Γιώργος Λαμπράκης: Εφιαλτικές προβλέψεις για την πραγματική οικονομία

γιώργος-λαμπράκης-εφιαλτικές-προβλέ-54464

Η απελπιστική κατάσταση στην πραγματική οικονομία και η έλλειψη προοπτικών για την ανάκαμψή της αποτυπώνονται με τον πλέον δραματικό τρόπο στην πρόσφατη έρευνα για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ, όπου αφενός καταγράφεται μια οδυνηρή πραγματικότητα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αφετέρου γίνεται η εφιαλτική πρόβλεψη για δεκάδες χιλιάδες λουκέτα και ακόμη περισσότερες απολύσεις εντός του προσεχούς εξαμήνου. Η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπου απασχολούνται από τρεις έως πέντε εργαζόμενοι, αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα ρευστότητας και αδυνατεί να καλύψει τις υποχρεώσεις της προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Η καθημερινότητα για τους ιδιοκτήτες αυτών των επιχειρήσεων γίνεται όλο και πιο δύσκολη, ενώ η απουσία πρωτοβουλιών για την ανάσχεση αυτού του κατήφορου τρομάζει την αγορά ακόμη περισσότερο και από τις επικρατούσες συνθήκες οικονομικής ασφυξίας.

Αν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη της επίμαχης έρευνας για περισσότερα από 20 χιλιάδες λουκέτα και περισσότερες από 50 χιλιάδες απολύσεις μέσα στους επόμενους έξι μήνες, τότε η πορεία της πραγματικής οικονομίας θα είναι μη αναστρέψιμη και η μοίρα όσων έχουν την ευθύνη για τη λειτουργία ΜμΕ ή απασχολούνται σε αυτές θα είναι προδιαγεγραμμένη. Το οικονομικό τσουνάμι που θα επακολουθήσει τη χιονοστιβάδα των λουκέτων και των απολύσεων, θα συμπαρασύρει και τις εναπομείνασες υγιείς οικονομικά επιχειρήσεις. Οσες τέλος πάντων θα έχουν απομείνει στη χώρα μας μέχρι τα τέλη του 2016, καθώς το κύμα της φυγής επιχειρήσεων προς τη γειτονική Βουλγαρία συνεχίζεται και αυξάνεται με ανεξέλεγκτους ρυθμούς.

Σε κυβερνητικό επίπεδο αντί να ασχοληθούν σοβαρά με αυτή την οριακή κατάσταση, λαμβάνοντας αποφάσεις για την ουσιαστική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συνεχίζουν να πορεύονται στον αδιέξοδο δρόμο της λήψης νέων φορολογικών μέτρων και της επιβολής πολιτικών που είναι τουλάχιστον εχθρικές για την πραγματική οικονομία. Το φορολογικό καθεστώς παραμένει ασαφές, ενώ στον τομέα της γραφειοκρατίας τα εμπόδια παραμένουν ανυπέρβλητα για όσους έχουν ακόμη τις αντοχές και τη διάθεση ώστε να ξεκινήσουν μια επενδυτική προσπάθεια. Οχι μόνο δεν λαμβάνονται μέτρα για τη στήριξη ανάλογων προσπαθειών, αλλά η ανυπαρξία και η αδιαφορία της κεντρικής εξουσίας λαμβάνει πλέον τεράστιες διαστάσεις με αποτέλεσμα οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές να είναι ανασφάλιστοι και κατά συνέπεια μετέωροι από πλευράς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ενώ όσοι συνάδελφοί τους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να αξιολογούνται από τις αρμόδιες επιτροπές να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς την απαραίτητη, για τη ζωή τους, φαρμακευτική αγωγή! Η κατάσταση σε τοπικό επίπεδο είναι τόσο δύσκολη για αυτές τις περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελματιών, ώστε η τοπική ομοσπονδία της ΟΕΒΕΜ προχωρά από την επόμενη Δευτέρα στη λήψη αποφάσεων για την προστασία των μελών της. Αυτό το παράδειγμα δείχνει το μέγεθος της κρατικής ανυπαρξίας, ακόμη και σε ζητήματα μείζονος σημασίας όπως η βιολογική επιβίωση των ανθρώπων της πραγματικής οικονομίας. Φανταστείτε το αντίστοιχο μέγεθος στον τομέα των αναπτυξιακών πολιτικών και των μέτρων για την ουσιαστική τόνωση της αγοράς και την αποτροπή των χιλιάδων λουκέτων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ισως πάλι να αιθεροβατούν οι άνθρωποι της αγοράς όταν προσδοκούν από μια κυβέρνηση που αποδεδειγμένα έχει θέσει σε δεύτερη μοίρα τον ιδιωτικό τομέα, να σχεδιάσει και να υλοποιήσει εκείνες τις πολιτικές οι οποίες θα αποτρέψουν τον αφανισμό του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου