Γιώργος Λαμπράκης: Κάθε χρόνο και ένα μεσσίας

γιώργος-λαμπράκης-κάθε-χρόνο-και-ένα-μ-143632

Ενας χρόνος συμπληρώνεται αύριο από την πανηγυρική εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στο τιμόνι διακυβέρνησης της χώρας. Ο χρόνος που μεσολάβησε διάψευσε ελπίδες και προσδοκίες και προσγείωσε ανώμαλα στην πραγματικότητα του εφικτού τους αιθεροβάμονες της αριστεράς, οι οποίοι υποσχέθηκαν στους απελπισμένους Ελληνες ψηφοφόρους τον ουρανό με τα άστρα και στο τέλος τους οδήγησαν σε δυσάρεστες περιπέτειες. Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιαζόταν ένα χρόνο πριν σαν Μεσσίας που θα έβγαζε την Ελλάδα από τα μνημόνια και θα εξασφάλιζε στο λαό μια ελπιδοφόρα προοπτική, χωρίς άλλους ευρωπαϊκούς εξευτελισμούς και ασφυκτικό έλεγχο στη διακυβέρνηση της χώρας από τους δανειστές της. Ενα χρόνο μετά, ο ίδιος βρίσκεται σε ασφυκτικό πολιτικό και κοινωνικό κλοιό με τις πρώτες δημοσκοπήσεις, μετά την εκλογή Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ., να τον εμφανίζουν με χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας και το κόμμα του να έπεται του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις προτιμήσεις του κόσμου.

Καμία από τις υποσχέσεις της τότε νέας κυβέρνησης για απαλλαγή από δυσβάστακτα φορολογικά βάρη και χαράτσια και για παροχές και αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, δεν υλοποιήθηκε. Το αντίθετο μάλιστα. Οι πολίτες που παρασύρθηκαν από τις ανέξοδες υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τον έστειλαν στην εξουσία, διαπίστωσαν ότι η ζωή τους έγινε πιο δύσκολη σε απλά θέματα της καθημερινότητας μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων στις τραπεζικές συναλλαγές και τη διατήρηση φόρων όπως ο ΕΝΦΙΑ. Την ίδια στιγμή, τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές, έτσι ώστε η χώρα να παραμείνει εντός ευρώ, αρχίζουν να έρχονται το ένα μετά το άλλο προς ψήφιση στη Βουλή, προκαλώντας γενικό ξεσηκωμό στις τάξεις της κοινωνίας. Το παράδειγμα του ασφαλιστικού, όπου οι αντιδράσεις ξεκινούν από τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα και φτάνουν μέχρι τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στις τάξεις της κοινωνίας. Πολλοί από όσους βρίσκονται σήμερα στα κάγκελα ήταν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, που παρασύρθηκαν από τις προεκλογικές του εξαγγελίες και του εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους να οδηγήσει το πλοίο μακριά από την καταιγίδα των μνημονίων. Δυστυχώς ο κυβερνήτης του το οδήγησε στο μάτι του κυκλώνα, ακυρώνοντας στην ουσία την τιτάνια προσπάθεια που είχε προηγηθεί για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Τώρα έρχεται η ώρα του λογαριασμού για την κυβέρνηση που μετά τις εσωκομματικές εξελίξεις στη Ν.Δ. αντιλαμβάνεται ότι δεν παίζει πλέον χωρίς αντίπαλο στην εγχωρία πολιτική αρένα. Αν από τον περασμένο χειμώνα υπήρχε απέναντί της μια στιβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση και όχι ένας πολιτικός φορέας που θύμιζε παιδική χαρά, ίσως να μην είχαν φτάσει τα πράγματα στο σημερινό οριακό σημείο. Το ολέθρια λάθη που έγιναν τους τελευταίους 12 μήνες θα τα πληρώνει η ελληνική κοινωνία για πολύ καιρό. Το τίμημα της άσκησης πολιτικής για τη δημιουργία εντυπώσεων και τη διασφάλιση της κοινωνικής αποδοχής είναι πανάκριβο. Το σχετικό λογαριασμό τον πληρώνουμε ήδη, ενώ τα επερχόμενα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα θα αποδείξουν ότι οι αντοχές εξαντλήθηκαν μαζί με τις ψεύτικες προσδοκίες και τις υποσχέσεις, τις οποίες μοίραζαν αφειδώς πριν από ένα χρόνο αυτοί που σήμερα ετοιμάζονται να μας πάρουν το κεφάλι. Οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ήδη στρέφουν το βλέμμα τους προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που προς το παρόν δεν έχει κάνει το λάθος να υποσχεθεί τα πάντα στους πάντες προκειμένου να αναρριχηθεί στην εξουσία και στη συνέχεια να αρχίσει να διαψεύδει μία προς μία αυτές τις υποσχέσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου