Γιώργος Λαμπράκης: Τελευταία ευκαιρία για επίλυση του ασφαλιστικού

Τελευταία ενημέρωση: 2016-01-27, 16:30:34
Γιώργος Λαμπράκης: Τελευταία ευκαιρία για επίλυση του ασφαλιστικού

Η χθεσινή εντυπωσιακή κινητοποίηση των αγροτών του Πηλίου ήρθε να προστεθεί στο δυναμικό κύκλο κινητοποιήσεων του αγροτικού κόσμου κατά του ασφαλιστικού και του φορολογικού που ακολουθεί. Χωρίς ακρότητες αλλά με αγωνιστικό πάθος και το πιο σημαντικό αποφασισμένοι για κλιμάκωση του αγώνα τους κατά των προωθούμενων αλλαγών, οι αγρότες περιοχών που απειλούνται με αφανισμό, σε περίπτωση που δεν υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις στο επίμαχο προσχέδιο για το ασφαλιστικό, έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην τοπική νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και κατ’ επέκταση στα κεντρικά όργανα του κόμματος και της κυβέρνησης. Η αυτοσυγκράτηση που επέδειξαν χθες το μεσημέρι οι αγρότες του Πηλίου έξω από τα γραφεία του κόμματος δεν πρέπει να ερμηνευτεί σαν αδυναμία ή έλλειψη αγωνιστικής διάθεσης. Σε αυτή τη φάση του αγώνα τους οι αγρότες από το Ανατολικό και το Νότιο Πήλιο δεν επιθυμούν να υιοθετήσουν μεθόδους συναδέλφων τους από άλλες περιοχές της χώρας, όπου αντίστοιχες κινητοποιήσεις κατέληξαν σε προπηλακισμούς ή άλλες ακραίες μορφές αντίδρασης, όπως ρίψεις αντικειμένων ή ακόμη και βανδαλισμούς.

Οι άνθρωποι που το φετινό χειμώνα επέλεξαν να αφήσουν τα σπίτια και τα χωράφια τους και να βγουν στους δρόμους, έχουν οικογένειες και αξιοπρέπεια. Οσο και αν τους οδηγούν σε αδιέξοδο και απόγνωση τα νέα μέτρα, δύσκολα θα επιλέξουν να μετατραπούν σε χούλιγκαν. Αν πέσουν σε αυτή την παγίδα θα χάσουν την υποστήριξη της κοινωνίας, η οποία σε αυτή τη φάση στέκεται στο πλευρό των αγροτών. Αλλωστε το ασφαλιστικό και το φορολογικό πλήττουν εξίσου το σύνολο σχεδόν των παραγωγικών, οικονομικών και επαγγελματικών τάξεων της χώρας. Κατά συνέπεια, η αλληλεγγύη μεταξύ των θιγόμενων αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο για τη διασφάλιση της ενότητας του λαϊκού ξεσηκωμού. Ακόμη και τα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που παρέλαβαν χθες το μεσημέρι το ψήφισμα των αγροτών του Πηλίου, κατανοούν το τεράστιο αδιέξοδο που δημιουργεί στις τάξεις του αγροτικού κόσμου το υπό συζήτηση νομοσχέδιο και προς τιμήν τους ζήτησαν από την κυβέρνηση να επανεξετάσει τον επίμαχο σχεδιασμό. Σε διαφορετική περίπτωση οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές και απρόβλεπτες. Η αυτοσυγκράτηση που δείχνουν προς το παρόν οι αγρότες περιοχών όπως το Πήλιο ίσως μετατραπεί σε ανεξέλεγκτη αγανάκτηση.

Οσα υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από ένα χρόνο δεν αλλάζουν. Η ανεύθυνη στάση του όσο ήταν στην αντιπολίτευση και η ανεκδιήγητη προεκλογική του ρητορική με σκοπό να αναρριχηθεί στην εξουσία, δίχως να είναι πολιτικά ώριμος και οργανωτικά έτοιμος να διαχειριστεί τις τύχες μιας χώρας στα όρια του αφανισμού, δεν αμφισβητούνται και αποτελούν σε μεγάλο βαθμό την εξήγηση για το σημερινό αδιέξοδο, τόσο της κυβέρνησης, όσο και του ελληνικού λάου. Αυτό που έχει σημασία είναι να διορθωθεί η κατάσταση, όσο ακόμη υπάρχει καιρός και οι αγρότες παραμένουν στους δρόμους με διάθεση να συζητήσουν με την κυβέρνηση ώστε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση. Η χθεσινή κινητοποίηση των αγροτών του Πηλίου αποτέλεσε μια χαρακτηριστική περίπτωση αντίδρασης με στόχο να σταλούν τα κατάλληλα μηνύματα στους κατάλληλους αποδέκτες. Από εδώ και στο εξής δεν θα υπάρξουν δεύτερες ευκαιρίες. Το επόμενο συλλαλητήριο είναι πολύ πιθανόν να μετατραπεί σε ποτάμι οργής αν αυτοί που πρέπει να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις εξακολουθήσουν να συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει πρόβλημα.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
1
=