Γιώργος Λαμπράκης: Εχουν χάσει τον ύπνο τους

γιώργος-λαμπράκης-εχουν-χάσει-τον-ύπν-148309

Το θέμα της χρήσης πλαστικού χρήματος που παρουσιάζεται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σαν μια βαθιά τομή στην πραγματική οικονομία, μπορεί να οδηγήσει σε εξαιρετικά δυσάρεστες καταστάσεις τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εάν δεν δημιουργηθούν κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες. Οι εκπρόσωποι του κλάδου των επαγγελματοβιοτεχνών έχουν χάσει τον ύπνο τους καθώς διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως σοβαρή προετοιμασία από πλευράς υπουργείου Οικονομικών σε ένα ζήτημα που θα επιφέρει σαρωτικές αλλαγές στις καθημερινές συναλλαγές μας. Εδώ και μήνες οι άνθρωποι της αγοράς ζητούν να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τις εκκρεμότητες που έχουν πολλοί συνάδελφοί τους με τον Τειρεσία και αδυνατούν για πρακτικούς λόγους να προμηθευτούν τα ειδικά τερματικά μηχανήματα των τραπεζών για τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. Το επίσης δίκαιο αίτημά τους για μείωση του ποσοστού προμήθειας των τραπεζών από τη χρήση του πλαστικού χρήματος παραμένει προς εξέταση, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις καταστημάτων στα οποία οι καταναλωτές κάνουν τις περισσότερες αγορές τους, όπως καταστήματα ψιλικών και περίπτερα, οι ιδιοκτήτες τους έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν τους συμφέρει να τοποθετήσουν τα ειδικά POS.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί τώρα ο κίνδυνος παρακράτησης των εσόδων των μικρομεσαίων επαγγελματιών, μέσω των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα, από τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του κλάδου έχει μεγάλες οικονομικές εκκρεμότητες. Η δημιουργία ενός ακατάσχετου λογαριασμού, όπου το κράτος δεν θα μπορεί να βάλει χέρι στα έσοδα των επιχειρήσεων από τη χρήση των πιστωτικών καρτών, αποτελεί ζήτημα άμεσης προτεραιότητας έτσι ώστε να προστατευθεί η βιωσιμότητα χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση αντίστοιχου αριθμού θέσεων εργασίας. Οι επαγγελματοβιοτέχνες ξεκαθαρίζουν ότι δεν είναι αντίθετοι με τη χρήση του πλαστικού χρήματος. Το αντίθετο μάλιστα. Ωστόσο αυτό που τους ανησυχεί ιδιαίτερα είναι το σοβαρό ενδεχόμενο να γονατίσει ο κλάδος τους από την εφαρμογή ενός μέτρου, όπου προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει καμιά απολύτως σοβαρή προεργασία από πλευράς υπουργείου Οικονομικών.

Τα στελέχη του δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη το θέμα του αφορολόγητου που θα χτίζεται μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. Κάθε εβδομάδα προκύπτει και μια διαφορετική δήλωση αναφορικά με το θέμα της συγκέντρωσης αποδείξεων από τους πολίτες, οι οποίοι, ενώ ήλπιζαν να απαλλαγούν επιτέλους από το χαρτοβασίλειο των αποδείξεων, διαπιστώνουν ότι κάποια πράγματα στη χώρα μας δεν πρόκειται να αλλάξουν ποτέ. Αυτήν ακριβώς την αίσθηση έχουν και οι άνθρωποι της πραγματικής οικονομίας που φοβούνται για τα χειρότερα, με δεδομένα τα δείγματα γραφής και της παρούσας κυβέρνησης. Εχουν απόλυτο δίκιο να εμφανίζονται δύσπιστοι και καχύποπτοι απέναντι σε αποφάσεις που ανατρέπουν τα μέχρι σήμερα δεδομένα. Από τη στιγμή μάλιστα που η πολιτεία εξακολουθεί να τους βομβαρδίζει με δυσβάστακτα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα και την ίδια στιγμή επιδεικνύει παροιμιώδη ανευθυνότητα σε καίρια ζητήματα της αγοράς, οι εκπρόσωποί τους οφείλουν να τηρούν αυτή τη στάση. Απέναντί τους έχουν πολιτικά και υπηρεσιακά στελέχη που δεν έχουν καμιά επαφή με την πραγματικότητα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων αποφασίζουν ελαφρά τη καρδία και προκαλούν ένα απίστευτο αλαλούμ στην έτσι και αλλιώς δύσκολη καθημερινότητά μας. Στο θέμα του πλαστικού χρήματος καλούνται να αποδείξουν ότι έχουν ξεπεράσει τις παθογένειες του παρελθόντος και μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου