Γιώργος Λαμπράκης: Στο περιθώριο οι φασιστικές αντιλήψεις

γιώργος-λαμπράκης-στο-περιθώριο-οι-φα-112270

Ημικρή κοινωνία της Αλοννήσου που έχει παραδώσει μαθήματα ανθρωπισμού και κοινωνικής ευαισθησίας στο θέμα της υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών και προσφυγών, δέχεται τα τελευταία 24ωρα μια άθλια επίθεση προπαγάνδας, μια εμετική σπέκουλα από τις ακραίες φωνές της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού. Το νησί της Αλοννήσου που κατά διαστήματα υποδέχεται ολόκληρες καραβιές ταλαιπωρημένων συνανθρώπων μας, τους οποίους εγκαταλείπουν στις βραχονησίδες των Βορείων Σποράδων οι διακινητές, έχει αποδείξει ότι διαθέτει οξυμένα κοινωνικά αντανακλαστικά παρέχοντας φροντίδα και τροφή στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Χωρίς να διαθέτει ούτε στον ελάχιστο βαθμό τις απαιτούμενες υποδομές και το κατάλληλο έμψυχο δυναμικό, βρίσκει λύσεις εκ των έσω και παρέχει υπηρεσίες υψίστης σημασίας, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες ανεξαιρέτως τις νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου, όπου βρίσκουν καταφύγιο τους τελευταίους μήνες συνάνθρωποί μας, οι οποίοι προσπαθούν να ξεφύγουν από τον εφιάλτη ενός παράλογου και απάνθρωπου εμφυλίου πολέμου.

Οι εικόνες με τις γιαγιάδες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που ταΐζουν τα παιδιά των μεταναστών και έχουν προταθεί για το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης, επαναλαμβάνονται στην Αλόννησο κάθε φορά που φτάνει στο νησί μια καραβιά προσφύγων. Πριν από λίγο καιρό που κινητοποιήθηκε η τοπική κοινωνία για την υποδοχή και φιλοξενία της μεγαλύτερης καραβιάς μεταναστών τον τελευταίο χρόνο, οι γιαγιάδες της Αλοννήσου τάισαν τα δεκάδες ταλαιπωρημένα προσφυγόπουλα ηλικίας από λίγων μηνών έως 10 ετών.

Χωρίς τη συμβολή και την ενεργό συμμετοχή των κατοίκων του νησιού η δημοτική αρχή από μόνη της θα ήταν αδύνατον να ανταποκριθεί σε ανάλογες έκτακτες καταστάσεις με τόση επιτυχία. Η πρόταση του δημάρχου της Αλοννήσου για τη χορήγηση χρηματοδότησης έτσι ώστε να γίνει ανθρώπινος ο χώρος στο Πατητήρι όπου φιλοξενούνται προσωρινά οι μετανάστες, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση προσπάθεια να δημιουργηθεί στις Βόρειες Σποράδες ένα ακόμη hot spot. Η πρόταση της δημοτικής αρχής είναι ξεκάθαρη και συγκεκριμένη, ενώ ενισχύει ακόμη περισσότερο την κοινή πεποίθηση για τα αντανακλαστικά της μικρής κοινωνίας της Αλοννήσου.

Οι φωνές του διχασμού και της ακραίας πόλωσης, με στόχο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, προφανώς και δεν βρήκαν την παραμικρή ανταπόκριση στην Αλόννησο. Παρά τη διαστρέβλωση της πρωτοβουλίας του δημάρχου, παρά τη μεγάλη κινητοποίηση που έγινε με τη βοήθεια και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ώστε να δημιουργηθεί κλίμα κατά των μεταναστών, οι κάτοικοι στην Αλόννησο παραμένουν προσηλωμένοι στο στόχο τους. Να συνεχίσουν να βοηθούν δηλαδή σε κάθε ευκαιρία με τις περιορισμένες δυνάμεις τους τους ταλαιπωρημένους συνανθρώπους μας, οι οποίοι πέρασαν μια πραγματική Οδύσσεια προκειμένου να φτάσουν μέχρι την Τουρκία, στη συνέχεια γλίτωσαν τον πνιγμό στα μανιασμένα κύματα του Αιγαίου και στο τέλος έφτασαν μέχρι τον πολιτισμό ελπίζοντας σε ανθρώπινη αντιμετώπιση. Τόσο η δημοτική αρχή της Αλοννήσου όσο και οι κάτοικοι του νησιού πρέπει να κλείσουν τα αυτιά τους στους ακραίους φασίστες και να συνεχίσουν την προσπάθειά τους, η μεν δημοτική αρχή για τη δημιουργία ανθρώπινων υποδομών υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών οι δε κάτοικοί της για την παροχή υπηρεσιών προς τον συνάνθρωπο που δεν μπορούν να ακυρώσουν ούτε ο φανατισμός και ο εθνικισμός ούτε βέβαια να ανυψώσουν στο απαιτούμενο επίπεδο διαδικασίες με αμφιλεγόμενο και αμφισβητήσιμο παρασκήνιο όπως τα βραβεία Νόμπελ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου