Γιώργος Λαμπράκης: Ποντάρουν στην τακτική του αιφνιδιασμού

γιώργος-λαμπράκης-ποντάρουν-στην-τακ-84516

Από χθες το πρωί που άρχισαν να φουντώνουν τα σενάρια αναφορικά με τη δημιουργία μεγάλου κέντρου υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στο Βόλο καθώς και για την αξιοποίηση των υποδομών του λιμανιού της πόλης για τη μεταφορά από τα νησιά του Αιγαίου 100άδων θυμάτων του εμφυλίου στη Συρία και όχι μόνο, η τοπική κοινωνία βρίσκεται σε επιφυλακή. Αφενός γιατί δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές στο λιμάνι για την υποδοχή και φιλοξενία μεγάλου αριθμού μεταναστών και αφετέρου γιατί η ετοιμότητα της πολιτείας παραμένει ανύπαρκτη, όπως φάνηκε και στην περίπτωση των προσφύγων στο σταθμό εξυπηρέτησης αυτοκινήτων Αλμυρού, όπου κινητοποιήθηκε ο τοπικός δήμος και οι φορείς της Μαγνησίας για την επιβίωση των 100άδων ταλαιπωρημένων ψυχών που ακινητοποίησε η αστυνομία κατά μήκος της εθνικής οδού.

Οι δημοσιογράφοι από την Αθήνα που άρχισαν από χθες να προετοιμάζουν το έδαφος έχουν άριστη ενημέρωση αναφορικά με τους σχεδιασμούς των αρμόδιων υπουργείων, ώστε να αποσυμφορηθεί η εκρηκτική κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά.

Ετσι διέρρευσαν πληροφορίες και σενάρια από αξιόπιστες πηγές που θέλουν το λιμάνι του Βόλου να αποτελεί σημείο μεταφοράς μεταναστών και προσφύγων απευθείας από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στη συνέχεια την παραμονή τους σε χώρους του λιμανιού, μέχρι τη στιγμή της μετακίνησής τους σε σημείο όπου σχεδιάζεται η δημιουργία ενός μεγάλου hot spot, με το ρόλο του ενδιάμεσου σταθμού πριν τα κλειστά βόρεια σύνορα της χώρας. Στον τοπικό οργανισμό λιμένος δεν έχουν καμία επίσημη ή έστω ανεπίσημη ενημέρωση για τον επίμαχο σχεδιασμό, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΒ βρέθηκε το σαββατοκύριακο στην Αθήνα και μετείχε σε σύσκεψη στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας με θέμα τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος. Κανένας από τους αρμόδιους υπουργούς δεν άνοιξε τα χαρτιά του για τα σχέδια που υπάρχουν για την περιοχή της Μαγνησίας, ενώ υπενθυμίζουμε ότι μόλις την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους ότι στο Βόλο το μόνο που εξετάζεται είναι το ενδεχόμενο να αποτελέσει το λιμάνιτης πόληςσημείοανεφοδιασμούγια τα Νατοϊκά πλοία που θα αρχίσουν να πλέουν στο Αιγαίο για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών από τα παράλια της Τουρκίας. Μέσα σε δύο μόλις 24ωρα αυτό το δεδομένο ανετράπη και η έντονη φημολογία για τη μεταφορά στο λιμάνι του Βόλου μεταναστών και προσφύγων από τα νησιά άρχισε να κυριαρχεί, με δημοσιογράφους οι οποίοι πολλές φορές έχουν καλύτερη ενημέρωση ακόμη και από στελέχη του υπουργικού συμβούλιου, να αναλαμβάνουν ρόλο προπομπού των κυβερνητικών σχεδίων για την προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης στον Πειραιά.

Οι υποδομές στο επιβατικόκαι το εμπορικό λιμάνι του Βόλου είναι τουλάχιστον ακατάλληλες ακόμη και για την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων. Το επιβατικό τέρμιναλ δεν διαθέτει καν τις στοιχειώδεις υποδομές (πέραν του ηλεκτρικού ρεύματος), για την παραμονή μεγάλου αριθμού μεταναστών, ενώ οι αποθήκες του λιμανιού είναι κατάλληλες μόνογια φορτία και εμπορεύματα και όχι για τη φιλοξενία ανθρώπινων ψυχών.

Επίσης η πιθανότητανα τεθεί σε εφαρμογή αυτός ο σχεδιασμός τόσο κοντά στο κέντρο της πόλης, θα μπορούσε να δημιουργήσει σειρά προβλημάτων που θα οδηγούσαν σε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Με αλλά λόγια, ο πανικός και η προχειρότητα που αποτυπώνονται στους μέχρι στιγμής χειρισμούς της κυβέρνησης για τη διαχείριση του προσφυγικού δράματος, δεν αποκλείεται να επαναληφθούν, στην περίπτωση που επαληθευτούν τα σενάρια για το λιμάνι του Βόλου. Σε αυτήτην περίπτωσηη τοπική κοινωνίαμε τουςφορείς και τα θεσμικά της όργανα θα κληθεί και πάλι να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου