Γιώργος Λαμπράκης: Ετοιμοι για τη μητέρα όλων των μαχών

γιώργος-λαμπράκης-ετοιμοι-για-τη-μητέ-71179

Μπορεί κάποιοι στο κυβερνητικό επιτελείο να θεωρούν ότι ο ξεσηκωμός ενάντια στο σχέδιο νόμου Κατρούγκαλου για τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό έχει χάσει τον αρχικό του δυναμισμό, ωστόσο πρωτοβουλίες ενάντια στον επίμαχο σχεδιασμό όπως αυτή των επιστημονικών φορέων του Βόλου, έρχεται να υπενθυμίσει ότι όχι μόνο δεν έχει ατονήσει το κλίμα αντίδρασης, αλλά μόλις κατατεθεί το επίμαχο σχέδιο νόμου στη Βουλή για συζήτηση και στη συνέχεια για ψήφιση, αυτοί που πλήττονται άμεσα είναι έτοιμοι να βγουν πιο δυναμικά στους δρόμους.

Αύριο οι δικηγόροι και στο Βόλο συμπληρώνουν δυο μήνες κινητοποιήσεων με αποχή από τα καθήκοντά τους, ενώ γιατροί, μηχανικοί και φοροτεχνικοί δηλώνουν έτοιμοι να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο μόλις ξεκαθαρίσει το ποτέ θα κατατεθεί το επίμαχο νομοσχέδιο στην εθνική αντιπροσωπεία. Η κυβέρνηση που σχεδίαζε να κλείσει το κεφάλαιο του ασφαλιστικού από τα τέλη Ιανουαρίου, έτσι ώστε να ολοκληρώσει στη συνέχεια τη διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης από τους θεσμούς, εφαρμόζει την τακτική «από μήνα, σε μήνα».

Ετσι από τον Ιανουάριο περάσαμε στο Φεβρουάριο και τώρα κοντεύουμε στα μέσα Μαρτίου και ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα το οριστικό αναφορικά με το χρόνο κατάθεσης του σχεδίου νόμου στη Βουλή.

Παρά τις περί του αντιθέτου προσδοκίες, ότι δηλαδή με την παρέλευση τόσο μεγάλου χρονικού διαστήματος θα εξασθενούσαν τα αγωνιστικά αντανακλαστικά της κοινωνίας και θα περνούσε αναίμακτα ο επίμαχος σχεδιασμός, οι επιστημονικοί φορείς είναι εδώ για να υπενθυμίσουν στους κυβερνώντες ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν να υποθηκευτεί το μέλλον ολόκληρων επαγγελματικών και επιστημονικών κλαδών. Από τη στιγμή που στην κυβέρνηση αρνούνται να αναγνωρίσουν ότι με την παρούσα του μορφή το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό όχι μόνο δεν είναι βιώσιμο, αλλά οδηγεί στον αφανισμό τους ελεύθερους επαγγελματίες, συνολικά, η καθολική αντίδραση για την ανατροπή του αποτελεί αυτονόητο μονόδρομο από τους θιγόμενους.

Σε τοπικό επίπεδο οι φορείς που συνεργάστηκαν για τη διοργάνωση του ιστορικού συλλαλητηρίου της 4ης Φεβρουαρίου είναι έτοιμοι να προετοιμάσουν μια ακόμη πιο δυναμική και μαζική κινητοποίηση.

Στο ίδιο μετερίζι βρίσκονται και οι συνδικαλιστικοί φορείς με τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους εμπόρους και τους αγρότες να δηλώνουν αποφασισμένοι να εμποδίσουν πάση θυσία την ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό. Με κινητοποιήσεις συμβολικού χαρακτήρα που διοργανώνονται κάθε εβδομάδα επιχειρείται να διατηρηθεί ενεργό το κοινό μέτωπο κατά του ασφαλιστικού έτσι ώστε όταν έρθει η ώρα του γενικού ξεσηκωμού με τη διοργάνωση 48ρων απεργιών, οι οποίες θα παραλύσουν τη χώρα, να έχει διασφαλιστεί η μαζική συμμετοχή των απλών πολιτών σε συλλαλητήρια και πορείες διαμαρτυρίας.

Αλλος τρόπος αντίδρασης σε αυτό το σχεδιασμό δεν υπάρχει. Από τη στιγμή που στην κυβέρνηση είναι ανυποχώρητοι σε ό,τι αφορά σε κάποιες βασικές αλλαγές στη φιλοσοφία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, η κοινωνία η οποία θα νιώσει άμεσα στο πετσί της τις πρώτες αρνητικές συνέπειες από την υλοποίηση του επίμαχου σχεδιασμού, δεν έχει άλλον τρόπο να αντιδράσει.

Η τελική σύγκρουση προβλέπεται ιδιαίτερα σφοδρή καθώς θα σφίξουν ακόμη περισσότερο τη θηλιά γύρω από το λαιμό της κυβέρνησης οι δανειστές. Από την άλλη μεριά ωστόσο οι πολίτες που ήδη ασφυκτιούν από τη θηλιά των μνημονίων δεν αντέχουν άλλη πίεση, πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για το μέλλον των επόμενων γενεών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου