Γιώργος Λαμπράκης: Μονομερείς αποφάσεις σε ένα ομιχλώδες τοπίο

γιώργος-λαμπράκης-μονομερείς-αποφάσ-69942

Το κυβερνητικό συντονιστικό όργανο για τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος, αφού διαπίστωσε ότι οι τοπικές κοινωνίες και εν προκειμένω οι δήμοι και οι περιφέρειες, αδυνατούν να συνεργαστούν και να προτείνουν κοινά αποδεκτούς χώρους για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, προχώρησε στη λήψη μονομερών αποφάσεων οι οποίες στην ουσία επιβλήθηκαν στους δήμους όπου θα υλοποιηθεί ο επίμαχος σχεδιασμός. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του δήμου Ρήγα Φεραίου, όπου μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ότι δεν υπάρχει κανένας κατάλληλος δημοτικός χώρος για τη δημιουργία hot spot, ανακοινώθηκε από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Βίτσα η χωροθέτηση κέντρου υποδοχής και φιλοξενίαςμεταναστών στα όριατης δημοτικής ενότητας Αερινού, σε χώρο ιδιοκτησίαςτης «ΑυτοκινητόδρομοςΑιγαίου». Η ιδιωτική εταιρεία που έχει την ευθύνη για τη λειτουργία των σταθμών διοδίων και γενικότερα για το δίκτυο της ΠΑΘΕ εντός του θεσσαλικού διαμερίσματος, αναμένει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το χρονικό διάστημα παραμονής των προσφύγων εντός του υπό διαμόρφωση κέντρου φιλοξενίας, προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση των απαιτούμενων παρεμβάσεων για τη δημιουργία υποδομών ώστε η παραμονή να γίνεται υπό ανθρώπινες συνθήκες. Σε ό,τι αφορά στην τοπική κοινωνία, η δημοτική ενότητα Αερινού που βρίσκεται σε απόσταση ενός περίπου χιλιόμετρου από το υπό διαμόρφωση κέντρο προσφύγων δεν έχει εκφράσει, προς το παρόν, αντιρρήσεις ή ακόμη και αντιδράσεις. Ο οικείος δήμος αν και αιφνιδιάστηκε, εμφανίζεται πρόθυμος να βοηθήσει σε ό,τι αφορά στη σίτιση και την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας και υγείας στους πρόσφυγες, παρά το γεγονός ότι παραμένει αδιευκρίνιστο το καθεστώς διαχείρισης της κατάστασης στην περιοχή όπου επιλέχτηκε από την κεντρική εξουσία η δημιουργία χώρου υποδοχής μεταναστών.

Διαπιστώνουμε κατά συνέπεια ότι ενώ η πολιτεία από την αρχή δεν φρόντισε για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, στη συνέχεια ζήτησε από τις τοπικές κοινωνίες να προτείνουν περιοχές για τη χωροθέτηση κέντρων υποδοχής μεταναστών και εφόσον οι δήμοι και οι περιφέρειες άρχισαν να πετάνε ο ένας στον άλλο το μπαλάκι των ευθυνών προχώρησε στη λήψη μονομερών αποφάσεων, οι οποίες ακόμη και κατόπιν εορτής δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν για πρακτικούς ή ακόμη και για ουσιαστικούς λόγους. Το κακό ξεκινά από την κεντρική εξουσία, η οποία ότανάρχισενα κορυφώνεται το προσφυγικό δράμα δεν έδειξε τα κατάλληλα αντανακλαστικά, ενώ όταν άρχισαν να δημιουργούνται ασφυκτικές συνθήκες στα οργανωμένακαι τα πρόχειρακέντρα φιλοξενίας συνέχισε να παρακολουθεί με αμηχανία τις εξελίξεις ελπίζοντας σε κάποιο θαύμα από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το θαύμα αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Η απόφαση των εταίρων μας είναι ξεκάθαρη. Να παραμείνουν στην Ελλάδα για αρκετά χρόνια δεκάδες αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες από τη Συρία και το Ιράκ. Τα χρήματα που μας έχουν υποσχεθεί για τη διαχείριση αυτής της κατάστασης, δεν επαρκούν για τη δημιουργία αξιοπρεπών και λειτουργικών υποδομών, χωρίς τη συμβολή και την ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών. Οι καλές προθέσεις και η φιλανθρωπία επίσης δεν επαρκούν ώστε να καλύψουν τις ανάγκες μιας διαμορφούμενης ανθρωπιστικής κρίσης. Το πλαίσιο διαχείρισης του προσφυγικού εξακολουθεί να είναι ασαφές, ενώ η αγαπημένη τακτική των κυβερνώντων, ο αιφνιδιασμός και η λήψη αποφάσεων στο πόδι, εξακολουθεί να μην επιτρέπειτην εξομάλυνση μιας κατάστασης η οποία μέρα με τη μέρα χειροτερεύει και κινδυνεύει να τεθεί εκτός ελέγχου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου