Γιώργος Λαμπράκης: Η πρεμιέρα ενός αγώνα επιβίωσης

γιώργος-λαμπράκης-η-πρεμιέρα-ενός-αγώ-141620

Το μέτωπο αγώνα και αντίστασης που αρχίζει να διαμορφώνεται από σήμερα με τη μορφή δυναμικών κινητοποιήσεων αγροτών και αλιέων, αποτελεί την τελευταία ελπίδα των ανθρώπων που ζουν από τον πρωτογενή τομέα να επιβιώσουν από τη λαίλαπα του ασφαλιστικού. Η σημερινή κινητοποίηση στο λιμάνι του Βόλου στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τις προθέσεις όσων θίγονται ανεπανόρθωτα από το προσχέδιο για τις αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Για πρώτη φορά ξεχωριστοί επαγγελματικοί κλάδοι που ωστόσο πλήττονται στον ίδιο βαθμό από τις σχεδιαζόμενες αλλαγές, ενώνουν τις δυνάμεις τους και οργανώνουν έναν αγώνα κυριολεκτικά χωρίς αύριο. Διότι αν περάσουν όσα έχουν διαρρεύσει για το ασφαλιστικό των αγροτών τότε οι μέρες του κλάδου είναι μετρημένες και μαζί τους θα πρέπει να θεωρούνται μετρημένες και οι μέρες ενός τεράστιου κομματιού της ελληνικής κοινωνίας. Παράκτιοι αλιείς, αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι ενώνουν σήμερα τις δυνάμεις τους για να μην αναγκαστούν σε λίγο καιρό να αποχαιρετήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και κατά συνέπεια το μέλλον των ίδιων και των οικογενειών τους.

Αν πετύχει ο σημερινός αποκλεισμός του λιμανιού που έχει συμβολικό και ταυτόχρονα προειδοποιητικό χαρακτήρα, τότε θα έχει ανοίξει ο δρόμος για τις περαιτέρω κινήσεις των επαγγελματικών κλαδών οι οποίοι αφανίζονται, στην κυριολεξία, σε περίπτωση που πολλαπλασιαστεί το κόστος των ασφαλιστικών τους εισφορών. Ηδη ένα ποσοστό της τάξης του 40% των αγροτών είναι ανασφάλιστο καθώς ακόμη και με το υφιστάμενο σύστημα αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του προς τον ασφαλιστικό του φορέα. Από τη μια η μείωση της αγροτικής παραγωγής και το υψηλό κόστος καλλιέργειας, από την άλλη οι φόροι και τα χαράτσια έχουν αποδυναμώσει το εισόδημα του αγροτικού κόσμου. Φανταστείτε τις συνέπειες σε περίπτωση που υλοποιηθεί η πρόταση Κατρούγκαλου, χωρίς βελτιωτικές παρεμβάσεις. Μέσα σε δυο χρόνια το πολύ, η συντριπτική πλειοψηφία όσων ζουν σήμερα από τη γη θα εγκαταλείψει τα χωράφια ή θα αναγκαστεί να εισφοροδιαφύγει προκειμένου να επιβιώσει.

Προς το παρόν από πλευράς κυβέρνησης, υπάρχουν ενδείξεις υπαναχώρησης στο προσχέδιο του ασφαλιστικού μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες που τις προηγούμενες ημέρες, με τις δυναμικές τους κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν έκαναν γνωστό και στον πλέον αδαή ότι απειλούνται με αφανισμό. Αντίθετα, σε ό,τι αφορά στον κλάδο των αγροτών δεν υπάρχει απολύτως καμία αντίδραση από την πλευρά των κυβερνώντων, παρότι γνωρίζουν ότι οι επερχόμενες κινητοποιήσεις θα παραλύσουν τη χώρα. Εχουν αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν ότι αν οργανωθούν σωστά και αφήσουν στη άκρη τα κόμματα και τις σκοπιμότητες, οι αγρότες μπορούν να δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της κοινωνίας. Αυτό το κατάφεραν παλαιοτέρα, όταν μάλιστα είχαν απέναντί τους όλους σχεδόν τους παραγωγικούς και οικονομικούς φορείς, οι οποίοι πλήττονταν από τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Τώρα που άπαντες βράζουν στο ίδιο περίπου καζάνι και αντιδρούν στο ενδεχόμενο να καταλήγει σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές το 70% σχεδόν των ετήσιων εισοδημάτων τους, οι αγροτικές κινητοποιήσεις μπορούν να αποτελέσουν έναν επιπρόσθετο μοχλό πίεσης για την κυβέρνηση. Η τελευταία μπορεί προς το παρόν να κάνει ότι δεν αντιλαμβάνεται το ενιαίο μέτωπο αντίδρασης, το οποίο ήδη διαμορφώνεται, ωστόσο από τα επόμενα 24ωρα που θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο, θα αναγκαστεί να συζητήσει επί της ουσίας με όσους έχει καταδικάσει σε αφανισμό με τις πολιτικές της επιλογές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου