Γιώργος Λαμπράκης: Υπάρχει διάθεση για αμοιβαίες υποχωρήσεις;

γιώργος-λαμπράκης-υπάρχει-διάθεση-γι-137353

Στις τάξεις των αγροτών που βρίσκονται πλέον στους δρόμους και αγωνίζονται κατά του ασφαλιστικού και του τρόπου φορολόγησής τους, είναι ξεκάθαρα δύο δεδομένα. Το πρώτο σχετίζεται με την ανάγκη να αποσυρθούν συνολικά τα επίμαχα νομοσχέδια και η συζήτηση με την κυβέρνηση να γίνει από μηδενική βάση και το δεύτερο αφορά στο αίτημα του αγροτικού κόσμου να συνομιλήσει απευθείας με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Αυτό δείχνει αφενός ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως εμπιστοσύνη στα πρόσωπα των υπουργών του, οι οποίοι χειρίζονται τα δύο παραπάνω καυτά ζητήματα και αφετέρου ότι η αποφασιστικότητά τους είναι τόσο μεγάλη ώστε δεν είναι διατιθέμενοι να αποδεχτούν καμία άλλη εναλλακτική στο διάλογο που επιθυμούν να ανοίξει με το κυβερνητικό στρατόπεδο. Σε ό,τι έχει σχέση με το κορυφαίο αίτημά τους να αποσυρθούν οι σχεδιασμοί για το ασφαλιστικό και το φορολογικό και να ξεκινήσει από το μηδέν η συζήτηση με την κυβέρνηση, η πίεση που ήδη ασκείται με τα χιλιάδες τρακτέρ τα οποία έχουν παραταχτεί κατά μήκος των εθνικών δρόμων, αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο.

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις που οδηγήθηκαν σε σφοδρή σύγκρουση με τους αγρότες κατά τη διάρκεια παλαιότερων κινητοποιήσεων, δεν δέχτηκαν να συζητήσουν με τους δρόμους κλειστούς και την κοινή γνώμη να βράζει από αγανάκτηση για την ταλαιπωρία στο εθνικό δίκτυο. Αποτέλεσμα ήταν τα πράγματα να οδηγηθούν στα άκρα και οι δυνάμεις των ΜΑΤ να αναλάβουν δράση μετατρέποντας τα αγροτικά μπλόκα σε πεδία μάχης. Κανείς δεν θέλει να επαναληφθούν αυτές οι θλιβερές εικόνες και για αυτό οι αγρότες δεν κλείνουν προς το παρόν την ΠΑΘΕ αλλά κρατούν τα τρακτέρ τους στην άκρη του δρόμου, επιθυμώντας να αναγκάσουν την κυβέρνηση να συζητήσει με τους εκπροσώπους τους, με ειλικρίνεια και διάθεση συμβιβασμού. Χωρίς αυτές τις δύο έννοιες δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Ακόμη και αν προκύψει συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες, οι πιθανότητες να ξεπεραστεί το σημερινό αδιέξοδο είναι σχεδόν ανύπαρκτες αν οι δύο πλευρές δεν υποχωρήσουν από τις θέσεις τους.

Η μεν κυβέρνηση καλείται να βρει τη χρυσή τομή σε ένα φλέγον θέμα που έχει προκαλέσει γενικό ξεσηκωμό στην ελληνική κοινωνία και πολλές επιφυλάξεις από την πλευρά των δανειστών, οι δε αγρότες που υποστηρίζουν ότι αφανίζονται από τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, ζητώντας τη συνολική απόσυρση των επίμαχων προτάσεων, θα πρέπει να αναζητήσουν μια συμφωνία η οποία θα διαφυλάσσει τόσο τον κλάδο όσο και την αξιοπρέπεια των χιλιάδων συναδέλφων τους, οι οποίοι μέσα στο καταχείμωνο άφησαν τα χωράφια τους και βγήκαν στην εθνική οδό. Με τα σημερινά δεδομένα θεωρείται δύσκολο έως απίθανο, να υπάρξει κοινή γραμμή πλεύσης ανάμεσα σε μια κυβέρνηση η οποία έχει κάνει επιστήμη το ψέμα και την εξαπάτηση και σε μια οικονομική τάξη η οποία τα προηγούμενα χρόνια είχε μάθει να αγωνίζεται ώστε να διεκδικεί προνόμια και να διατηρεί κεκτημένα. Η θέση της κυβέρνησης είναι σαφώς πιο δύσκολη στο φετινό κύκλο των αγροτικών κινητοποιήσεων, καθώς εκτός από τα δεδομένα προβλήματα αξιοπιστίας που θα πρέπει να αντιμετωπίσει, θα χρειαστεί ατράνταχτα επιχειρήματα στις επαφές της με τους δανειστές ώστε να τους πείσει ότι όντως πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις στο ασφαλιστικό και το φορολογικό. Αλλιώς η «αγελάδα» που ζήτησαν θα αφήσει την τελευταία της πνοή σε κάποιο αγροτικό μπλόκο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου