Η ώρα του απολογισμού

η-ώρα-του-απολογισμού-87459

Επειτα λοιπόν από σχεδόν 40 ημέρες αποκλεισμών και αντιδράσεων κατά του σχεδίου νόμου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, οι αγρότες και στη Μαγνησία παίρνουν σιγά – σιγά το δρόμο της επιστροφής προς τα χωριά και τα χωράφια τους

Ο φετινός κύκλος των αγροτικών κινητοποιήσεων ολοκληρώνεται και στη Μαγνησία, με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα να αποχωρούν συντεταγμένα από τα μπλόκα της εθνικής οδού, έχοντας κερδίσει επί της ουσίας μόνο τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας. Ακόμη και επαγγελματικοί κλάδοι που σε αντίστοιχες κινητοποιήσεις ξεσηκώνονταν από την αρχή κατά των κλειστών δρόμων (όπως οι ξενοδόχοι και οι βιομήχανοι), αυτή τη φορά αντέδρασαν με ήπιο τρόπο και αφού πρώτα πέρασαν σχεδόν πέντε εβδομάδες από την ημέρα που τα τρακτέρ βγήκαν στους δρόμους.

Επειτα λοιπόν από σχεδόν 40 ημέρες αποκλεισμών και αντιδράσεων κατά του σχεδίου νόμου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, οι αγρότες και στη Μαγνησία παίρνουν σιγά – σιγά το δρόμο της επιστροφής προς τα χωριά και τα χωράφια τους, χωρίς να έχουν κερδίσει τίποτα απολύτως σε ό,τι αφορά στο βασικό διεκδικητικό πλαίσιο του φετινού τους ξεσηκωμού. Με εξαίρεση κάποιες ελάχιστες υποχωρήσεις της κυβέρνησης σε ζητήματα που σχετίζονται με τα ποσοστά φορολόγησης και το μητρώο των αγροτών (που σημειωτέον αποτελούν προς το παρόν προφορικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού και του αρμόδιου υπουργού), η βασική στόχευση της επιχειρούμενης μεταρρύθμισης, η κύρια φιλοσοφία του επίμαχου σχεδίου νόμου, δηλαδή η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών με βάση το εισόδημα και όχι την ανταποδοτικότητα, παραμένουν ανεπηρέαστες.

Κατά συνέπεια όταν έρθει προς συζήτηση και ψήφιση από τη Βουλή, με τη μορφή νομοσχεδίου η πρόταση Κατρούγκαλου, οι αγρότες και οι υπόλοιπες οικονομικές και παραγωγικές τάξεις που βρίσκονται στα κάγκελα, αναμένεται να βγουν και πάλι στους δρόμους προκειμένου να εμποδίσουν την αρχή τους τέλους τους, δηλαδή την ψήφιση από την εθνική αντιπροσωπεία μιας μεταρρύθμισης η οποία αφενός δεν εγγυάται τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και αφετέρου οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό ολόκληρα τμήματα του οικονομικού ιστού της χώρας.

Το γεγονός ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις έχουν μπλοκάρει την ψήφιση του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό είναι αδιαμφισβήτητο. Σε συνδυασμό με τον γενικό ξεσηκωμό που προκάλεσε ο επίμαχος σχεδιασμός, τα αγροτικά μπλόκα αποτέλεσαν ένα επιπρόσθετο μέσο πίεσης που ανάγκασε την κυβέρνηση να μεταθέσει για αργότερα τη λήψη κάποιων εξαιρετικά δυσάρεστων αποφάσεων. Από αυτή την πλευρά λοιπόν ο φετινός αγροτικός ξεσηκωμός ήταν απολύτως επιτυχής, ωστόσο κανένας αγώνας ο οποίος απλά καθυστερεί την ψήφιση καταστροφικών, για την κοινωνία, νόμων δεν μπορεί να ικανοποιεί τους εμπνευστές του, πολύ δε περισσότερο όταν για άλλη μια φορά οι αγρότες δεν κατάφεραν να διαφυλάξουν την ενότητα τους.

Τα ξεχωριστά μπλόκα που αναπτύχθηκαν κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου, γρήγορα χρωματίστηκαν ανάλογα με την κομματική ταυτότητα και τις πολιτικές προτιμήσεις των επικεφαλής του αγώνα. Στην κυβέρνηση αυτό το γνώριζαν από την πρώτη στιγμή, φροντίζοντας με αριστοτεχνικό τρόπο να εκμεταλλευτούν το αγεφύρωτο πολιτικό και ιδεολογικό χάσμα ανάμεσα σε διαμαρτυρόμενους παραγωγούς με τα ίδια προβλήματα και αδιέξοδα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός δεχθηκε να συναντηθεί και με τις δύο μεγάλες συντονιστικές επιτροπές των μπλόκων, χαρακτηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς μεγαλοαγρότες τους μεν και μικρομεσαίους παραγωγούς τους δε.

Αθελά τους οι υπεύθυνοι του φετινού αγροτικού ξεσηκωμού έπαιξαν ξανά το παιχνίδι της διάσπασης που γνωρίζουν άριστα όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με ανάλογες κοινωνικές διαμαρτυρίες. Τώρα έφτασε η ώρα του απολογισμού και της ανασύνταξης, ενόψει των δύσκολων ημερών που ακολουθούν. Αργά ή γρήγορα το επίμαχο σχέδιο νόμου θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή και τότε οι αγρότες θα χρειαστεί να βρεθούν ξανά στην πρώτη γραμμή του αγώνα, έξω από το κοινοβούλιο, όπου θα δώσουν την πραγματική μάχη για την επιβίωσή τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου