Γιώργος Λαμπράκης: Απόλυτα δικαιολογημένες ενστάσεις

γιώργος-λαμπράκης-απόλυτα-δικαιολογ-74800

Η αμηχανία με την οποία στέκονται απέναντι στο εκρηκτικό πρόβλημα του προσφυγικού τόσο η επίσημη πολιτεία, όσο και η τοπική αυτοδιοίκηση απλά αντικατοπτρίζει το συνολικό αιφνιδιασμό της ελληνικής κοινωνίας σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, η οποία μέρα με τη μέρα επιδεινώνεται και κινδυνεύει να τεθεί εκτός ελέγχου. Από τη μια μεριά η πολιτεία με την ακατανόητη στάση της, από την άλλη οι δήμοι με τη δεδομένη απροθυμία τους να μετατραπούν ακίνητα και εκτάσεις εντός των διοικητικών τους ορίων σε αποθήκες ψυχών, αποτυπώνουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό το τεράστιο αδιέξοδο το οποίο έχει προκληθεί στην καθημαγμένη από τα μνημόνια ελληνική κοινωνία.

Προς το παρόν η κυβέρνηση ρίχνει το μπαλάκι της επιλογής χώρων για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στους δήμους ξεκαθαρίζοντας ότι αποκλείονται εκείνες οι περιοχές με τουριστικό ενδιαφέρον, ενώ επισημαίνεται ότι δεν μπορούν να δημιουργηθούν hot spots σε απόσταση μικρότερη των 20 χιλιομέτρων από αστικές περιοχές και σε απόσταση άνω των 10 χιλιομέτρων από την εθνική οδό. Αυτές οι προϋποθέσεις εξαιρούν από τον επίμαχο σχεδιασμό τους δήμους Βόλου και Νοτίου Πηλίου, όπου είχαν προταθεί οι περιοχές του Αγίου Ανδρέα και των ΚΑΑΥ στο Μαλάκι, αντίστοιχα, ενώ ταυτόχρονα μπαίνουν στο κάδρο οι δήμοι Αλμυρού και Ρήγα Φεραίου.

Ο πρώτος δήμος έζησε το δράμα του προσφυγικού, ενώ ο δεύτερος αποφάσισε μετά από έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ότι δεν υπάρχει κανένας κατάλληλος δημοτικός χώρος όπου θα μπορούσε να δημιουργηθεί κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών. Στην ίδια γραμμή κινείται και ο δήμος του Αλμυρού, που απέδειξε εμπράκτως τα αντανακλαστικά του κατά την πολυήμερη παραμονή στο ΣΕΑ της εθνικής οδού 100άδων κατατρεγμένων συνάνθρωπων μας. Ωστόσο, από τη γενικότερη στάση αμφότερων των παραπάνω δημοτικών αρχών συμπεραίνουμε ότι κανένας δεν επιθυμεί να δημιουργηθεί μια τέτοια υποδομή εντός των διοικητικών του ορίων. Και αυτό όχι γιατί υπάρχουν θέματα ρατσισμού ή ξενοφοβίας. Αλλωστε ο δήμαρχος του Αλμυρού παρέδωσε μαθήματα ανθρωπισμού όταν η αστυνομία ακινητοποίησε στο σταθμό εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών πάνω από 800 πρόσφυγεςκαι μετανάστες. Η πολιτείαήταν παντελώς απούσα από την οργάνωση και τη διαχείριση αυτής της έκτακτης κατάστασης. Αν δεν υπήρχε ο δήμος Αλμυρού και οι πολυάριθμοι εθελοντές με τους τοπικούς εκπροσώπους φορέων δεν θα ήταν δυνατό να φιλοξενηθούν, έστω υπό τις γνώστες συνθήκες, οι μετανάστες στο σταθμό της εθνικής οδού.

Οι επιφυλάξεις που επισημαίνουμε αναφορικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρου φιλοξενίας μεταναστών είτε στα διοικητικά όριατου δήμουΑλμυρού, είτεστα αντίστοιχα του δήμου Ρήγα Φεραίου εδράζονται στην ανυπαρξία, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ενός ρεαλιστικούκαι συγκροτημένου σχεδίου διαχείρισης της κατάστασης με το προσφυγικό. Από τη στιγμήδηλαδή που θα επιλεγείμια περιοχή για τη δημιουργία hot spot, υπό ποιες προϋποθέσεις θα λειτουργήσει η συγκεκριμένη υποδομή;

Από πού θα προέλθει το απαραίτητο στελεχιακό δυναμικό, ποιος θα διασφαλίσει τους απαιτούμενους οικονομικούς πόρους και πώς θα διασφαλιστεί ότι το κέντρο θα λειτουργεί σεβόμενο τους κανόνες υγιεινής και γενικότερα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια; Τα δείγματα γραφής που υπάρχουν από την πλευρά της πολιτείας είναι άκρως απογοητευτικά. Κατά συνέπεια οι δήμαρχοι ανησυχούν (και έχουν κάθε δίκιο), μήπως τους φορτώσουν μια μείζονα υποχρέωση και στη συνέχεια τους εγκαταλείψουν αβοήθητους να διαχειριστούν μια επικίνδυνη κατάσταση τόσο για τις τοπικές κοινωνίες, όσο και για τη δημόσια υγεία. Μπορεί κανείς να μην συμφωνήσει με αυτό το σκεπτικό;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου