Γιώργος Λαμπράκης: Η μητέρα των μαχών

Τελευταία ενημέρωση: 2016-01-29, 15:45:11
Γιώργος Λαμπράκης: Η μητέρα των μαχών

Η απόφαση των διοργανωτών της μεγάλης απεργίας της 4ης Φεβρουαρίου ενάντια στο ασφαλιστικό να μεταφέρουν το σημείο της απεργιακής συγκέντρωσης από την πλατεία Ελευθερίας στην είσοδο του λιμανιού του Βόλου, δείχνει ότι την επόμενη Πέμπτη αναμένεται να διοργανωθεί στο Βόλο μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των τελευταίων 10ετιών. Ο ιστορικός χώρος της πλατείας Ελευθερίας μάλλον είναι πολύ μικρός για να υποδεχτεί τη λαοθάλασσα των χιλιάδων διαδηλωτών ενάντια στο σχέδιο νομού της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. Η είσοδος του λιμανιού είναι κομβικό σημείο όπου μπορούν να αναπτυχθούν τα μπλοκ των απεργών και να παραταχθούν τα μηχανοκίνητα τμήματα της προγραμματιζόμενης κινητοποίησης. Eτσι θα σταλεί ένα ακόμη πιο βροντερό μήνυμα στην κεντρική εξουσία για την επιτακτική ανάγκη να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις στο προσχέδιο του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Από τη στιγμή που η κοινωνία εξεγείρεται και το σύνολο των επαγγελματικών και παραγωγικών τάξεων απειλεί να παραλύσει τη χώρα, δεν υπάρχει άλλη επιλογή για το κυβερνητικό στρατόπεδο από την υπαναχώρηση από έναν σχεδιασμό με ολέθριες επιπτώσεις, σε περίπτωση που υλοποιηθεί χωρίς αλλαγές.

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι επιστήμονες, οι αγρότες, έχουν πάρει τις αποφάσεις τους και ετοιμάζονται να δώσουν ένα ισχυρό χτύπημα στην κυβερνητική αδιαλλαξία και την προσπάθεια επηρεασμού της κοινής γνώμης με διαρροές και άστοχες δηλώσεις περί φοροφυγάδων και προνομιούχων επαγγελματικών τάξεων. Αυτή η συνταγή, της χορήγησης δηλαδή στην κοινωνία ισχυρών δόσεων διχασμού και αμφισβήτησης έτσι ώστε να διασπαστεί ο αγώνας, μπορεί να είχε αποτέλεσμα σε άλλες περιόδους όπου όντως οι διεκδικήσεις των συντεχνιών είχαν αφενός λανθασμένο χαρακτήρα και αφετέρου δεν διασφάλιζαν την αποδοχή της πλειοψηφίας. Τώρα που όλοι σχεδόν είναι στους δρόμους και διεκδικούν να μην ψηφιστεί ένα άδικο μέτρο, που από τη μια αποδυναμώνει τα εισοδήματα και από την άλλη εγγυάται πενιχρές συντάξεις, δεν υπάρχει περίπτωση να «τσιμπήσουν» οι διαμαρτυρόμενοι το δόλωμα της κυβερνητικής προπαγάνδας.

Σε τοπικό επίπεδο οι διοργανωτές της μεγάλης απεργίας της ερχόμενης Πέμπτης εκτός από το εντυπωσιακό συλλαλητήριο στο λιμάνι του Βόλου προετοιμάζονται ώστε να περιφρουρήσουν την απόφασή τους για ολικό μπλακ άουτ σε επιχειρήσεις και καταστήματα. Στο στόχαστρό τους θα βρεθούν οι συνήθεις ύποπτοι των μεγάλων πολυεθνικών εμπορικών επιχειρήσεων και τα μεγάλα σουπερ μάρκετ, που βγάζουν εκατομμύρια από την τοπική οικονομία και αδιαφορούν προκλητικά σε αντίστοιχες γενικές απεργίες. Ετσι λοιπόν αυτή τους η στάση θα τύχει της κατάλληλης απάντησης στις 4 Φεβρουαρίου, όπου δεν θα επιτραπεί η λειτουργία καμιάς μεγάλης πολυεθνικής αλυσίδας και κανενός σούπερ μάρκετ. Οι ίδιοι οι καταναλωτές πρέπει να κατανοήσουν ότι με την αποχή τους από κάθε είδους αγορά εκείνη την ημέρα, ενδυναμώνουν ακόμη περισσότερο τη σημασία του μηνύματος που θα πρέπει να εκπέμψει η τοπική κοινωνία προς την κυβέρνηση. Από τη μια λοιπόν απαιτείται μαζική συμμετοχή στην απεργία και ταυτόχρονα δυναμική περιφρούρηση της κινητοποίησης. Αν στα παραπάνω προστεθεί η πλήρης αγνόηση των διχαστικών μηνυμάτων της κυβέρνησης κατά συγκεκριμένων επαγγελματικών κλάδων, με απώτερο στόχο να διαρραγεί το ενιαίο μέτωπο το οποίο έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στην ελληνική κοινωνία, τότε θα πρόκειται για την πρώτη σημαντική κερδισμένη μάχη στον πόλεμο που έχει κηρύξει η κυβέρνηση στην κοινή λογική και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
8
=