Γιώργος Λαμπράκης: Οι σύγχρονοι Αθλιοι

γιώργος-λαμπράκης-οι-σύγχρονοι-αθλιο-69526

Η τοπική κοινωνία ετοιμάζεται από σήμερα το απόγευμα να υποδεχτεί τους πρώτους πρόσφυγες και μετανάστες στο κέντρο φιλοξενίας το οποίο δημιουργήθηκε μέσα σε χρόνο ρεκόρ, στην περιοχή του Αερινού. Οι απαραίτητες υποδομές για την προσωρινή παραμονή μερικών 100άδων συνανθρώπων μας, οι οποίοι προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φρίκη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία και το θρησκευτικό φανατισμό των ακραίων Ισλαμιστών, ολοκληρώνονται το μεσημέρι στον υπό κατασκευή ΣΕΑ Αερινού, όπου η μόνη εκκρεμότητα είναι πλέον η τοποθέτηση της περίφραξης γύρω από το κέντρο φιλοξενίας. Σε σχέση με την τραγική κατάσταση στο ΣΕΑ Αλμυρού πριν από λίγες εβδομάδες, όπου οι 100άδες πρόσφυγες διαβιούσαν υπό άθλιες συνθήκες, οι υποδομές που κατασκευάστηκαν στο Αερινό απέχουν παρασάγγας και διασφαλίζουν τη στέγαση και την υγιεινή των μεταναστών και πολύ περισσότερο των παιδιών που έχουν μαζί τους. Η συμβολή της ιδιωτικής εταιρείας που εκμεταλλεύεται τον αυτοκινητόδρομο της ΠΑΘΕ ήταν καθοριστικής σημασίας καθώς εντός δύο 24ώρων μετέτρεψε ένα ατελές εργοτάξιο σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, όπου τηρούνται οι βασικές προϋποθέσεις για την ανθρώπινη διαβίωση. Η ιδιωτική εταιρεία που ακόμη δεν έχει λάβει διαβεβαιώσεις για το χρονικό διάστημα χρήσης των υποδομών της για τις ανάγκες των προσφύγων, είχε να διαλέξει ανάμεσα στην τριτοκοσμική εικόνα του ΣΕΑ Αλμυρού και στην παραχώρηση της επίμαχης έκτασης στο Αερινό, που και μακριά από κατοικημένη περιοχή βρίσκεται το κέντρο προσφύγων και είναι κοντά στην εθνική οδό για την εύκολη μεταφορά τους από και προς τα βόρεια σύνορα.

Επίσης, η συμβολή του στρατού που μέσα σε λίγες ώρες έστησε 40 μεγάλες σκηνές των 10 ατόμων για την παραμονή των προσφύγων ήταν ιδιαίτερα σημαντική, ενώ η ενεργοποίηση του δήμου Ρήγα Φεραίου για την καθαριότητα του χώρου και του ιδιοκτήτη παρακείμενης γεώτρησης που δέχθηκε να υδροδοτήσει και να ηλεκτροδοτήσει την εγκατάσταση, έως ότου δοθεί μόνιμη λύση από την πολιτεία, συνέβαλαν στην ολοκλήρωση ενός σχεδιασμού που αποφασίστηκε την υστάτη ώρα και έπρεπε να ολοκληρωθεί υπό την ασφυκτική πίεση των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων, οι οποίοι ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες είτε στη Ειδομένη, είτε στον Πειραιά.

Το μόνο που δεν είχε διευθετηθεί μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ήταν το μείζον θέμα της σίτισης των προσφύγων στο κέντρο φιλοξενίας Αερινού. Μόνο κάποιες προφορικές διαβεβαιώσεις είχε λάβει ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου από κυβερνητικά στελέχη, χωρίς όμως να υπάρχει τίποτα το συγκεκριμένο. Είναι κάτι παραπάνω από αυτονόητο ότι ο συγκεκριμένος δήμος με τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες και τις ακόμη πιο περιορισμένες κοινωνικές δομές, δεν δύναται να εξασφαλίσει τρία γεύματα την ημέρα σε περισσότερα από 300 άτομα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το θέμα της σίτισης να αφεθεί στην πρόνοια των εθελοντών των τοπικών φορέων και συλλογών καθώς και των απλών πολιτών. Γνωρίζουμε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη προσπάθεια συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης και τροφίμων για τους πρόσφυγες, ωστόσο ανάλογες πρωτοβουλίες δεν μπορούν να καλύψουν επαρκώς ανάλογες καταστάσεις. Πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για ένα καθεστώς που οδεύει προς παγίωση. Αυτό είναι που ανησυχεί τους κατοίκους του Αερινού που βρίσκονται σε απόσταση τριών περίπου χιλιομέτρων από το κέντρο μεταναστών και φοβούνται ότι αν δεν διασφαλιστεί το θέμα της σίτισης, τότε οι εξαθλιωμένοι πρόσφυγες θα αρχίσουν να αναζητούν τροφή στη γύρω περιοχή. Ελάχιστοι είναι πρόθυμοι να τους την παράσχουν και ακόμη λιγότεροι να ανοίξουν στα σπίτια τους ώστε να μην πεινάσουν οι σύγχρονοι Αθλιοι των Βαλκανίων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου