Γιώργος Λαμπράκης: Το πρώτο ηχηρό χαστούκι

γιώργος-λαμπράκης-το-πρώτο-ηχηρό-χαστ-61511

Πριν από λίγες εβδομάδες οι εκπρόσωποι των τοπικών ΜΜΕ λάμβαναν την πρόσκληση να παρευρεθούν στην πρώτη συνάντηση, στο Βόλο, του νεοσύστατου φορέα λειτουργίας του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου, με σκοπό να μην απαξιωθεί η συγκεκριμένη κορυφαία τουριστική υποδομή για τη Μαγνησία, μετά τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση της επιβατικής της κίνησης. Σε αυτή τη συνάντηση παρουσιάστηκαν μάλιστα και οικονομικά στοιχεία αναφορικά με το ύψος του μετοχικού κεφαλαίου πάνω στο οποίο θα «πατούσε» ο νεοσύστατος φορέας. Λίγες μέρες αργότερα έρχεται το πρώτο ηχηρό χαστούκι τόσο για το φορέα, όσο και για την περιοχή, συνολικά, με την αεροπορική εταιρεία η οποία πριν ακόμη αρχίσουν οι πτήσεις της από το Μονάχο προς τη Νέα Αγχίαλο ειδοποίησε ότι ακυρώνει το σχεδιασμό της και στερεί από την περιοχή μια σημαντική αεροπορική σύνδεση με τη Γερμανία. Το γεγονός μάλιστα ότι ακυρώνει τις πτήσεις της μόνο προς τη Νέα Αγχίαλο και δύο ακόμη αεροδρόμια στον Αραξο και την Πελοπόννησο, ενώ διατηρεί το πρόγραμμά της προς εννέα αεροδρόμια της νησιωτικής κυρίως χώρας (ανάμεσά τους και το αεροδρόμιο της Σκιάθου), δημιουργεί επιπρόσθετο προβληματισμό για τις βάσεις πάνω στις οποίες στηρίχτηκε η δημιουργία του φορέα λειτουργίας του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου.

Το ναυάγιο της «Condor» εκτός από απογοήτευση, πρέπει να δώσει στην περιοχή ένα καλό μάθημα για τον τρόπο διαχείρισης ανάλογων καταστάσεων. «Στην προκειμένη περίπτωση δεν έγινε τίποτα απολύτως για να έρθει στην περιοχή η συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία, ωστόσο δεν έγινε επίσης τίποτα απολύτως προκειμένου να διατηρήσει το πρόγραμμα των πτήσεών της από και προς τον υπερσύγχρονο αερολιμένα της Νέας Αγχιάλου», όπως σημείωσε με νόημα ο πολύπειρος αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και επί σειρά ετών πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Κώστας Λεβέντης. Η αιχμή του για το νεοσύστατο φορέα λειτουργίας του πολιτικού αεροδρομίου είναι κάτι παραπάνω από σαφής, ωστόσο αποτελεί και ένα ηχηρό καμπανάκι για το μέλλον της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, εφόσον δεν υπάρξει ο κατάλληλος προγραμματισμός και η ανάλογη προετοιμασία.

Η υπόθεση της τουριστικής ανάπτυξης είναι εξαιρετικά περιπλοκή και απαιτεί ιδιαίτερα προσεκτικούς και μελετημένους χειρισμούς. Μπορεί να υπάρχουν οι καλές προθέσεις, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να δώσουν ώθηση σε μια προσπάθεια για την οποία απαιτείται συστράτευση και όχι τοποθετήσεις απαξίωσης για το αεροδρόμιο, όπως αυτές που ακούστηκαν τα τελευταία 24ωρα από πρόσωπα με κορυφαίο θεσμικό ρόλο.

Με το πρόβλημα του προσφυγικού να χτυπάει την πόρτα και της περιοχής μας, απειλώντας να πλήξει καίρια έναν τομέα, ο οποίος τα τελευταία χρόνια πασχίζει να κρατήσει το κεφάλι του έξω από το νερό και παρά το εχθρικό οικονομικό περιβάλλον και την απουσία πολιτικών στήριξής του καταφέρνει κάθε χρόνο και εκπλήσσει ευχάριστα, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στα δημόσια έσοδα και το ΑΕΠ της χώρας, δεν υπάρχουν περιθώρια κινήσεων χωρίς συγκεκριμένη στόχευση και προγραμματισμό.

Οσοι έχουν τη βούληση και πάνω από όλα, τις ικανότητες και την εμπειρία προκειμένου να συμβάλουν στη μετατροπή του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου από μια απαξιωμένη τουριστική υποδομή σε κορυφαίο συγκριτικό πλεονέκτημα της Μαγνησίας, απαιτείται να αναλάβουν ενεργό ρόλο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου