Γιώργος Λαμπράκης: Βραβείο ανθρωπισμού

γιώργος-λαμπράκης-βραβείο-ανθρωπισμ-87995

Τεράστιο κοινωνικό αντιστάθμισμα στην παντελή απουσία της επίσημης πολιτείας από την αντιμετώπιση του δράματος των προσφύγων της εθνική οδού, αποτελεί η εντυπωσιακή δραστηριοποίηση συλλόγων, φορέων, εθελοντών και μεμονωμένων ατόμων που καθημερινά συρρέουν στο Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων Αλμυρού μεταφέροντας τρόφιμα, ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης για τους εξαθλιωμένους συνανθρώπους μας. Οι χθεσινές εικόνες στο σταθμό, όπου πλέον έχει δημιουργηθεί ένας κανονικός καταυλισμός προσφύγων με πρόχειρα αντίσκηνα τα οποία προσέφερε ο δήμος Αλμυρού, με τους εκπροσώπους συνδικαλιστικών φορέων και συλλόγων να σταθμεύουν στο πάρκινγκ αυτοκίνητα γεμάτα τρόφιμα και όχι μόνο, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα της τεράστιας προσπάθειας την οποία καταβάλει η τοπική κοινωνία προκειμένου να συνδράμει στην ανακούφιση του πόνου αυτών των ξεριζωμένων από τον τόπο τους ανθρώπων. Εδώ και πέντε ολόκληρες ημέρες που βρίσκεται σε εξέλιξη ο αδιέξοδος σχεδιασμός της κυβέρνησης για την ακινητοποίηση κατά μήκος της εθνικής οδού των προσφύγων που φτάνουν στον Πειραιά από τα νησιά μας, αν δεν υπήρχαν οι τοπικοί δήμοι και το δίκτυο των εθελοντών και των συλλογικοτήτων που ενεργοποιήθηκαν στον τόπο μας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, δεν θα ήταν δυνατόν να επιβιώσουν οι ταλαιπωρημένοι πρόσφυγες και κυρίως τα μικρά παιδιά που ακολουθούν τους γονείς τους στο αβέβαιο ταξίδι προς την ελπίδα.

Η πολιτισμένη, υποτίθεται, Ευρώπη μπορεί να τους έκλεισε τα σύνορα, ωστόσο οι οικονομικά και κοινωνικά εξαθλιωμένοι Ελληνες τους άνοιξαν τις καρδιές τους και από το ανεξάντλητο περίσσευμα ανθρωπισμού που διαθέτουν δεν έχουν σταματήσει να τους δείχνουν έμπρακτα πως η χώρα μας όσα αδιέξοδα και αν αντιμετωπίζει δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσει να συμπαραστέκεται στο συνάνθρωπο με σεβασμό και συμπόνια. Και αναφερόμαστε στους απλούς πολίτες που μέσα στο Γολγοθά των δικών τους καθημερινών προβλημάτων βρίσκουν το χρόνο, τη διάθεση και την οικονομική δυνατότητα να προσφέρουν από το υστέρημά τους λίγα τρόφιμα και πολύ περισσότερη αγάπη και ανθρωπιά στους πρόσφυγες του αιματηρού εμφυλίου της Συρίας και όχι μόνο.

Η επίσημη πολιτεία παραμένει εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που προκάλεσε η ίδια με την άτολμη και ασαφή πολιτική της στο προσφυγικό. Τα δικά της λάθη έδωσαν το δικαίωμα στους ευρωπαίους εταίρους να θέσουν την Ελλάδα στο περιθώριο των αποφάσεων και να κάνουν την κοινωνία αυτόπτη μάρτυρα και συνοδοιπόρο του προσφυγικού δράματος. Οι απλοί πολίτες ουδέποτε είχαν την αυταπάτη ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένας οικονομικός συνεταιρισμός για τη μεγιστοποίηση των κερδών των ισχυρών και τη διατήρηση των φτωχών του νότου σε καθεστώς οικονομικής υποδούλωσης και εξάρτησης. Τρανό παράδειγμα το δράμα των προσφύγων που δεν συγκίνησε επί της ουσίας κανένα από τα ισχυρά ευρωπαϊκά κράτη. Η Ελλάδα των χιλιάδων προβλημάτων που βρίσκεται ξανά με τη πλάτη στον τοίχο εξαιτίας των σκληρών διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, καλείται να διαχειριστεί μια απελπιστική κατάσταση την οποία ακόμη και χώρες με υποδομές και οργάνωση θα ήταν αδύνατο να αντιμετωπίσουν επιτυχώς. Οσο όμως μας θέτουν στο περιθώριο και κρατούν ερμητικά κλειστά τα σύνορα για τη διέλευση των προσφύγων, τόσο εμείς ανοίγουμε τις καρδιές μας και στηρίζουμε αυτούς τους ανθρώπους με υλικά αγαθά, αλλά πολύ περισσότερο με αγάπη και αλληλεγγύη. Το φετινό βραβείο νόμπελ ειρήνης ανήκει δικαιωματικά στη χώρα μας και τους απλούς πολίτες της που δεν ξέχασαν ποτέ ότι πάνω από όλα είναι άνθρωποι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου