Γιώργος Λαμπράκης: Ανεπίτρεπτα ρήγματα σε ένα πανίσχυρο μέτωπο

γιώργος-λαμπράκης-ανεπίτρεπτα-ρήγμα-115307

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αφού είδαν πως με την παρελκυστική τακτικής τους στο θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων και τις δήθεν προτάσεις εξομάλυνσης των σκληρών μέτρων του ασφαλιστικού δεν έβγαλαν άκρη, αφού διαπίστωσαν ότι η προπαγάνδα τους περί φοροφυγάδων και υποκινούμενων ακροδεξιών όχι μόνο δεν αποθάρρυνε τους αγρότες, αλλά αντίθετα ενίσχυσε το αγωνιστικό τους φρόνημα, άλλαξαν τακτική σε μια προσπάθεια να αποδυναμωθεί ο αγροτικός ξεσηκωμός και να χαλαρώσει η θηλιά της κοινωνικής πίεσης από το συγκεκριμένο μέτωπο. Πλέον ακολουθούν τη μέθοδο της αναμονής, ποντάροντας στην κόπωση των αγροτών και στο ενδεχόμενο διάσπασης του αγώνα τους, έτσι ώστε να μπορέσουν πιο εύκολα να πετύχουν την επιστροφή των τρακτέρ από τις εθνικές οδούς στα χωριά. Η εκτίμηση στο κυβερνητικό επιτελείο ότι ο αγώνας των αγροτών θα αποδυναμωθεί με την πάροδο του χρόνου, ενισχύεται μετά και τον ξεχωριστό δρόμο που φαίνεται να επιλέγουν οι αγρότες πανίσχυρων μπλόκων, όπως αυτό το της Νίκαιας όπου αποφασίστηκε κάθοδος στην Αθήνα και διοργάνωση δυναμικών συλλαλητηρίων έξω από τη Βουλή.

Ο αγροτικός ξεσηκωμός έχει μπει σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο χρονικά και πολιτικά σημείο καθώς ο χρόνος κάθε άλλο παρά υπέρ των αγροτών είναι, ενώ οι εξελίξεις των επόμενων ημερών, σε ό,τι αφορά τις αντοχές της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει μια κοινωνία η οποία βράζει από αγανάκτηση για το ασφαλιστικό και απογοήτευση για τη διάψευση των προσδοκιών της από τον ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, αναμένονται άκρως ενδιαφέρουσες. Στο Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να έχουν τη δική τους στρατηγική, σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των αγροτικών κινητοποιήσεων και να κρατούν προς το παρόν την ψυχραιμία τους αναφορικά με σκέψεις και προτάσεις δυναμικής αντιμετώπισης των μπλόκων που έχουν παραλύσει τη χώρα, ωστόσο η πλευρά των αγροτών οφείλει να διατηρήσει την ενότητά της με πράξεις και όχι με λόγια. Δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, να έχουν βγει στους δρόμους περισσότερα από 20.000 τρακτέρ, από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη και από τη Θεσσαλία μέχρι την Ηπειρο και την ίδια στιγμή οι εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου να αδυνατούν μετά από τόσες ημέρες δυναμικών κινητοποιήσεων να χαράξουν μια ενιαία γραμμή διεκδίκησης σε μείζονα ζητήματα όπως το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής.

Παραμένει ανεξήγητο πώς μπορούν οι αγρότες των μπλόκων να συμφωνούν ότι το νέο ασφαλιστικό, για παράδειγμα, στραγγαλίζει οικονομικά την αγροτική τάξη και την ίδια στιγμή να ακολουθείται διαφορετική τακτική σε ό,τι αφορά την κλιμάκωση του αγώνα. Το αποκορύφωμα αυτής της ξεχωριστής διαδρομής αναμένεται να καταγραφεί την ερχόμενη Παρασκευή, όταν θα κατέβουν στην Αθήνα χιλιάδες αγρότες ώστε να διαδηλώσουν κατά του ασφαλιστικού, ενώ την ίδια στιγμή θα παραμένουν στα δικά τους μπλόκα άλλοι τόσοι συνάδελφοί τους, οι οποίοι διαφωνούν σε επίπεδο αιτημάτων, σε ζητήματα όπως το θέμα των αγροτών που ζουν αποκλειστικά από τον πρωτογενή τομέα. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά αυτές τις αδυναμίες στο μέτωπο του αγροτικού ξεσηκωμού και σίγουρα θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν αυτά τα ρήγματα με θεμιτά και αθέμιτα μέσα. Είναι στο χέρι των αγροτών να αποδείξουν ότι ο αγώνας τους ήταν και παραμένει ισχυρός, δίκαιος και ανεπηρέαστος από ακαταπόνητες ιδεολογικές και πολιτικές αγκυλώσεις. Σε κάθε άλλη περίπτωση το αποτέλεσμα των φετινών κινητοποιήσεων θα είναι αντιστρόφως ανάλογο της σοβαρότητας της κατάστασης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου