Γιώργος Λαμπράκης: Μάρτυρες μια ανθρώπινης τραγωδίας

γιώργος-λαμπράκης-μάρτυρες-μια-ανθρώ-90448

Μόνο οι εικόνες που καταγράφουν τα τελευταία 24ωρα οι τηλεοπτικές κάμερες στο Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων του Αλμυρού μπορούν να αποτυπώσουν επακριβώς το δράμα των προσφύγων και των μεταναστών που μετά το κλείσιμο των βορείων συνόρων της χώρας εγκαταλείπονται πλέον σε διάφορα σημεία της εθνικής οδού. Από τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών πριν από ένα περίπου χρόνο για τους μετανάστες που λιάζονται στην Ομόνοια, φτάσαμε στη σημερινή τραγική κατάσταση με τα καραβάνια των δύσμοιρων συνάνθρωπων μας που έχει ξεριζώσει από τον τόπο τους ο εμφύλιος, να «παρκάρονται» στους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων της εθνικής οδού, όπως παρκάρονται οι νταλίκες στα αντίστοιχα πάρκινγκ. Η δυστυχία, η απελπισία και η απόγνωση αυτών των ανθρώπων δεν είναι δυνατόν να περιγραφούν με λόγια. Μόνο η άμεση επαφή με το φαινόμενο μπορεί να αποδώσει στον καθένα από εμάς την πραγματική διάσταση του προβλήματος και να μας βοηθήσει να αντιληφθούμε το μέγεθος της τραγωδίας που καλείται να διαχειριστεί η ρημαγμένη οικονομικά και κοινωνικά χώρα μας.

Και στην περίπτωση των προσφύγων στο ΣΕΑ Αλμυρού που φτάνουν καθημερινά τους 500 (μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 200 παιδιά), η τοπική αυτοδιοίκηση, ο στρατός η εκκλησία και οι εθελοντές έχουν αναλάβει το δύσκολο ρόλο να εξασφαλίσουν στους πρόσφυγες ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε ένα χώρο εντελώς ακατάλληλο, χωρίς τις βασικές υποδομές υγιεινής. Εκατοντάδες άνθρωποι εξυπηρετούνται από ελάχιστες τουαλέτες, ενώ οι περισσότεροι περνούν τα βράδια είτε μέσα στα λεωφορεία που τους μεταφέρουν στα βόρεια σύνορα της χώρας, είτε γύρω από το σταθμό, μέσα σε αντίσκηνα ή ακόμη και έξω στο κρύο. Δεν θα ήταν υπερβολή να αναφέρουμε ότι αν δεν υπήρχε ο οικείος δήμος, οι εθελοντές και η τοπική εκκλησία οι άνθρωποι αυτοί θα παράμεναν νηστικοί καθώς δεν υπάρχει η παραμικρή μεριμνά για τη φροντίδα τους από την επίσημη πολιτεία.

Κάποιος φαεινός νους εμπνεύστηκε τη λύση με την εγκατάλειψη των προσφύγων στους σταθμούς εξυπηρέτησης αυτοκινήτων της εθνικής οδού, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η εκρηκτική κατάσταση στην Ειδομένη. Ωστόσο η απόφαση που ελήφθη δεν περιελάμβανε και τη σχετική μέριμνα για την παροχή τροφής και την εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών στην προσωρινή διαμονή των προσφύγων στους σταθμούς της ΠΑΘΕ. Χθες το πρωί αναχώρησαν για τα σύνορα πέντε με έξι λεωφορεία, ενώ μέσα σε λίγη ώρα ήρθαν αλλά τόσα μεταφέροντας εκατοντάδες εξαντλημένους πρόσφυγες. Με τα παιδιά τους στην αγκαλιά συνωστιστήκαν χθες το μεσημέρι γύρω από το φορτηγάκι του δήμου Βόλου όπου εκείνη την ώρα μοιράζονταν κρουασάν και νερό. Ιδίως τα μικρά προσφυγόπουλα αντιμετώπιζαν σαν θείο δώρο αυτή την προσφορά καθώς στο αθώο τους μυαλό δεν είναι δυνατόν να χωρέσουν σκοτεινές σκέψεις. Σαν αυτές που έχουν φωλιάσει στα μυαλά των εθνικιστών οι οποίοι ήδη άρχισαν να εκμεταλλεύονται την τραγωδία των προσφύγων για να εξυπηρετήσουν της δικες τους κατάπτυστες σκοπιμότητες. Είναι σίγουρο ότι η τοπική κοινωνία θα γυρίσει την πλάτη σε όλες αυτές τις ακραίες φωνές. Ηδη η ανταπόκρισή της στην περίπτωση των προσφύγων στον ΣΕΑ Αλμυρού είναι συγκινητική. Το ίδιο θα συμβεί και στην περίπτωση που λειτουργήσει τελικά στον Αγιο Ανδρέα το κέντρο υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Παρά τις κατανοητές αντιδράσεις των περιοίκων και τις ανησυχίες τους για την επίμαχη επιλογή στο τέλος θα επικρατήσουν η λογική και ο ανθρωπισμός έναντι του φανατισμού και του μίσους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου