Γιώργος Λαμπράκης: Ζοφερό οικονομικό σκηνικό

γιώργος-λαμπράκης-ζοφερό-οικονομικό-110520

Από τη μια ο κοινωνικός αναβρασμός για το ασφαλιστικό και οι αγροτικές κινητοποιήσεις που έχουν παραλύσει τη χώρα, από την άλλη το κλίμα αβεβαιότητας στην οικονομία που αποτυπώθηκε με τον πλέον χαρακτηριστικό και συνάμα δραματικό τρόπο στις αλλεπάλληλες κατρακύλες του χρηματιστηρίου, δημιουργούν έναν ασφυκτικό κλοιό που απειλεί να στραγγαλίσει όποια υγιή επιχειρηματική προσπάθεια αντέχει ακόμη στην ύφεση και την υπανάπτυξη. Οι αγροτικές κινητοποιήσεις που έχουν κόψει την Ελλάδα σε πολλά κομμάτια, ήδη προκαλούν σημαντική ζημιά σε τομείς της βιομηχανικής δραστηριότητας όπως οι εισαγωγές και οι εξαγωγές, ενώ ακόμη και η βιωσιμότητα αρκετών εταιριών θα δοκιμαστεί το επόμενο διάστημα αν δεν βρεθεί λύση στο αδιέξοδο. Από την άλλη μεριά οι μεταφορές πλήττονται σε μεγάλο βαθμό από τα αγροτικά μπλόκα ενώ από τη στιγμή που αποφασιστεί γενικό μπλακ άουτ, ακόμη και στους παρακαμπτηρίους δρόμους, μετά από λίγα 24ωρα θα εμφανιστούν τα πρώτα σοβαρά προβλήματα στον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς. Τα βυτιοφόρα των πρατηριούχων υγρών καυσίμων κάνουν καθημερινά ατέλειωτα επιπλέον χιλιόμετρα μέσα από ακατάλληλους και επικινδύνους, για βαρέα οχήματα, δρόμους, ενώ το κόστος σε καύσιμα και έξοδα συντήρησης των φορτηγών ήδη αρχίζει και γίνεται δυσβάστακτο για τους βενζινοπώλες.

Αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος, όπου αποτυπώνονται οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αρρυθμιών στην αγορά από το συνεχιζόμενο μπλακ άουτ στους δρόμους. Υπάρχουν όμως ακόμη πιο δυσάρεστες ενδείξεις για την πραγματική οικονομία και αυτό δεν αφορά στον ξεσηκωμό των αγροτών αλλά στις βαθιές παθογένειες της ελληνικής οικονομίας που έγιναν ακόμη πιο σοβαρές μετά τα capital controls και τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που καλλιεργείται τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Οι επιχειρήσεις που εγκαταλείπουν τη χώρα αναζητώντας πιο ασφαλές και ελκυστικό φορολογικό περιβάλλον, σε λίγο καιρό θα είναι η πλειοψηφία με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ανεργία και τα δημόσια έσοδα. Στην αγορά επικρατεί παγωμάρα, κατήφεια και απαισιοδοξία για την επόμενη μέρα καθώς οι έμποροι καταγράφουν το ένα αρνητικό ρεκόρ πίσω από το άλλο. Στην καρδιά της χειμερινής περιόδου των εκπτώσεων ελάχιστοι κάνουν κάποιες περιορισμένες αγορές καθώς η πλειοψηφία των καταναλωτών από τη μια φοβάται να ξοδέψει και από την άλλη αδυνατεί λόγω των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές. Ολο αυτό το ζοφερό σκηνικό γίνεται ακόμη χειρότερο από την καλλιέργεια κλίματος πολιτικής αβεβαιότητας στον τόπο από δυνάμεις που κατέχουν θέσεις ευθύνης αλλά διακατέχονται από παροιμιώδη ανευθυνότητα και εγκληματικό τυχοδιωκτισμό. Η απομόνωσή τους αποτελεί ζήτημα κυρίαρχης προτεραιότητας, προτού προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά σε ένα εύθραυστο οικονομικό περιβάλλον και μια κοινωνία, η οποία είναι έτοιμη να εκραγεί.

Οι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση λαμβάνουν πλέον χαρακτήρα κατ’ επείγοντος καθώς μόνο με γενναίες πολιτικές κινήσεις και προσεκτικές επιλογές τακτικής μπορεί να εκτονωθεί η σημερινή έκρυθμη κατάσταση. Χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει ούτε κατά διάνοια. Το μέτωπο του ασφαλιστικού που έχει πυροδοτήσει τις αντιδράσεις του συνόλου σχεδόν της κοινωνίας, με αιχμή του δόρατος τους αγρότες, πρέπει να κλείσει με τις μικρότερες δυνατές αρνητικές επιπτώσεις τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για τους άμεσα θιγόμενους. Αυτό κάθε άλλο παρά εύκολο είναι αλλά όταν καλείσαι να κυβερνήσεις οφείλεις να δείξεις ανάλογες ικανότητες στα δύσκολα και όχι στα εύκολα. Μόνο αν κλείσει το μέτωπο του ασφαλιστικού θα δημιουργηθούν οι συνθήκες οι οποίες θα επιτρέψουν να αποκατασταθεί η κοινωνική ειρήνη και κατά συνέπεια η ομαλότητα στην οικονομία. Οσο μπορεί βεβαίως να χαρακτηριστεί ομαλή η κατάσταση σε μια οικονομία απολύτως εξαρτωμένη από το δανεισμό και τη λήψη σκληρών μέτρων με τεράστιο κοινωνικό αντίκτυπο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου