Γιώργος Λαμπράκης: Ανθρώπινο ποτάμι

γιώργος-λαμπράκης-ανθρώπινο-ποτάμι-120806

Οι Βολιώτες, οι Μαγνησιώτες με τη χθεσινή τους συμμετοχή στο μεγαλύτερο ίσως συλλαλητήριο που έγινε στην πόλη τις τελευταίες δεκαετίες, έλαβαν ξεκάθαρη θέση ενάντια στο σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό. Η παρουσία τους σε μια κινητοποίηση που άφησε εποχή, ήταν το πλέον σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση προκειμένου είτε να αποσύρει στο σύνολό της την επίμαχη πρόταση, είτε να τη διορθώσει κάνοντας γενναίες αλλαγές σε αρκετά καίρια σημεία. Η κοινωνία ό,τι είχε να πει το είπε χθες, στο πλαίσιο της γενικής απεργίας η οποία νέκρωσε την πόλη και παρέλυσε κάθε μορφής οικονομική δραστηριότητα. Δεν ξεσηκώθηκαν μόνο οι άμεσα θιγόμενοι από τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, δηλαδή οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι θα χάσουν ένα σημαντικό κομμάτι των ετήσιων αποδοχών τους. Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα μαζί με τους αγρότες, τους συνταξιούχους και τους ανέργους δημιούργησαν ένα ενιαίο μέτωπο κατά της κυβερνητικής πρότασης για το ασφαλιστικό. Η παλλαϊκή συμμετοχή στη χθεσινή εντυπωσιακή κινητοποίηση δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης για το βαθμό αγανάκτησης της ελληνικής κοινωνίας, ενάντια σε ένα σχεδιασμό ο οποίος αν ψηφιστεί χωρίς αλλαγές, θα ισοπεδώσει ολόκληρες επαγγελματικές τάξεις.

Η επόμενη κίνηση ανήκει πλέον στην κυβέρνηση. Μπορεί τις παραμονές της χθεσινής γενικής απεργίας να επιχείρησε, κατά την προσφιλή τακτική της, να «καπελώσει» το κίνημα κατά του ασφαλιστικού, ωστόσο η εντυπωσιακή συμμετοχή των άμεσα θιγόμενων στις απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες πιστεύουμε πως ήταν κάτι παραπάνω από αρκετή ώστε να σταματήσουν στο Μέγαρο Μαξίμου να υποτιμούν τη νοημοσύνη της κοινωνίας και να προσπαθούν να καλοπιάσουν τον αγανακτισμένο ελληνικό λαό. Οι πολίτες δεν θέλουν αυτό το ασφαλιστικό. Ακόμη και οι δανειστές έχουν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα του προτεινόμενου συστήματος, ενώ στους κόλπους της συγκυβέρνηση αυξάνονται οι φωνές εκείνες που ζητούν αλλαγές και διορθωτικές παρεμβάσεις. Οσο λοιπόν και αν συμπεριφέρονται στο κυβερνητικό επιτελείο σαν να μην συμβαίνει τίποτα, όσο και αν θεωρούν ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις και οι αντιδράσεις κατά του ασφαλιστικού λειτουργούν υπέρ της διαπραγματευτικής προσπάθειας με τους δανειστές, όσο και αν αντιμετωπίζουν την κοινή γνώμη με διάθεση απαξίωσης, το πρόβλημα που καλούνται να επιλύσουν παραμένει μπροστά τους και συνεχώς διογκώνεται.

Οι επόμενες κινήσεις τους θα είναι καθοριστικής σημασίας προκειμένου να αποκατασταθεί η κοινωνική ειρήνη και η ομαλότητα στη λειτουργία της οικονομίας. Γιατί με κλειστούς δρόμους και το σύνολο σχεδόν των επαγγελματικών τάξεων να βρίσκεται σε απεργιακό αναβρασμό είναι τουλάχιστον απίθανο να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο. Ας σταματήσουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο να προκαλούν να δηλώσεις και αιχμές για «φοροφυγάδες και υποκινούμενους ακροδεξιούς», ας βάλουν φρένο στο τσουνάμι των διορισμών σε υπουργικά και λοιπά κυβερνητικά πόστα των δικών τους παιδιών, ας πάψουν να λειτουργούν υπό την επήρεια της αλαζονείας της εξουσίας. Το χθεσινό συλλαλητήριο στο Βόλο και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας πρέπει να ταρακουνήσει τους κυβερνώντες και να τους βγάλει από το λήθαργο της διακυβέρνησης μιας χώρας, η οποία βρίσκεται «στο κόκκινο». Μπορεί το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στο κέντρο του Βόλου να ήταν χθες απολύτως ειρηνικό, ωστόσο αν στο διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι να διοργανωθεί η επόμενη μεγάλη κινητοποίηση ενάντια στο ασφαλιστικό δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες διορθωτικές κινήσεις τότε οι διαδηλωτές δεν θα δείξουν την ίδια εγκράτεια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου