Γιώργος Λαμπράκης: Τους ζώνουν τα φίδια

γιώργος-λαμπράκης-τους-ζώνουν-τα-φίδι-104871

Ηέντονη φημολογία των τελευταίων ημερών αναφορικά με την μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο της Βαμβακουργίας στη Νέα Ιωνία, προκειμένου να φιλοξενηθούν προσωρινά έως ότου προωθηθούν σε άλλες χώρες, έχει κάνει τους περιοίκους να χάσουν τον ύπνο τους. Δεν θα ήταν υπερβολή να αναφέρουμε ότι στη γειτονιά γύρω από το εργοστάσιο – φάντασμα, οι κάτοικοι βρίσκονται επί ποδός και εκφράζουν με οργισμένο τρόπο την αντίθεσή τους σε μια τέτοια προοπτική.

Να μετατραπεί δηλαδή το πρώην εργοστάσιο σε κέντρο φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία της περιοχής από τη στιγμή που θα αρχίσουν να καταφθάνουν τα καραβάνια των εξαθλιωμένων θυμάτων του παράλογου εμφυλίου στη Συρία. Τις ανησυχίες των περιοίκων της Βαμβακουργίας έρχονται να ενισχύσουν δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων που ξεκαθαρίζουν ότι δεν είναι δυνατόν το βάρος της διαχείρισης του προσφυγικού προβλήματος να το σηκώσουν συγκεκριμένες περιοχές της νησιωτικής χώρας καθώς και της Βόρειας Ελλάδας. Αντίθετα θεωρούν πώς αν δημιουργηθούν κι άλλα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών, τότε η αντιμετώπιση του προβλήματος θα γίνει πιο εύκολα και με πιο ανθρώπινες συνθήκες για τους προσφυγές. Το γεγονός επίσης ότι ο Βόλος διαθέτει λιμάνι και βρίσκεται στην καρδιά της επικράτειας, τροφοδοτεί ακόμη περισσότερο τα παραπάνω σενάρια και κάνει ακόμη πιο ανήσυχους όσους αντιδρούν.

Οι περίοικοι της Βαμβακουργίας ζουν για περισσότερο από δύο δεκαετίες σε απόσταση αναπνοής από ένα βιομηχανικό κουφάρι που τα τελευταία χρόνια μετατράπηκε σε εστία μόλυνσης και καταφύγιο αστέγων και ρακοσυλλεκτών. Μάλιστα το περασμένο καλοκαίρι εντοπίστηκε νεκρός μέσα στο λεηλατημένο κτίριο ένας άστεγος που είχε μετατρέψει σε σπίτι του το πρώην εργοστάσιο. Πολλοί από τους περιοίκους που σήμερα βρίσκονται επί ποδός, προκειμένου να αποτρέψουν το ενδεχόμενο μεταφοράς στη Βαμβακουργία μεταναστών και προσφύγων, φέρνουν στο μυαλό τους τις ανακοινώσεις και τα μεγαλόπνοα σχέδια για τη δημιουργία Μεσογειακού Χωριού στο τεράστιο ακίνητο, την περίοδο που η πόλη του Βόλου διεκδικούσε τη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων.

Μαζί με τον επίμαχο σχεδιασμό, τις υποσχέσεις και τις μακέτες που έδειχναν στους δημοσιογράφους όλο καμάρι οι πολιτικοί κρατούντες εκείνης της περιόδου, οδηγήθηκαν στις καλένδες και τα αντίστοιχα σχέδια για μετατροπή του ακινήτου σε χώρο αναψυχής ή για την αξιοποίηση του ώστε να δημιουργηθούν εργατικές κατοικίες. Ολα αυτά ήταν όπως αποδείχθηκε λόγια του αέρα και το πέρασμα του χρόνου μετέτρεψε το άλλοτε κραταιό εργοστάσιο που έδινε δουλειά σε 100άδες εργαζόμενους σε ένα θλιβερό κουφάρι μέσα στο οποίο έβρισκαν καταφύγιο άστεγοι και ναρκομανείς.

Τώρα φημολογείται ότι θα φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες, στο πλαίσιο της αλλοπρόσαλλης μεταναστευτικής πολιτικής που προσπαθεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση. Οπως συμβαίνει με το σύνολο του κυβερνητικού σχεδιασμού, στις τοπικές κοινωνίες δεν υπάρχει η παραμικρή ενημέρωση και επιφυλάσσεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ένας μεγαλοπρεπέστατος αιφνιδιασμός προκειμένου να μετριαστούν οι όποιες αντιδράσεις. Οι περίοικοι της Βαμβακουργίας και κατ’ επέκταση της Νέας Ιωνίας ούτε ρατσιστές, ούτε φανατικοί, ούτε θερμοκέφαλοι είναι.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άνθρωποι του μόχθου, ενώ πολλοί εξ αυτών κατάγονται από οικογένειες προσφύγων που βρήκαν καταφύγιο στην περιοχή μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Αυτό που δεν ανέχονται είναι η κοροϊδία και η προσπάθεια παραπλάνησης αναφορικά με σχεδιασμούς που μοιάζουν προαποφασισμένοι και ετοιμάζονται να εφαρμοστούν, υπό την πίεση των ευρωπαίων, χωρίς όμως να λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις στην έτσι κι αλλιώς δύσκολη καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου