Γιώργος Λαμπράκης: Το πολιτικό δίλημμα των βουλευτών

Τελευταία ενημέρωση: 2016-01-26, 17:30:53
Γιώργος Λαμπράκης: Το πολιτικό δίλημμα των βουλευτών

Μεταξύ σφύρας και άκμονος βρίσκονται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που από τη μια πιέζονται από το κόμμα ώστε να επιτελέσουν στο ακέραιο το κομματικό τους καθήκον και να υπερψηφίσουν το νομοθετικό τερατούργημα του ασφαλιστικού και από την άλλη νιώθουν καυτή την ανάσα της κοινωνίας, η οποία βράζει από αγανάκτηση για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Αρκετοί μάλιστα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αγωνίστηκαν ώστε να μπουν στις κομματικές λίστες το περασμένο καλοκαίρι, εξασφαλίζοντας έτσι την επανεκλογή τους στα βουλευτικά έδρανα της εθνικής αντιπροσωπείας ίσως και να έχουν μετανιώσει για τη συγκεκριμένη επιλογή τους.

Από την άλλη πληροφορούνται για τους συντρόφους τους στο υπουργικό συμβούλιο που διορίζουν κατά δεκάδες ο ένας τους συγγενείς, τους φίλους και τους κολλητούς του άλλου, διασφαλίζοντάς τους τις παχυλές αμοιβές οι οποίες προβλέπονται για τους μετακλητούς υπάλληλους, βάσει πρόσφατης νομοθετική ρύθμισης.

Ο βουλευτής που ούτε διόρισε όλο του το σόι στο δημόσιο, ούτε υποσχέθηκε τον ουρανό με τα άστρα στους ψηφοφόρους του, ούτε συμφώνησε με τις επιλογές υπουργών όπως ο Γιώργος Κατρούγκαλος, βρίσκεται σε πραγματικά δεινή θέση.

Αυτή η θέση γίνεται ακόμη πιο δυσχερής όταν καθίσταται αποδέκτης προειδοποιήσεων από επαγγελματικούς και παραγωγικούς κλάδους, όπως οι αγρότες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν ξεσηκωθεί κατά του ασφαλιστικού και ζητούν από τους κυβερνητικούς βουλευτές να μην στηρίξουν το επίμαχο προσχέδιο.

Κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπαναχωρήσουν καθώς αφενός προσυπογράφουν το κυβερνητικό σχέδιο και αφετέρου δεν θέλουν να ρισκάρουν ένα πιθανό ατύχημα στην ψηφοφορία για το ασφαλιστικό που θα οδηγήσει σε απώλεια της πλειοψηφίας από την κυβερνητική παράταξη και κατά συνέπεια σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον όσων σταθούν απέναντι στη γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου. Κάποιοι άλλοι - προς το παρόν αυτοί είναι ελάχιστοι και αμφίβολης αξιοπιστίας - έχουν προαναγγέλλει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν το ασφαλιστικό, με τη σημερινή του μορφή. Κάποιοι θα τους κατηγορήσουν για λαϊκισμό και πολιτικές ακροβασίες (σ.σ. κολοτουμπες), καθώς το περασμένο καλοκαίρι ορκίζονταν πίστη στον πρωθυπουργό και το σχέδιο του για έξοδο της χώρας από την κρίση. Τώρα που ήρθαν τα δύσκολα καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ άρχισε επιτέλους να κυβερνά τη χώρα, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη λαϊκή οργή και τις ασφυκτικές πιέσεις των ψηφοφόρων τους.

Η απόφαση που θα πάρουν στο τέλος και όσοι δηλώνουν πως θα υπερψηφίσουν το ασφαλιστικό και όσοι διακηρύττουν ότι θα το καταψηφίσουν, θα επηρεαστεί από τις εξελίξεις των επομένων ημερών όπου οι αγρότες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα σφίξουν κι άλλο τη θηλιά γύρω από την κυβέρνηση, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν και από την επικείμενη συνάντηση των εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου με τον Αλέξη Τσίπρα. Πάντως όσοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνονται εγκλωβισμένοι μεταξύ των δικών τους πολιτικών επίλογων πριν από ένα χρόνο και της σκληρής πραγματικότητας που προσγείωσε τον αιθεροβάμονα ηγέτη τους στο νεοφιλελεύθερο ευρωπαϊκό και οικονομικό μονόδρομο, έχουν ακόμη τα χρονικά περιθώρια ώστε να βγουν από το αδιέξοδο και να διαφυλάξουν την προσωπική πολιτική τους αξιοπρέπεια.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
3
=