Γιώργος Λαμπράκης: Τελεσίγραφο για τα «Δόντια»

γιώργος-λαμπράκης-τελεσίγραφο-για-τα-63576

Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται έντονη κινητικότητα στο θέμα της απομάκρυνσης των πεσσών, στο ύψος του Αρχαίου Θεάτρου Δημητριάδος στο δρόμο Αλυκών – Βόλου, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους τρεις συνάνθρωποί μας και έχουν τραυματιστεί σοβαρά περισσότεροι από 10.

Μετά από πιέσεις και προσπάθειες σχεδόν είκοσι ετών, φαίνεται πως εδέησαν στο υπουργείο Πολιτισμού να ασχοληθούν σοβαρά με το πρόβλημα και να μετακινήσουν τον πεσσό στο ρεύμα εισόδου προς Βόλο. Μάλιστα έχει εκδοθεί και η σχετική υπουργική απόφαση έτσι ώστε να ξεκινήσει η εκπόνηση της μελέτης, πάνω στην οποία θα βασιστούν οι απαιτούμενες εργασίες για τη μετακίνηση του ενός εκ των δυο βάθρων του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου.

Την περασμένη Κυριακή, νωρίς το πρωί ο πρόεδρος του εξωραϊστικού Συλλόγου Νέων Παγασών έγινε μάρτυρας ενός ακόμη σοβαρού τροχαίου ατυχήματος στο επίμαχο σημείο, όπου ο οδηγός ενός Ι.Χ. αυτοκινήτου προσέκρουσε στο δυτικό πεσσό, με αποτέλεσμα το όχημά του να βγει από την πορεία του και να αναποδογυρίσει μέσα στα χωράφια, από την πλευρά του αντίθετου ρεύματος κυκλοφορίας. Ο οδηγός βγήκε αιμόφυρτος από τις στραπατσαρισμένες λαμαρίνες και άρχισε να καλεί σε βοήθεια. Δεν θέλουμε καν να σκεφτούμε τί θα μπορούσε να έχει συμβεί αν την ώρα του ατυχήματος κινούταν στα αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας κάποιο άλλο αυτοκίνητο.

Το επίμαχο σημείο του δρόμου Βόλου – Αλυκών αποτελεί ένα από τα πιο επικίνδυνα του οδικού δικτύου συνολικά στην ευρύτερη περιοχή. Ο δρόμος στενεύει λόγω των πεσσών. Ιδίως κατά τις νυκτερινές ώρες, όποτε και έχουν λάβει χώρα τα περισσότερα ατυχήματα και δυστυχήματα, η κατάσταση γίνεται άκρως επικίνδυνη για την οδική ασφάλεια.

Ολα αυτά τα γνωρίζουν στο υπουργείο Πολιτισμού καθώς από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 έχουν γίνει αναρίθμητες παρεμβάσεις για την απομάκρυνση των δύο πέτρινων βάθρων.

Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και διαμαρτυρίες της τοπικής κοινωνίας για το συγκεκριμένο πρόβλημα, δεν πάρθηκε ποτέ κάποια απόφαση η οποία θα αποκαθιστούσε την ασφάλεια στο επίμαχο σημείο του οδικού δικτύου. Συνεχώς ακούγαμε υποσχέσεις και δικαιολογίες για δήθεν ενστάσεις και εμπόδια της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Στο μεταξύ ο μακρύς κατάλογος με τα θύματα των «Δοντιών» συνεχώς αυξανόταν και η αγανάκτηση της τοπικής κοινωνίας διαρκώς μεγάλωνε.

Από την άλλη μεριά οι ρυθμοί χελώνας με τους οποίους κινούνται στο υπουργείο Πολιτισμού, δεν επέτρεπαν την προώθηση του αιτήματος για την απομάκρυνση των πεσσών, με αποτέλεσμα οι κατά καιρούς δεσμεύσεις των πολιτικών προϊσταμένων να πέφτουν στο κενό λόγω και της αβελτηρίας των υπηρεσιακών τους υφιστάμενων.

Η πρόσφατη υπουργική απόφαση που αναφέρει ότι έχει υπογραφεί η προβλεπόμενη μελέτη, πάνω στην οποία θα βασιστούν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις για τη μετατόπιση του ανατολικού πεσσού, αποτελεί μια πρώτη ηθική δικαίωση για όσους ασχολήθηκαν ουσιαστικά με το ζήτημα.

O εξωραϊστικός σύλλογος των Νέων Παγασών δίνει τελεσίγραφο δύο εβδομάδων προκειμένου να γίνουν οι παρεμβάσεις που θα διασφαλίσουν ότι θα πάψουμε να θρηνούμε θύματα στο δρόμο Βόλου – Αλυκών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου