Γιώργος Λαμπράκης: Απαιτείται η ενεργοποίηση των βουλευτών

γιώργος-λαμπράκης-απαιτείται-η-ενεργ-53004

Ενα ευρύ μέτωπο κατά της διατήρησης του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο Αερινό αναπτύσσεται καθημερινά στην περιοχή, με βασική στόχευση την κατάργησή του εξαιτίας των απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών. Είναι πλέον κοινή πεποίθηση ότι στο σημείο όπου επελέγη να στηθεί ένας πρόχειρος καταυλισμός για τη διαμονή ταλαιπωρημένων και εξαθλιωμένων μεταναστών και προσφύγων είναι αδύνατον να φιλοξενηθούν άνθρωποι. Η προχειρότητα και η βιασύνη στην υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού, μόνο και μόνο για να μην μείνουν κατά μήκος της εθνικής οδού τα καραβάνια των προσφύγων, οδήγησε στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Τη δημιουργία δηλαδή ενός κέντρου υποδοχής και φιλοξενίας, το οποίο είναι απολύτως εκτιθέμενο στα καιρικά φαινόμενα και αναγκάζει συνανθρώπους μας να διαμένουν υπό άθλιες συνθήκες. Από την πρώτη στιγμή ο οικείος δήμος και η περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας επεσήμαναν τα τεράστια προβλήματα στο κέντρο φιλοξενίας του Αερινού, ενώ στις δικές τους ενστάσεις ήρθαν να προστεθούν τα τελευταία 24ωρα οι αντίστοιχες φωνές αντίδρασης από το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ που οργάνωσαν συμβολικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Οσοι αντιδρούν στο σημερινό καθεστώς στο ΣΕΑ Αερινού, δεν το κάνουν επειδή δεν θέλουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην περιοχή μας. Διαμαρτύρονται για να πάψουν ανθρώπινες ψυχές να διαμένουν σε μια εγκατάσταση όπου δεν είναι δυνατόν να επιβιώσουν ούτε τα ζώα. Οσες πρωτοβουλίες και αν αναληφθούν για την ανακούφιση του πόνου των προσφύγων, όσο ανθρωπιστικό υλικό και αν συγκεντρωθεί, όσα παιχνίδια και αν προσφερθούν στα παιδιά του καταυλισμού, δεν είναι δυνατόν να παραβλέψουμε την αδιαμφισβήτητη ακαταλληλότητα στη χωροθέτηση του κέντρου φιλοξενίας. Αλλωστε η άμεση σχεδόν αντίδραση της πλειοψηφίας των μεταναστών που έφτασαν εκεί το μεσημέρι της Δευτέρας, είναι ενδεικτική της κατάστασης. Ακόμη και οι απελπισμένοι πρόσφυγες που έζησαν μια πραγματική κόλαση προκειμένου να φτάσουν από τις πατρίδες τους στη χώρα μας, αγανάκτησαν όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις πρόχειρες στρατιωτικές σκηνές στον καταυλισμό του Αερινού. Δεν ήταν μόνο η επιθυμία τους ένα φτάσουν το συντομότερο δυνατόν όσο πιο κοντά στα σύνορα μπορούσαν. Το ένστικτο της επιβίωσης και της αυτοσυντήρησης τους οδήγησε να εγκαταλείψουν άρον άρον το κέντρο φιλοξενίας και να πάρουν το πρώτο τρένο για τη Θεσσαλονίκη.

Σε τοπικό επίπεδο έχει λοιπόν διαμορφωθεί ένα ισχυρό μέτωπο για το κλείσιμο του κέντρου στο Αερινό και τη χωροθέτησή του σε διαφορετικό σημείο, έτσι ώστε να είναι υποφερτή η διαμονή των μεταναστών. Στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη η παρέμβαση των κυβερνητικών βουλευτών στο κυβερνητικό συντονιστικό όργανο για το προσφυγικό θα είναι καθοριστικής σημασίας έτσι ώστε να διορθωθεί το λάθος με τον ΣΕΑ Αερινού.

Από τις δικές τους ενέργειες θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η αντίδραση της κεντρικής εξουσίας. Μέχρι στιγμής δείχνουν στην Αθήνα ότι προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποσυμφορήσουν την κατάσταση στον Πειραιά, μεταφέροντας ανά την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα τα καραβάνια των μεταναστών, χωρίς όμως να υπάρχει ο κατάλληλος σχεδιασμός στις περιοχές που τους υποδέχονται.

Προφανώς και δεν περιμέναμε να υπάρχει ένα καλά οργανωμένο σχέδιο για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων. Ωστόσο οι συνθήκες διαμονής τους στα κέντρα, όπου από ό,τι φαίνεται θα παραμείνουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν πρέπει να παραπέμπουν σε απάνθρωπα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου στοιβάζονται ανθρώπινες ψυχές και δοκιμάζονται τα όρια των αντοχών τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου