Γιώργος Λαμπράκης: Αμηχανία ή επικίνδυνοι τακτικισμοί;

γιώργος-λαμπράκης-αμηχανία-ή-επικίνδ-78819

Οσο συνεχίζουν στα υπουργεία Εσωτερικών και Μεταναστευτικής Πολιτικής να αντιμετωπίζουν με ασάφεια το εκρηκτικό πρόβλημα του προσφυγικού, τόσο εντείνεται η ανησυχία στις τοπικές κοινωνίες για τις πραγματικές συνέπειες από την άτολμη στάση της επίσημης πολιτείας. Τα πυροτεχνήματα που πέταξαν οι κ.κ. Μουζάλας και Κουρουμπλής κατά την πρόσφατη συνάντησή τους με τους εκπροσώπους των περιφερειαρχών και των δημάρχων της χώρας, αναφορικά με τη δημιουργία πρόχειρων χώρων φιλοξενίας κατά μήκος της εθνικής οδού, προκάλεσαν ακόμη περισσότερη σύγχυση και ανησυχία τόσο στην τοπική αυτοδιοίκηση, όσο και στους κατοίκους των περιοχών όπου σχεδιάζεται η δημιουργία χώρων υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων. Η περιοχή πήρε μια γερή γεύση από το προσφυγικό δράμα όταν ακινητοποιήθηκαν στο ΣΕΑ Αλμυρού 100άδες μετανάστες από την εμπόλεμη ζώνη της Συρίας και του Ιράκ. Οι άνθρωποι αυτοί επιβίωσαν τόσες ημέρες στην εθνική οδό χάρις στην κοινωνική ευαισθησία των τοπικών φορέων, των εθελοντών και των απλών πολιτών της Μαγνησίας. Ούτε για μια στιγμή δεν έδειξε ότι υφίσταται ο κρατικός μηχανισμός για την παροχή έστω και υποτυπωδών υπηρεσιών στους εξαντλημένους πρόσφυγες και πολύ περισσότερο στα μικρά παιδιά που είχαν μαζί τους.

Από τότε έχει περάσει σχεδόν μια εβδομάδα χωρίς να προκύψει ο παραμικρός σχεδιασμός, επί της ουσίας. Μόνο ασαφείς τοποθετήσεις και τουφεκιές στον αέρα που μεγιστοποίησαν την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας. Στον αντίποδα αυτής της ομιχλώδους κατάστασης βρίσκονται επαγγελματικοί κλάδοι, οι οποίοι πασχίζουν να σταθούν στα πόδια τους και αγωνιούν για τις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία από τη διαγραφόμενη αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να διαχειριστεί την ανθρωπιστική κρίση με τα καραβάνια των προσφύγων και μεταναστών. Οι ξενοδόχοι για παράδειγμα, που πέρυσι τέτοιες ημέρες ζούσαν από τη δική τους σκοπιά το διαφαινόμενο ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και λίγους μήνες αργότερα το δράμα των capital controls, έχουν επισημάνει εδώ και εβδομάδες τους κινδύνους για τον τουρισμό σε περίπτωση που η κατάσταση με τις προσφυγικές ροές εξακολουθήσει να είναι ανεξέλεγκτη. Ηδη στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις εκφράζονται προς τις ελληνικές αντιπροσωπίες, φόβοι και ανησυχίες για την κατάσταση στη χώρα μας το φετινό καλοκαίρι, αν δεν ελεγχθεί άμεσα το προσφυγικό. Η επερχόμενη εορταστική περίοδος του Πάσχα θα αποτελέσει ένα δυνατό crash test για τις αντοχές των μικρομεσαίων τουριστικών μονάδων, όπου οι κρατήσεις έχουν «παγώσει» λόγω και της γενικότερης εικόνας αβεβαιότητας στην ελληνική οικονομία.

Σε συνδυασμό με την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη διασφάλιση της χρηματοδότησης της χώρας μετά τον Απρίλιο, το προσφυγικό αν δεν αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα και ψυχραιμία τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από τα ΜΜΕ, τότε μπορεί να εξελιχθεί σε μια πραγματική βόμβα για την ασθμαίνουσα ελληνική οικονομία. Απέναντι σε αυτό το ομιχλώδες και άκρως ανησυχητικό τοπίο υπάρχει, από την πλευρά της επίσημης πολιτείας, μια μουδιασμένη και αμήχανη στάση η οποία επιτείνει τον προβληματισμό για το αν όντως η κυβέρνηση έχει καταρτίσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο αντιμετώπισης του προσφυγικού ή αν αφήνει τις εξελίξεις να τεθούν εκτός ελέγχου προκειμένου να ασκήσει πίεση στους εταίρους ώστε να χαλαρώσουν τη θηλιά του τρίτου μνημονίου και να της δώσουν παράταση αναφορικά με τη λήψη κάποιων εξαιρετικά επώδυνων αποφάσεων σε ζητήματα όπως το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου