Γιώργος Λαμπράκης: Οι δημότες στο μέσον μιας αδιέξοδης αντιπαράθεσης

γιώργος-λαμπράκης-οι-δημότες-στο-μέσο-79420

Από την ετυμηγορία του εισαγγελέα Βόλου, αναφορικά με την εξέλιξη της υπόθεσης με τη μηνυτήρια αναφορά για συκοφαντική δυσφήμιση που κατέθεσαν κατά της προέδρου των δημοτικών υπαλλήλων Μαγνησίας δέκα στελέχη της δημοτικής αρχής, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό αν θα αποκατασταθεί το κλίμα εργασιακής ειρήνης στις τάξεις των εργαζομένων του δήμου Βόλου ή αν θα κλιμακωθεί η σύγκρουση με τους διοικούντες την πόλη.

Αλλωστε η πλευρά των συνδικαλιστών και αυτή της δημοτικής αρχής έχουν δείξει από τις πρώτες ημέρες που ανέλαβε τις τύχες του δήμου η παράταξη «Νέα Εποχή» ότι η απόσταση μεταξύ τους είναι χαώδης. Μια σειρά από γεγονότα επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές, ενώ η απόφαση του Θάνου Θεοδώρου και εννέα ακόμη στελεχών της παρούσας δημοτικής αρχής να καταθέσουν μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατά της προέδρου των δημοτικών υπαλλήλων, μετά τις δηλώσεις της σε τοπικά ΜΜΕ ότι ασκείται εκφοβισμός και τρομοκρατία στους εργαζομένους του δήμου, αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι αυτής της αδιέξοδης αντιπαράθεσης. Αδιέξοδη καθώς όποια και αν είναι η εξέλιξη της συγκεκριμένης υπόθεσης, εφόσον δηλαδή δεν αποφασίσει ο εισαγγελέας να τεθεί η μήνυση στον αρχείο, ο μόνος χαμένος θα είναι ο δήμος και οι πολίτες. Και αυτό γιατί αν κερδίσει την υπόθεση η δημοτική αρχή το μόνο σίγουρο είναι πως θα υπάρξει δυναμική αντίδραση από τους εργαζόμενους, ενώ αν κερδίσει η πρόεδρος των δημοτικών υπαλλήλων, η άλλη πλευρά δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην κόντρα η οποία έχει ανοίξει με τους συνδικαλιστές. Σε περίπτωση δε που καταδικαστεί η κ. Στάχτου και κινδυνέψει να χάσει τη δουλειά της, τότε είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι το κύμα των αντιδράσεων θα είναι σφοδρό και θα μετέχουν σε αυτό και τα αντίστοιχα σωματεία άλλων πόλεων.

Η ουσία είναι πως δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο σύγκλισης ανάμεσα σε μια δημοτική αρχή που από την πρώτη σχεδόν ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της άνοιξε μέτωπο με συγκεκριμένους συνδικαλιστές, οι οποίοι καλώς ή κακώς τυγχάνουν της εμπιστοσύνης των συναδέλφων τους και εκλέγονται ανελλιπώς στα συνδικαλιστικά όργανα εκπροσώπησης των δημοτικών υπαλλήλων και σε ένα σωματείο το οποίο εκπροσωπεί τον μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων στη Μαγνησία. Κατά το παρελθόν οι κινητοποιήσεις του για ζητήματα που αφορούσαν σε ένα διαφορετικό οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι παρέλυσαν την πόλη και έπνιξαν στα σκουπίδια τους κατοίκους της. Με αλλά λόγια το σωματείο με το οποίο επέλεξε να συγκρουστεί η παρούσα δημοτική αρχή έχει μεγάλη δύναμη και είναι σε θέση εφόσον προκληθεί να απαντήσει δυναμικά, με τους δημότες να είναι αυτοί που θα πληρώσουν το μάρμαρο αυτής της σύγκρουσης. Πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για ζητήματα ελευθερίας της έκφρασης και δημοκρατίας, όπως υποστηρίζει η καταγγελλομένη για συκοφαντική δυσφήμιση πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στους ΟΤΑ Μαγνησίας. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση του εισαγγελέα για τον αν θα παραπέμψει την υπόθεση σε τακτική δικάσιμο ή αν θα την οδηγήσει στο αρχείο, είναι αύτη που θα καθορίσει τις εξελίξεις. Οι αντίπαλες πλευρές βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε να συνεχίσουν την σύγκρουση, ενώ οι απλοί δημότες παραμένουν εγκλωβισμοί στο μέσον μιας αντιπαράθεσης με πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Προφανώς και οι ανάγκες της πόλης είναι πάνω από όλα, αλλά ποιος σκέπτεται την πόλη όταν προτάσσονται οι προσωπικές επιδιώξεις και οι μικροεγωϊσμοί προσώπων χωρίς την παραμικρή αίσθηση ευθύνης για τις τύχες της πόλης μας;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου