβάνονται θα υλοποιούνται μόνο σε θεωρητικό επίπεδο. Οταν ξεσπάσει η φωτιά και το προσωπικό δεν θα επαρκεί, ενώ οι οικονομικοί πόροι θα παραμένουν ζητούμενο, η μόνη ελπίδα για να αποφευχθεί η καταστροφή θα είναι η εμπειρία και η αυταπάρνηση όσων χειρίζονται ανάλογες καταστάσεις και καλύπτουν με το δικό τους προσωπικό κόστος την ανυπαρξία του κράτους και των θεσμοθετημένων οργάνων του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου