Γιώργος Λαμπράκης: Απαξιώνονται οι νέοι επιστήμονες

γιώργος-λαμπράκης-απαξιώνονται-οι-νέ-48794

Ηστάση της πολιτείας απέναντι σε νέους επιστήμονες, όπως οι απλήρωτοι ειδικευόμενοι γιατροί των νοσοκομείων της χώρας αποτελεί κραυγαλέα απόδειξη της απαξίωσης με την οποία αντιμετωπίζονται στη χώρα μας οι αποκαλούμενες ελπίδες του τόπου. Oταν σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας που σε μεγάλο βαθμό λειτουργεί χάρις και τη συμβολή των ειδικευόμενων γιατρών, το κράτος δεν καταβάλει τις υποχρεώσεις του απέναντι σε νέους ανθρώπους που εργάζονται νυχθημερόν προκειμένου να βρίσκονται κοντά στον ασθενή και να του παρέχουν τις καλύτερες κατά το δυνατόν ιατρικές υπηρεσίες, τότε για ποια δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας μπορούμε να μιλάμε;

Σε ποιο κοινωνικό κράτος που φροντίζει ώστε να μην απαξιώνονται οι λειτουργοί του και να μην αφήνονται στη μοίρα τους οι πολίτες του, αναφέρονται οι κατά καιρούς κυβερνώντες όταν εκστομίζουν μεγάλα μεν, ανούσια δε λόγια; Η περίπτωση των απλήρωτων, εδώ και 15 μήνες, ειδικευόμενων νοσοκομειακών γιατρών αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση κρατικής αδιαφορίας σε ένα μείζονα τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας.

Από τις αρχές του 2015 δεν έχουν καταβληθεί και στους ειδικευόμενους νοσοκομειακούς γιατρούς του Βόλου οι οφειλόμενες αποδοχές τους για τις εξαντλητικές εφημερίες τους προκειμένου να μην μείνει εκτεθειμένο το «Αχιλλοπούλειο». Μηνιαίως οι αποδοχές τους δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ. Εφόσον τους καταβάλλονται και οι εφημερίες μόλις που φτάνουν τα 1.500 ευρώ το μήνα. Πρόκειται για καταρτισμένους επιστήμονες που καθημερινά έχουν να κάνουν με ανθρώπινες ζωές. Δεν είναι δυνατόν να καλούνται να αντιμετωπίσουν εκτός από τα ζητήματα που προκύπτουν, λόγω των δύσκολων συνθηκών στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας και το πρόβλημα του βιοπορισμού. Αυτή τη στιγμή οφείλονται σε ειδικευόμενους γιατρούς της χειρουργικής κλινικής ποσά σχεδόν 4.000 ευρώ στον καθένα, ενώ στις υπόλοιπες ειδικότητες οι οφειλές κινούνται γύρω στα 2.000 ευρώ ανά περίπτωση.

Εδώ και 15 ολόκληρους μήνες καλύπτουν τις ανάγκες των εφημεριών αγόγγυστα παρά το γεγονός ότι είναι κατ’ ουσία απλήρωτοι. Ο κόμπος όμως έφτασε στο χτένι και από χθες ξεκίνησε μια δυναμική κινητοποίηση με τη μορφή επίσχεσης εργασίας, προκειμένου να διασφαλιστεί κατ’ αρχήν ότι δεν θα χάσουν τα δεδουλευμένα τους. Hδη έχουν υποστεί «κούρεμα» της τάξης του 20% και 30% σε αντίστοιχες οφειλές παλαιοτέρων ετών που λόγω μνημονίων κατεβλήθησαν κουτσουρεμένες. Το κράτος δηλαδή εκτός από κακοπληρωτής είναι και αναξιόπιστο αναφορικά με τις δεδομένες οικονομικές του υποχρεώσεις, απέναντι σε νέους επιστήμονες, οι οποίοι όταν αποφοιτούσαν από την ιατρική σχόλη δεν μπορούσαν σε καμία περίπτωση να φανταστούν ότι θα αναγκάζονταν να εργαστούν υπό αντίξοες συνθήκες και στο τέλος να μην πληρώνονται.

Ολοι αυτοί οι νέοι άνθρωποι που είτε έχουν φτιάξει τις δικές τους οικογένειες, είτε ζουν ακόμη με τους γονείς τους για ευνόητους λόγους, μπορούσαν να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους και να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον σε κάποιο ευρωπαϊκό κράτος, όπου οι Ελληνες επιστήμονες είναι περιζήτητοι.

Οι περιπτώσεις συναδέλφων τους που διαπρέπουν στο εξωτερικό, λαμβάνοντας αποδοχές που στην Ελλάδα δεν θα έβλεπαν ούτε στον ύπνο τους, κάνουν συχνά πυκνά το γύρο των ΜΜΕ μόνο και μόνο για να καταδείξουν τη διαφορά ανάμεσα σε χώρες που ποντάρουν στο επιστημονικό τους δυναμικό για να προοδεύσουν και σε χώρες οι οποίες το απαξιώνουν, έτσι ώστε η γενικότερη κατρακύλα της κοινωνίας μας να μην αφήσει αλώβητους ούτε καν αυτούς που μπορούν κάποια στιγμή να μας βγάλουν από το τέλμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου